Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ADR Vest are la dispoziție fonduri regionale în valoare de 1,18 milioane de lei, de la Uniunea Europeană. Demarează noua versiune a Regio

Timișul, Aradul, Hunedoara, Carașul, parte din Regiunea Vest, vor avea la dispoziție de anul viitor 1,18 miliarde de euro, în noul exercițiu financiar european, în cadrul a ceea ce a fost Regio în precedentul exercițiu. Programul de finanțare se schimbă total, managementul fondurilor, analiza dosarelor trec de la București la nivel local, respectiv la Agenția de Dezvoltare Regională Vest, iar aceasta aduce la pachet numeroase avantaje. În primul rând se va scurta simțitor durata de analiză și închidere a contractelor, o medie de trei luni, spune Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
Bani de cheltuit sunt destui, sunt pentru toată lumea, și pentru autorități publice și pentru mediul școlar și academic, pentru mediul de afaceri, ONG, dar mai ales pentru cercetare și dezvoltare. Regiunea are loc și poate să se dezvolte foarte mult, spune Maxim. Alocarea banilor se va face diferențiat, pe județe, în funcție de gradul de dezvoltare al acestora.

Așadar, județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara au la dispoziție 1,18 miliare de euro, prin Programul Regional Vest 2021-2027, care a fost aprobat de Comisia Europeană.

Obținerea managementului la nivel regional, dar și a modului de alocare a banilor nu a fost ușor. S-a negociat cu toată lumea timp de trei ani.

„Programul a fost negociat de noi ca și regiune. În premieră, fiecare regiune a țării va avea un program particularizat. Nu există o alocare de bani pe județe, dar am încercat tot timpul să avem o dezvoltare echilibrată în regiune. Pentru a simplifica depunerea actelor, avem parteneriate cu Ministerul de Fiananțe, Oficiul Registrul Comerțului și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest, la prezentarea noului Regio.
Tot în premieră, programul este gestionat direct de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management. Asta înseamnă reguli mai simple și mai clare, mai puțină birocrație, etape de evaluare mai scurte și o comunicare transparentă și accesibilă.

Uniunea Europeană insistă asupra utilizării energiei verziși a reducerii consumului de resurse energetice.

„În zona publică sunt foarte multe tipuri de proiecte care pot fi accesate. Cel mai dorit tip de proiect este soluția de a investi în transformarea producerii energiei de la combustibil fosil la cel verde. Vom finanța această zonă de reabilitare a clădirilor pentru a optimiza consumul de energie plus cu un adaos de tehnologii verzi atât în zona publică cât și în cea a blocurilor din patrimoniul mai vechi pe care îl avem. În al doilea rând, continuăm cu finanțarea în zona de patrimoniu, unde putem finanța obiective din Clasa A în zona urbană. Vom mai finanța transportul public verde, o să continuăm cu reabilitarea căilor de rulare, achiziția de autobuze electrice și tramvaie”, a mai spus Maxim.
Banisunt și pentru domeniul educației.

”Evident, zona educațională va fi una dintre cele mai finanțate. Vrem să ajutăm la dotarea școlilor la un nivel de ultimă generație: table, laboratoare, mobilier, material didactic”, a mai spus Maxim.

pentru creșterea conectivității și accesibilității în și din Regiunea Vest, inclusiv pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și dezvoltarea unui sistem de transport public regional.

Există modificări semnificative față de modul de utilizare a banilor. O noutate absolută este înființarea unui fond de capital. Se va utiliza la stimularea inovării, capitol unde regiunea, chiar și Timișul, stau destul de slab.

„Procentul de cercetare alocat din cifra de afaceri este mic la nivelul regiunilor, noi suntem un inovator modest sau foarte modest la nivel naţional şi european. Cred că această diferenţă se poate face prin expertiză, ani de muncă, oameni care investesc şi care au în spate o predictibilitate de a putea continua investiţiile şi de a stimula companiile să-şi ducă mai departe proiectele de cercetare în regiune. Avem în vedere o sumă consistentă de a investi într-un fond de capital de risc regional, ceea ce este unic în ţară. Acest fond de capital trebuie să investească în firme care sunt localizate aici şi care ar putea atrage inclusiv firme din alte regiuni sau ţări care vor fi localizate aici. Avem un fond care va dori să facă o susţinere cu competenţă şi mentori care sunt în zona de accelerare. Avem o componenţă în care vrem să înfiinţăm o agenţie de inovare, patru centre de competenţe în care împreună cu universităţile să le putem oferi tinerilor acces mai facil la tehnologie, să facem cursuri de antreprenoriat pentru a sprijini tinerii să poată avea şansa de a deveni ei înşişi antreprenori, dacă doresc”, conform lui Sorin Maxim.

Unul dintre avantajele semnificative ale trecerii managementului la nivel local se referă la scurtarea semnificativă a duratei de rezolvare a contractelor la trei luni, în medie.

Loc de dezvoltare în sectorul economic există, Timișul, cel mai dezvoltat din regiune, având mai puțin de jumătatea din productivitatea europeană.

„Avem o mare capacitate care ar putea produce plusvaloare şi se vede că o mare parte din companiile multinaţionale care au venit aici cu zona de manufacturi în prima decadă a anilor 2000, au transformat foarte mult din această zonă de producţie în ceea ce înseamnă zonă de cercetare, de tehnologie. Cred că şi noi, ca regiune, pentru companiile româneşti trebuie să facem acest lucru”, a mai subliniat Sorin Maxim.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

142 de elevi și 107 profesori coordonatori au fost premiați de Ziua Orașului Oradea

Articolul următor

Timișul și Timișoara solicită sute de milioane de lei din PNRR, pentru reabilitări de clădiri sau achiziția de mijloace de transport în comun nepoluante

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share