Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Directorul Clubului Economic German Transilvania: „România este în continuare o țară în care se poate investi”

Într-un interviu pentru Transilvania Business, Wolfgang Alexander Guib, directorul Clubului Economic German Transilvania (DWS), a vorbit despre situația investițiilor germane în Sibiu, precum și despre relațiile româno-germane în context economic, având în vedere criza energetică și războioul din țara vecină.

Dle Guib, cum ați marcat cu membrii Clubului Economic German cei 30 de ani de parteneriat româno-german la Sibiu? Care au fost principalele concluzii extrase de participanți în legătură cu acești 3 decenii de relații româno-germane, în primul rând economice?

Clubul Economic German Transilvania (DWS), care reunește cei mai reprezentativi investitori germani din regiune, a găzduit în 10 septembrie 2022 un garden party, cu ocazia celebrării a 30 de ani de parteneriat româno-german în Europa și, implicit, în România.

Tradiționalul Weinfest (festivalul vinului) ținut de DWS la finalul verii a avut astfel anul acesta o importanță deosebită.

La petrecere au participat aproximativ 200 de invitați din toate domeniile. Printre aceștia, firme de tradiție din Sibiu, constituite cu capital german sau având relații economice puternice cu Germania, reprezentanții administrației publice locale, ai bisericii și ai celor mai mari grupuri politice din zonă. Cu toții au confirmat în unanimitate efectul benefic al prieteniei româno-german în Sibiu și în regiune. Pe scurt, prietenia dintre România și Germania este solidă și se anunță a rămâne foarte roditoare în continuare.

Evenimentul Clubului Economic German Transilvania vine ca o nouă mărturie a atașamentului mediului german de afaceri față de această regiune a țării și a bunei dezvoltări care se preconizează în continuare. Nu degeaba nivelul de trai din Sibiu și Transilvania este printre cele mai ridicate din România. Acest lucru se datorează în mare parte infuziei de capital și know-how străin în toate domeniile de activitate.

Știu că lunar aveți ședința membrilor clubului, cu prezentări de firme. Care e evoluția numărului de companii membre ale clubului în ultimii 2 ani?

Dorința noastră este de a crește constant numărul companiilor membre, dar din păcate odată cu anii de pandemie au fost și câteva plecări, care au fost cauzate de consecințele economice. Totuși am putut să ne bucurăm și de veniri de companii noi, numărul membrilor noștri fiind constant în jurul cifrei de 150 de membrii.

Care e situația investitorilor germani noi pe piața din Sibiu? Câte firme noi au venit în Sibiu în ultimii 2 ani? În ce mod au afectat pandemia și acum criza energetică și războiul apariția sau extinderea companiilor germane în România și cu precădere în Sibiu?

Se simte nesiguranță în piață, viitorul pare câteodată incert, iar companiile au început deja să simtă din plin criza energetică cu costurile uriașe. Un punct pozitiv pe care l-am putut observa este interesul mai ridicat de a rămâne sau de a se extinde în Europa, implicit și în România, și de a nu pleca în țări mai puțin costisitoare, dar îndepărtate. România este în continuare considerată o țară sigură, în care se poate investi, desigur, în măsura în care companiile își asumă investiții în aceste timpuri de crize simultane.

Cum a schimbat modelele de business pandemia, iar acum războiul în cadrul companiilor germane? Ce mesaje aveți din piață de la firmele din Sibiu?

Odată cu pandemia companiile care au avut posibilitatea au implementat modul de lucru remote sau hybrid. Vedem că modul acesta de a lucra este foarte căutat în continuare de angajați, iar mai multe companii au renunțat la sedii și chirii, din cauza lipsei de angajați dornici de a veni la birou. O altă schimbare pe care am observat-o este că a devenit foarte ușor pentru firmele din domeniul serviciilor IT sau contact center să angajeze în întreaga țară, reședința angajatului devenind irelevantă. Pe de-o parte este mai greu să creezi legăturile între companie și angajat, pe de altă parte este mai mult fezabil să crești prin angajarea în toate regiunile țării.

Cum credeți că vor influența criza energetică și războiul relațiile economice dintre România și Germania?

Consider că relația economică, dar și „prietenia” dintre România și Germania este una puternică și că se dezvoltă în continuare. Cred că criză energetică și războiul, probleme comune ale ambelor țări, vor consolida relația între ele, dar și între țările Uniunii Europene. Doar împreună vom putea trece de aceste provocări, iar proiectul european (UE) este cheia succesului.

Când vorbesc despre probleme, investitorii străini din România accentuează de cele mai multe ori birocrația excesivă. Ați putea vă rog să detaliați: când și cum se manifestă birocrația cel mai des, la ce etape ale activității companiilor? Precum și dacă au loc schimbări în ultimii ani în soluționarea acestei probleme?

