Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cluj Innovation Days: “Viitorii 10 ani ai industriei IT românești vor fi digitali”

Cum vor arăta viitori 10 ani în industria IT românească a fost întrebarea la care au căutat răspunsul experții reuniți la Cluj Innovation Days (CID), evenimentul fanion al Cluj IT Cluster (CITC).

Cum vor arăta viitori 10 ani în industria IT românească a fost întrebarea la care au căutat răspunsul experții reuniți la Cluj Innovation Days (CID), eveniment fanion al Clusterului Cluj IT (CCIT).

CID a reunit, timp de 10 zile, experți din instituții publice, mediul academic și din IT din România, pentru a analiza statusul actual al industriei de profil, conform Digitalio. Experții au subliniat că viitorul nu poate fi altfel decât digital, într-o țară în care administrația publică este digitalizată, iar relația cetățeanului cu statul este una transparentă și rapidă.

Industria de IT, unul dintre cei mai importanți contributori la produsul intern brut al României, vede următorii ni ca fiind unii în care creșterea va fi accelerată, iar avansul tehnologic va fi impulsionat de noua realitate geopolitică. CID a întărit necesitatea ca viitorul să fie unul verde și sustenabil, inovarea să aibă în prim-plan binele comun, iar resursele să fie folosite în mod judicios.

„Tehnologiile care intervin în viața noastră trebuie susținute de politici publice, de educație și de strategii care să aibă ca pilon central sustenabilitatea”, a subliniat Andrei Kelemen, CEO al CCIT. Printre temele de dezbatere s-a numărat importanța inovației ca motor al dezvoltării industriei IT, dar și al digitalizării serviciilor publice.

„Sectorul IT & C a ajuns la un nivel de maturitate care poate să aducă nu doar o transformare digitală a proceselor în România, ci mai ales o tranziție către viitor mai rapidă, punând inovația atât în folosul mediului privat cât și a celui public”, a susținut Sabin Sărmaș, președinte al Comisiei IT & C din Camera Deputaților.

CID a oferit o privire de ansamblu asupra mecanismelor care susțin ideile inovatoare ale companiilor și informații cheie de care companiile care au nevoie de susținerea ideilor lor pe care trebuie să le ia în considerare atunci când își pregătesc aplicațiile de finanțare.

Cum pot câștiga finanțări IMM-urile

„10 miliarde de euro sub formă de granturi sunt disponibile pentru IMM-uri prin intermediul Consiliului European pentru Inovare. Companiile românești cu afaceri inovatoare au putut afla direct de la jurați, prezenți în cadrul CID, despre cum pot deveni eligibile, dar și cum pot efectiv câștiga finanțarea.

Ca antreprenor care aduce inovația în domeniul în care activez, cel al relațiilor publice, am apreciat în mod excepțional calitatea dezbaterilor și a oamenilor care susțin ideile creative și disruptive, de la lansarea lor și validarea în piață, până la scalarea și promovarea lor și pe alte piețe. Am realizat cât de important este un ecosistem real, fără de care România nu va evolua în acest sector deosebit de necesar pentru viitor”, a declarat Mihaela Tudor, fondator al 2Value.

80 de experți în tehnologie, business și politici publice au discutat, pe parcursul a 23 de workshop-uri, conferințe și dezbateri, pe marginea principalelor linii directoare ale dezvoltării IT-ului românesc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zece personalități culturale locale din Satu Mare, premiate la Gala „Luminătorii satelor”

Articolul următor
Străzile din Beclean vor fi spălate zilnic, rând pe rând, pentru confortul tuturor cetățenilor

Profitul de la Băile Figa, reinvestit în curățenie la Beclean

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share