Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primarul Clujului, cooptat în Alianța pentru Coeziune din UE

Consecințele actualei urgențe climatice, pandemiei, războiului Rusiei împotriva Ucrainei și ale ratelor record ale inflației, declanșate de creșterea prețurilor la alimente și energie, fac ca întărirea coeziunii ca valoare fundamentală a UE să fie mai presantă ca niciodată, potrivit Cohesion Alliance. 

Noua Alianță pentru Coeziune la nivelul Uniunii Europene (UE) se mobilizează pentru a consolida această politică în viitor.

Consecințele actualei urgențe climatice, pandemiei, războiului Rusiei împotriva Ucrainei și ale ratelor record ale inflației, declanșate de creșterea prețurilor la alimente și energie, fac ca întărirea coeziunii ca valoare fundamentală a UE să fie mai presantă ca niciodată, potrivit Cohesion Alliance.

Partenerii din Cohesion Alliance (alianță de 12 000 de semnatari la nivelul UE care pledează pentru o politică de coeziune mai puternică) s-au reunit, la Bruxelles, la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor, pentru a-și reafirma angajamentul de a consolida politica de coeziune și de a spori impactul teritorial al tuturor investițiilor UE, pentru ca ele să fie adaptate la provocările pe termen lung ale Europei.

Printr-o declarație comună semnată în prezența comisarului european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și a președintelui Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European, Younous Omarjee, Comitetul European al Regiunilor și principalele asociații europene de orașe și regiuni au împărtășit voința comună de a menține politica de coeziune drept cea mai importantă politică de investiții a UE.

Ei spun că este cel mai vizibil instrument al UE la nivel local și regional; o politică de dezvoltare pe termen lung, bazată pe principiile gestiunii partajate, parteneriatului și guvernanței pe mai multe niveluri; o politică ce urmează o abordare bazată pe loc și care abordează diversitatea teritorială a Uniunii; un instrument-cheie pentru a sprijini cooperarea teritorială și pentru a promova solidaritatea și integrarea.

“Să le reamintim tuturor factorilor de decizie la nivel european și național rolul indispensabil pe care politica de coeziune îl joacă în procesul de integrare europeană”, se arată în declarația prin care Cohesion Alliance dorește să înceapă o activitate orientată spre viitor pentru a face politica de coeziune mai puternică, mai simplă, mai eficientă și mai orientată spre rezultate, acum și în viitor.

Alianța solicită să se asigure că această coeziune rămâne o valoare globală pentru UE, garantând că toate politicile relevante ale UE contribuie la reducerea disparităților dintre statele membre și în cadrul acestora.

Elisa Ferreira, comisar european:

“Sunt foarte mulțumit de relansarea Alianței pentru Coeziune. Nu putea fi mai oportună în aceste vremuri extrem de dificile. Ați fost un partener foarte important în elaborarea politicii de coeziune și în menținerea comunităților regionale și locale în centrul acesteia, veți rămâne astfel și în viitor. Avem nevoie de o Alianță pentru Coeziune puternică, una care să susțină abordarea bazată pe loc pentru toate politicile. Și avem nevoie de mărturiile și de experiența dvs pentru a vorbi în numele coeziunii și a rămâne implicați în discuția privind viitorul politicii.”

 Younous Omarje, președintele Comisiei REGI:

“Europa are nevoie de o politică de coeziune puternică și ambițioasă pentru a face față multiplelor crize cu care se confruntă. Politica de coeziune este principala politică a UE pentru investiții structurale și solidaritate. Aceasta ne permite să răspundem la provocările urgente, pe termen mediu și lung, garantând investiții strategice și foarte necesare în fiecare regiune, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Politica de coeziune merită să fie apărată și susținută, deoarece este unul dintre pilonii UE”.