Din păcate mai avem câteva etape de parcurs până când am putea deschide o firma în câteva minute online, ca în alte țări europene. Când ajungem la construcții, la autorizații de funcționare sau la obținerea de diferite avize lucrurile se complică destul de mult. Activatea firmelor ajunge să stagneze din cauza diferitelor documente și acte necesare de la diferite instituții, care nu comunica între ele. Sperăm că autoritățile statului vor conlucra și vor simplifică proceduri și elimina obstactolele birocratice.

O altă problemă care a fost menționată în ultimul timp este transportul angajaților. Este aceasta specifică Sibiului? Ce soluții există pentru aceasta?

Sibiul, mai ales pentru Zona de Vest, are nevoie de un transport metropolitan. Timpii petrecuți în trafic ar putea fi reduși, colectarea angajaților din diferitele comune, sate și orașe ar fi mai simplă. Un alt punct pozitiv ar fi reducerea traficului în Municipiul Sibiu. Să nu uităm și de elevii din mediul rural care ar putea vizita mai ușor o școală de specialitate sau duală. Ne bucură faptul că Primăria Municipiului Sibiu și celalalte primarii din zona metropolitană, prin Asociația de Dezvoltate Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu, fac eforturi reale de a implementa acest transport metropolitan și sperăm că proiectul se va finaliza în curând.

La scurt timp de la preluarea mandatului dvs., îmi spuneați într-un interviu că printre temele imediate ale Clubului se numără și alinierea legislației muncii la necesitățile practice impuse de evoluția pieței muncii. Ce ați reușit în această direcție, care au fost propunerile pentru factorii decidenți și ce răspunsuri ați primit?

Clubul Economic German din Transilvania oferă: Soluții germane pentru asigurarea forței de muncă

Anul trecut premierul Cîțu a efectuat o vizită de lucru la Sibiu, cu ocazia căreia s-a întâlnit cu membrii clubului nostru. În cadrul întâlnirii, am identificat acțiunile și măsurile de care mediul de afaceri are nevoie și am făcut propuneri de reforme și investiții care să contribuie la dezvoltarea durabilă și sustenabilă a României; măsuri de susținere post-pandemie a companiilor și consolidarea parteneriatului stat-mediul de afaceri.

La vizita Ministrului Economiei Spătaru din iulie am discutat despre anumite modificări legislative necesare: reducerea impozitului pe dividende de la 8% la 5%; reintroducerea impozitării microinteprinderilor de 1% respectiv 3% impozit pe cifra de afaceri; majorarea cifrei de afaceri pentru microinteprinderi de la 500.000 Euro la 1.000.000 EUR și elimininarea restricțiilor domeniilor de activitate cărora sunt supuse microinteprinderile

Trebuie să luăm în considerare că România concurează cu alte țări din UE, iar sistemul de impozitare valabil până la data de 31.07.2022 era un motiv în favoarea unei investiții în România. Ne dorim să fim în continuare parte a dialogului cu factorii decidenți și stăm la dispoziție pentru detalierea și aprofundarea măsurilor propuse. Semnalele pe care le-am primit au fost pozitive, dar așteptăm în continuare și schimbări reale și concrete în legislație.

Care au fost principalele evenimente sau proiecte (sociale, culturale etc.) prin care DWS s-a implicat în societate în acest an?

Întâlnirile lunare ale membrilor le-am organizat și în format offline și online, cu discuții interesante și dezbateri de actualitate, cu invitați din diferite domenii. Anul 2022 a debutat cu o întâlnire în premieră, Clubul Economic German Transilvania invitând reprezentanții cluburilor Rotary și Lions Sibiu la dialog pentru susținerea proiectelor din regiune.

Am sprijinit și în continuare sprijinim comunitatea refugiaților din Ucraina: de câteva luni sediul clubului nostru le folosește că centru de informare și întâlnire, costurile fiind acoperite de noi.

La izbucnirea războiului membrii noștri s-au organizat, au adunat alimente, haine și cele necesare, care ulterior au fost transportate în Ucraina pentru a-i ajută pe cei care aveau nevoie.

Vizita Minstrului Economiei Spătaru la firmele membre DWS în Zona Industrială de Vest a Sibiului a fost un alt punct important al activității clubului nostru, cu acest prilej am devenit parteneri de dialog pentru dezvoltatea măsurilor benefice mediului de afaceri.

Anul acesta ne-am dorit din nou să îi ajutăm pe prietenii noștri de la Hospice-ul Asociația Dr. Carl Wolff, donând o sumă din partea clubului, iar chiar de 1 octombrie „jumătățile mai bune” ale Clublui au organizat un bazar caritabil, toate fondurile strânse mergând tot către Hospice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
“De la autobuze cu afișaje, anunțuri și podea coborâtă la microbuze cu puține locuri, fără afișaje, cu podea inaltă și trepte, o singură ușă și suspensii ca inexistente - dubițe diesel neaccesibile au început să circule frecvent în peisajul transportului urban.

MCN: noile autobuze aduse la Cluj sfidează mediul și persoanele cu dizabilități

Articolul următor

Cum restaurăm terenurile degradate și defrișate - din perspectiva viitoarelor provocări climatice?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share