CTB-ENERGIE 2022. Ionuț Ciubotaru, Federația Patronală Petrol și Gaze: “România – valea hidrogenului albastru”

Eficiența hidrogenului ca baterie este redusă, însă acesta este un fluid care ajută la tranziția energetică

Reprezentantul Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG) crede că România are o poziție strategică excelentă în a produce hidrogen din gaze naturale.

“Eficiența hidrogenului ca baterie este redusă, însă acesta este un fluid care ajută la tranziția energetică. Hidrogenul va face parte, probabil, din mixtul viitorului. Pentru a transforma hidrogenul în fluid energetic avem nevoie de schimbarea proceselor de producție în mai multe industrii, în special cea metalurgică. Producție, distribuție, transport, consum este lanțul care trebuie pus la punct.

Țara noastră se poate axa pe hidrogenul albastru sau turcoaz, provenite din gaze naturale. România are o poziție foarte bună dacă se va materializa exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră. În plus, avem o diversitate industrială foarte bună față de țările din jurul nostru: metalurgie, chimică, textilă. Dacă acestea își vor adapta procesele tehnologice, România va deveni valea hidrogenului albastru din Europa”.

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte ARE, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID.

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

Exit mobile version