Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

GS MiljoConsult amenajează o rampă de deșeuri la Cluj-Napoca

Consiliul Local Cluj-Napoca a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat între Primăria Cluj-Napoca (PCN) și consorțiul norvegian GS MiljoConsult Geir Saether, pentru realizarea unei rampe temporare dezafectate.

Municipalitatea clujeană a câștigat un proiect cu finanțare prin Spațiul Economic European (SEE) de 2,48 milioane euro pentru sortarea, tratarea și valorificarea deșeurilor stocate temporar.

Consiliul Local Cluj-Napoca a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat între Primăria Cluj-Napoca (PCN) și consorțiul norvegian GS MiljoConsult Geir Saether, pentru realizarea unei rampe temporare dezafectate.

Municipalitatea a răspuns apelului de proiecte „Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare” din cadrul Programului RO – Mediu „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”. PCN a câștigat finanțarea prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

Prin proiect se urmărește tratarea deșeurilor municipale stocate temporar printr-o soluție tehnologică inovativă, prietenoasă cu mediul. Fracțiile utile vor fi separate prin sortare. Materia organică este compostată pentru utilizarea ulterioară în agricultură.

Un pas spre economia circulară

Fracțiunile cu valoare energetică înaltă (carton, anumite tipuri de plastic) se vor valorifica energetic pe amplasament. Energia va furniza agent termic pentru a reduce conținutul de apă din masa deșeurilor pregătite pentru compostare. Implementarea proiectului este finanțabilă 100% prin granturile SEE și Norvegiene.

Acesta aduce, pe lângă economia costurilor de relocare în depozitul conform, și beneficii concrete de mediu, precum introducerea deșeurilor tratate în economia circulară, reducerea cantităților de deșeuri depozitate, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea poluării solului și a apelor de suprafață.

Valoarea proiectului este de 2,4 milioane de cu taxa pe valoarea adăugată inclusă, dintre care PCN (promotor de proiect) 2,1 milioane, GS MiljoConsult Geir Saether (partener de proiect): 295.000 de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a finalizat Topul Județean al Firmelor

Articolul următor

Târg de locuri de muncă la Marghita

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share