Vasco Cordeiro, președinte al Comitetului European al Regiunilor (CoR):

“Provocările de astăzi cer mai multă coeziune în Europa și un rol mai puternic pentru politica de coeziune. În același timp, trebuie să ne unim forțele și să strângem rândurile pentru a apăra această politică. Acesta este motivul pentru care lansăm o nouă Alianță a Coeziunii pentru noile provocări, pentru a promova importanța politicii de coeziune pentru comunitățile noastre, pentru a ne coordona și a lucra împreună, în special pentru a-i convinge pe cei care nu realizează încă cât de crucială este politica de coeziune”.

Emil Boc, președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și buget a CoR:

“Viitorul coeziunii înseamnă o mai bună guvernanță pe mai multe niveluri și o descentralizare eficientă, pentru a ne asigura că nivelurile local și regional au capacitățile necesare pentru a gestiona schimbarea, pentru a le oferi cetățenilor încrederea că vor avea o șansă echitabilă de a profita de avantajele transformării digitale și ecologice”.

Jean-Luc Vanraes, vicepreședinte al Adunării Regiunilor Europene:

“Politica de coeziune permite autorităților regionale să se redreseze în urma crizelor actuale și să profite de oportunitățile viitoare. Acesta este motivul pentru care principiul parteneriatului trebuie să fie o lumină călăuzitoare pentru a obține o creștere robustă în satele, orașele și comunele noastre”.

Karl-Heinz Lambertz, președinte al Asociației Regiunilor Europene de Frontieră:

“Coeziunea europeană ar trebui să garanteze o dezvoltare durabilă și șanse egale pentru cetățenii care trăiesc în teritorii cu handicap, cum ar fi regiunile de frontieră (transfrontaliere), munții, insulele. În loc de locuri goale, avem nevoie de spații transfrontaliere vii și funcționale care să stimuleze integrarea în fiecare zi”.

Jean-Claude Marcourt, președintele Conferinței Adunărilor Legislative Regionale Europene:

“Subliniind eforturile Comisiei Europene în ceea ce privește simplificarea procedurilor politicii de coeziune, suntem alături de CoR în promovarea acestora, atât pentru a garanta egalitatea de șanse în ceea ce privește accesul regiunilor europene la fonduri, cât și pentru a asigura o utilizare ireproșabilă a acestora în beneficiul populației lor”.

Karine Gloanec-Maurin, membră a Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa:

“Proiectele locale și regionale finanțate prin politica de coeziune sunt cel mai vizibil semn al valorii adăugate a UE pentru europeni. Ne poate permite, în calitate de aleși locali, să vorbim despre Europa în teritoriile noastre și să ne implicăm cu cetățenii noștri. Politica de coeziune nu este doar un pilon fundamental de solidaritate, ci face parte din ADN-ul proiectului european”.

Cees Loggen, președinte al Conferinței Regiunilor Periferice Maritime:

“Politica de coeziune trebuie să devină mai flexibilă pentru a rămâne relevantă într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă. Cu toate acestea, cerem o flexibilitate care să permită intervenții personalizate, să consolideze autoritățile locale și regionale și să reducă sarcinile administrative”.

Dario Nardella, președintele Eurocities, primarul Florenței:

“În ciuda faptului că nu există o politică de coeziune care să nu fie aplicată la nivel național, nu există nici una care să fie aplicată la nivel european. Politica de coeziune este esențială pentru accelerarea transformărilor urbane. În calitate de orașe, reiterăm sprijinul nostru ferm pentru reînnoirea Alianței pentru Coeziune. Având în vedere criza energetică care se profilează în orașele noastre, fondurile de coeziune își demonstrează valoarea strategică. Investițiile în renovarea eficienței energetice și infrastructura curată de transport urban promovează deja tranziția energetică în orașe. Cu o politică de coeziune puternică, putem reduce mai repede dependența Europei de gazul rusesc”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) a organizat o prezentare a Ardealului de Nord la Bruxelles, în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (EURW).

Bruxelles - Săptămâna Regiunilor. Transilvania vrea reprezentanță în “capitala” Europei

Articolul următor

Prime Dash și TBI Bank vor realiza un proiect pilot în cadrul Visa Innovation Program

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share