Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul Banca Transilvania are active de 28 miliarde €

Activele grupului financiar Banca Transilvania (BT) au ajuns la 141 de miliarde lei la finalul trimestrului III, în creștere cu 6,6% față de începutul anului.
Omert Tetik este cu ochii pe factorii suplimentari care induc incertitudine în economie: costurile de finanțare și cerințele de capital

Conducerea grupului financiar-bancar cu sediul în Cluj va avea o politică de provizionare prudentă, legată de costurile de finanțare și cerințele de capital.

Activele grupului financiar Banca Transilvania (BT) au ajuns la 141 de miliarde lei la finalul trimestrului III, în creștere cu 6,6% față de începutul anului. Profitul net consolidat al grupului era de 1,67 miliarde, din care 1,44 miliarde al băncii. 237 milioane lei este profitul net al subsidiarelor și participațiilor de capital.

“Am continuat creșterea constantă a numărului clienților și tranzacțiilor, cu o dinamică mult peste media pieței. Am crescut susținut și am finanțat companiile și oamenii, în ciuda faptului că piața financiară este mai plină de incertitudini ca oricând.

Costurile de finanțare și cerințele de capital sunt factori suplimentari care induc incertitudine în economie. Rămânem și pe viitor atașați de obiectivul nostru – de a fi principalul susținător al economiei și al statului, pentru dezvoltarea României”, a declarat Оmer Tetik, director general al BT.

84% dintre clienți sunt digitalizați

Creditele BT au crescut până la 63,2 miliarde lei. Comparând cu începutul anului, creditele nete pentru persoanele juridice au crescut cu 32%, până la 27,2 miliarde lei, iar cele pentru persoanele fizice, cu 7,4%, până la la 27,6 miliarde.

Soldul creditelor acordate de grupul BT a crescut cu 2,9 miliarde lei în T III, ajungând la 67,8 miliarde. În primele nouă luni, soldul a crescut cu 11,7 miliarde de lei. BT a acordat 206.000 de credite populației și firmelor în perioada ianuarie-septembrie.

Depozitele clienților grupului BT au ajuns la 113 miliarde de lei, în creștere cu 5% față de începutul anului. 74,6 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 38,9 miliarde, ale persoanelor juridice.

Veniturile operaționale ale băncii au crescut cu 19%, până la 3,8 miliarde lei, pe fondul creșterii volumelor operaționale. Numărul clienților activi ai băncii a ajuns la 3,8 milioane, în creștere cu 4,7% de la începutul anului. BT are 313.000 de clienți activi noi în primele nouă luni din 2022. 84% dintre ei sunt digitalizați.

Detalii financiare

  • Eficiența operațională a băncii a atins nivelul de 52%. Raportul cost/venit s-a păstrat la un nivel confortabil datorită gestionării adecvate a costurilor și a eficientizării prin digitalizare.
  • Rata creditelor neperformante (indicatorul EBA) este de 2,55%. Gradul de acoperire cu provizioane totale a creditelor neperformante, conform standardelor EBA, este de 187%.
  • Soldul provizioanelor a crescut în T III cu 12,9%, până la 4,07 miliarde lei, comparativ cu soldul din finalul lui 2021, de 3,61 miliarde. BT a menținut politica de provizionare foarte prudentă. Solvabilitatea băncii, fără profitul ultimului trimestru, este de 22,05%, iar cu profitul inclus, de 23,05%.

Grupul financiar BT

  • Integrarea Țiriac Leasing în grupul BT este în desfășurare. Fuziunea e estimată în decembrie.
  • BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de active din România, cu peste 4 miliarde lei în administrare, prin cele 17 fonduri deschise de investiții. BTAM se apropie de 100.000 de clienți.
  • BT Mic, cel mai mare jucător în microfinanțare, a ajuns la 14.500 de clienți, din care 75% la primul credit.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Gala Tranzit a adus laolaltă 460 de jucători ai industriei de transport și logistică și reprezentanții a 50 de furnizori.

Sute de transportatori din România, reuniți la Cluj

Articolul următor

Un nou chiriaș pentru CTPark Oradea Cargo Terminal - Inatech Packaging

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share