Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Comisia Europeană a aprobat Programul Regional Nord-Vest

După aprobarea PR Vest și Sud-Muntenia, PRNV a primit aviz pozitiv din partea CE.
Marcel Boloș este convins că noile proiecte cu bani europeni vor schimba fața României | Foto; MIPE

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a primit aprobarea oficială din partea Comsiei Europene (CE) a Programul Regional Nord-Vest.

După aprobarea PR Vest și Sud-Muntenia, PRNV a primit aviz pozitiv din partea CE. Cele opt programe regionale aferente perioadei 2021-2027 dispun de o alocare de 11 miliarde de euro. În cadrul fiecărui program, problemele și provocările orașelor din regiune sunt abordate individual.

Ele au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul celei din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

Obiectivul MIPE: toate programele, aprobate în 2022

„Mandatul anterior a stat în special sub semnul negocierilor pentru primele versiuni ale programelor 2021-2027. Acum, după ce am semnat acordul de parteneriat, mă bucur că meritele muncii sunt răsplătite, prin aprobarea acestor programe regionale care, fără să exagerez, vor da o altă față României.

Doar cele trei programe aprobate înseamnă 4 miliarde de euro pentru intervenții care să aducă performanță energetică, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții în rețeaua de drumuri județene și infrastructura educațională.

Obiectivul este ca până la sfârșitul anului anunțul că un nou program a fost aprobat să fie unul recurent, pentru ca toate cele 16 să primească aviz pozitiv în 2022 și să urgentăm lansarea apelurilor de proiecte”, spune ministrul Marcel Boloș.

După aprobarea PR Vest și Sud-Muntenia, PRNV a primit aviz pozitiv din partea CE.

Majoritatea banilor se duc pe inovare și digitalizare

PRNV beneficiază de o alocare totală de 1,4 miliarde de euro. Acesta susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea în regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (alocare de 327 de milioane de euro), cu localități inteligente (60 milioane) și prietenoase cu mediul (210 milioane), mobilitate urbană multimodală durabilă (305 milioane) și accesibilă (184 milioane), educată (77 milioane euro) și atractivă (210 milioane).

Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 60 de milioane de euro. PRNV a fost aprobat de CE prin decizia emisă în 11 octombrie și comunicată prin sistemul informatic care asigura interfața CE cu România în 12 octombrie. În cadrul fiecărui program regional, problemele și provocările orașelor din regiune au fost abordate individual.

Cele opt programe regionale
(alocări UE, bugetul de stat, total)

București-Ilfov: 586 mil. / 879 mil. / 1.46 mld. euro
Sud-Est: 1.23 mld. / 250  mil. / 1,48 mld. euro
Sud-Vest Oltenia: 997 mil. / 211 mil. / 1,20 mld. euro
Sud Muntenia : 1,31 mld. /264 mil. / 1.57 mld. euro
Centru   1,15 mld. /232 mil. / 1,38 mld. euro
Nord-Est: 1,45 mld. / 302 mil. / 1,75 mld. euro
Nord-Vest: 1,19 mld. / 242 mil.  / 1,43 mld. euro
Vest: 981 mil. / 197 mil. / 1.17 mld.

Sursa: MIPE

Săptămâna trecută a avut loc evenimentul de semnare a acordului de parteneriat între Guvernul României și CE, document strategic care acoperă fondurile politicii de coeziune și cel al politicii maritime și pescuit pentru perioada de programare 2021-2027. În al treilea exerciţiu financiar prin care România va beneficia de fonduri UE, se vor implementa 16 programe, prin care îi vor fi alocate 31 de miliarde de euro.

Primul program aprobat de executivul european din politica de coeziune 2021-2027 a fost Asistență Tehnică, având o alocare de 0,9 miliarde de euro. MIPE are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală și aprobare a tuturor programelor aferente perioadei 2021-2027 până la sfârșitul anului.

Ordonanță pentru descentralizarea fondurilor UE

La finele lunii iunie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență ce completează cadrul legal necesar exercitării de către Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) a atribuțiilor care derivă din îndeplinirea calității de autoritate de management în domeniile dezvoltării regionale și prevenirii, constatării și sancționării neregulilor.

Actul normativ are în vedere ca ADR să fie de deplin funcționale în cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale întârzieri în demararea implementării programelor regionale și, totodată, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu această destinație.

Prin soluțiile legislative prevăzute, ordonanța permite ca deciziile luate de către ADR în procesul de gestionare și control al programelor regionale să aibă forță juridică obligatorie pentru solicitanți, beneficiari sau alte entități cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcțiilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Experți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) organizează la București, în săptămâna 10-14 octombrie, împreună cu instituții din aparatul de lucru al Guvernului, workshop-uri și evenimente.

Misiunea OCDE la București: stadiul implementării politicilor de dezvoltare durabilă

Articolul următor
“Deși erau toate premisele pentru finalizarea în 2023, șansele devin din ce în ce mai mici pe zi ce trece ca UMB să finalizeze tronsonul din A3 Nădășelu - Zimbor (30 km).

Autostrăzile Sălajului se lasă așteptate. Turcii, mai avansați decât românii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share