Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ENERGIE 2022. Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în MIPE: “Avem o avalanșă de proiecte pe eficiența energetică”

Oficialul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene sfătuiește potențialii beneficiari să aibă, la momentul lansării apelurilor, proiecte mature pentru a putea contracta și absorbi rapid fondurile UE puse la dispoziție.

“Programul lansat la nivel european, REPower EU, tinde să suplinească acest gol prognozat din lipsa gazului rusesc. Europa merge pe proiecte din surse regenerabile, dar și pe eficiența energetică. Avem mai multe tipuri de programe: Pactul Verde European, reabilitarea clădirilor publice și blocurilor care vor avea standarde specifice pentru construcțiile noi, mai ales cele din fonduri UE.

Programele regionale sunt acum descentralizate, autoritățile de management fiind la nivelul regiunilor: sunt 11,5 miliarde de euro pentru cele opt regiuni ale României, o parte din bani pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice.

Cerințele sunt ca acestea să fie la standarde cel puțin nZEB (cu consum de energie aproape zero, n. red.), unele primesc punctaje suplimentare, mai ales clădirile pasive. Alte județe, între care Hunedoara și Mureș, vor avea la dispoziție o alocare totală de 2,5 miliarde de euro, dintre care 500 de milioane pentru măsuri de eficiență energetică, inclusiv investiții sustenabile din mediul privat.

Un principiu impus, din acest exercițiu financiar european, este să nu dăuneze mediului, deci potențialii beneficiari trebuie să se asigure că este respectat. De asemenea, pe programul Valul Renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență, au fost anunțate astăzi 500 de investiții noi în România.

Este o avalanșă de ghiduri de apeluri pentru investiții energetice. Până în martie-aprilie 2023 ne-am propus lansăm majoritatea apelurilor și ghidurilor pentru a le avea gata în proporție de 80% pentru perioada 2021-2027. Beneficiarii să nu aștepte, ci să aibă atunci proiecte mature pentru a intra rapid în contractare și absorbție”, a spus Cîmpean.

 

Proiecte majore de investiții energetice, prezentate la Sibiu

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Evenimentul are loc miercuri, 16 noiembrie, la Hotel Hilton, unde participă reprezentanți din ministerele cheie și autoritățile publice asociate sectorului energetic, profesioniști din sectorul energetic, universități, bănci și asigurări, fonduri de investiții, consultanți și specialiști din spațiul privat, antreprenori din sectorul industrial și din alte domenii preocupați de găsirea unor soluții de eficiență energetică și consum rațional pentru business-urile lor.

Invitații dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din UE, abordează problematici diverse și complexe care animă astăzi sectorul energetic și domeniile conexe. Discuțiile vor avea loc ținând cont de trei teme principale: Proiecte, investiții, finanțări; Tranziție energetică; Provocări pentru industrie – riscuri de securitate energetică, eficiență energetică și consum rațional.

Printre vorbitori se numără Terente Ciui – secretar de stat, Ministerul Economiei, Mircea Man – vicepreședinte ARE, Silvia Vlăsceanu – director executiv HENRO, George Lazăr – secretar de stat, Ministerul Energiei, Ionuț Cristian Ciubotaru – Future Energy Task Force Leader, FPPG, Elena-Teodora Miron – Fundația FECID.

Au confirmat participarea și reprezentanți ai Distribuție Energie Electrică Romania, Transelectrica, SNGN Romgaz și ai Grupului E.ON. Joi, 17 noiembrie, Transilvania Business va organiza o altă serie de dezbateri, de data aceasta dedicată investițiilor publice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cablul electric este cel care ajută să ne intre energia în casă.

CTB-ENERGIE 2022. Constantin Nistor, Prysmian: “Rețelele viitorului vor fi subterane, nu aeriene”

Articolul următor

CTB-ENERGIE 2022. Mariuș Șoflete: Dacă acum trei ani izolarea casei era un moft, acum avem cereri de proiecte pe 18 luni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share