Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum restaurăm terenurile degradate și defrișate – din perspectiva viitoarelor provocări climatice?

Ne bucurăm să vă facem cunoștință în acest interviu cu Asociația iPlant.Today și valorile pe care le promovează în rândul tinerilor și celor mai în vârstă, deopotrivă. Stăm de vorbă cu Florin Ungureanu – președinte al Asociației iPlant.Today din Sebeș.

Cine este iPlant.Today și ce vă recomandă să conduceți această Asociație?

În primul rând aș dori să vă mulțumesc pentru invitație și oportunitate!

Am lucrat mulți ani într-o multinațională germană și o bună parte din timp eram la volan. Ani la rând vedeam zi și noapte zeci de camioane încărcate cu lemn, în zonele muntoase. Mereu mi-am pus întrebarea de unde atâta lemn tăiat? Evident, mi-au atras atenția numeroasele semnale din media: reportaje și investigații referitoare la defrișările ilegale. Am realizat că problema nu este numai la cei care taie necontrolat și, evident, nu merită să-mi consum energiile cu investigații sau proteste pentru a schimba legile.

Astfel, începând cu 2012 am început să plantez în comuna Vârfu Câmpului, Botoșani. De-a lungul timpului am testat diverse modalități de a planta, peste 40 de specii, inclusiv teste pentru a determina timpul optim de irigare vara.

Am conștientizat că pasiunea de weekend se transformă într-o misiune personală și așa am decis să dedic mai mult timp acestui proiect. Deoarece la acel moment nu eram pregătit să susțin financiar această misiune, am plecat în Dubai.

 

Când ați decis să înființați Asociația? Ce ați realizat până acum?

După aproape 9 ani de vânzări în imobiliare în UAE simțeam că toate clădirile și construcțiile în general mă presează, mă sufocă. Aveam nevoie respir aer curat și trebuia să-mi duc la capăt misiunea, care, vă spun sincer, mă măcina aproape zilnic.

Astfel, am înființat Asociația în februarie 2021, după liniștea impusă în perioada Covid, iar din martie 2022 m-am mutat definitiv în țară, la Sebeș.

În fiecare primăvară avem campanii de ecologizare și colectare deșeuri – activități pe care încercăm să le multiplicăm. Din fericire, în zona Sebeș, autoritățile locale se implică des în astfel de proiecte și le mulțumim pe această cale.

Referitor la păduri, până în prezent avem 3 plantații: două la Botoșani și una la Sebeș – Alba. Echipa noastră este formată din 7 membri și mereu avem nevoie de voluntari.

Interesant cum pasiunea v-a adus de la Dubai tocmai la Sebeș… Cum v-ați adaptat? Și, nu mă pot abține, de ce Sebeș?

M-am născut la Alba Iulia și mereu am simțit că îmi iau putere și energie în zona asta. Re-adaptarea a venit firesc, eram pregătit mental pentru provocările de la noi din țară. Însă oamenii sunt reticenți, nu înțeleg de ce facem asta și, nu de puține ori, judecă sau ne testează valorile/direcția.

Omul anului 2022 este prins între necesitatea de a face bani și conștientizarea problemelor climatice, de care inevitabil se lovește din ce în ce mai des.

Pe de altă parte sunt plăcut surprins să descopăr persoane de diverse vârste care înțeleg importanța acțiunilor noastre. Recent, cineva ne-a abordat pe Facebook cu un mesaj simplu: “vreau sa plantez, am teren disponibil la Suceava, cum facem să-l plantăm?”

La fel de surprins am fost în primăvară, când un domn de 82 de ani a dorit să vină să planteze.

Sunt destule asociații de mediu și evenimente cu plantat și împăduriri. Cu ce veniți nou pe această “piață”?

Dacă, în 2008, WWF adăuga UAE în topul țărilor cu cea mai rea amprentă ecologică per persoană, Emiratele au reușit în mai puțin de 15 ani să devină una din țările cu cea mai explozivă înverzire, prin parcuri și plantații monocultură, inclusiv prin intermediul proiectelor imobiliare și comunităților – vezi proiectul Sustainable City.

Experiența din Dubai mi-a arătat cum se poate face restaurarea habitatului în condiții climaterice vitrege. În momentul în care vezi cum se chinuie un popor să aducă apa în deșert, cum este irigat fiecare copac, cum încearcă efectiv pe piatră seacă să pună diverse plante sau copaci, atunci noi ce scuze să mai găsim?

Asociația iPlant.Today controlează terenurile pe care le plantează. Ori avem terenuri achiziționate ori le concesionăm pe minim 25 de ani. Dorim să le oferim posibilitatea partenerilor noștri să analizeze în timp munca noastră și, cel mai important, nici un copac nu este tăiat, chiar după ce atinge starea de masiv.

Cu ajutorul inginerului silvic, dl. Sorin Schiop, adaptăm fiecare campanie de împădurire în funcție de tipul de sol, altitudine și neapărat creăm păduri mixte (foioase și conifere). Merită de menționat că pe timpul verilor udăm minim săptămânal toți copacii, pentru a ne asigura de creșterea lor. Am avut ani în care, deși am respectat la liniuță toate procedurile de plantat, seceta ne-a distrus în proporție de 30-40% puieții.

În prezent lucrăm la o tehnologie de împădurit care să ne permită să creștem rata de supraviețuire a puietului spre 95-97%. Cum este definitivată vă anunțăm cu siguranță!

impaduriri

Sună bine! Ce alte planuri aveți pe viitor?

Pentru acest an, intenționăm să definitivăm proiectele începute și dorim să creștem echipa.

Începând de la anul vrem să definitivăm tehnologia de plantat și să avem terenuri împădurite în sudul României. Consider o provocare să avem un teren comasat de 15-20 hectare, deșertificat, pe care să-l redăm comunităților locale sub forma de pădure.

În curând vom avea un prim proiect la Suceava și un proiect major în zona Petrești-Alba în primăvară.

Vă rugăm să transmiteți un gând cititorilor noștri și cum se pot implica în proiectele voastre?

Dragă cititor, mulțumim că ai avut răbdarea să citești aceste rânduri și că ești interesat de protejarea mediului. Presupun că îți imaginezi o lume mai bună, mai curată, mai verde.

Dacă simți ca și noi că natura trebuie să fie ajutată, te poți implica fie ca voluntar în campaniile noastre, fie financiar intrând pe www.iplant.today, fie ajutându-ne să găsim terenuri degradate – peste 5-10 hectare, comasate.

Am dori să profităm de ocazie și să le mulțumim partenerilor noștri din acest an: fabrica Mercedes din Sebeș, Restaurantul D.O.R. din Bran, dlui Marius Bogdan Pislariu – #mydubaiadviser, ferma-de-brazi.ro și Transylvania College din Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Directorul Clubului Economic German Transilvania: „România este în continuare o țară în care se poate investi”

Articolul următor
CNAIR a comunicat rezultatul procedurii de atribuire pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru ultimul segment din Autostrada Nordului

Quadrante va stabili fezabilitatea ultimului segment din Autostrada Nordului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share