Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CTB-ADMINISTRAȚIE. Cristian Hagmann: “Digitalizarea PUG-urilor reduce presiunea pe funcționarul public”

El a prezentat un PUG complet digitalizat, așa cum este cel din municipiul Oradea, dar și exemple din Brașov, Șelimbăr sau Reghin.

Cristian Hagmann, Business Owner, GeoData Services, a arătat cum digitalizarea poate servi atât persoanelor interesate de detalii de pe Planul Urbanistic General (PUG), cât și administrațiilor publice în sine.

„Vă propun să intrăm direct pe municipiul Oradea pentru a vedea cum arată un PUG digitalizat complet, cum ar fi viața noastră de zi cu zi dacă am digitaliza partea de urbanism, pentru că, până la urmă, trebuie să ne dăm seama dacă toate aceste lucruri pot sau nu să fie funcționale. Digitalizarea nu înseamnă neapărat că avem niște formulare sau niște date.

Aceste date trebuie puse integral în fluxurile din interiorul acestor instituții și, în cele din urmă, să fie transparente pentru cetățean pentru a le putea utiliza. Astăzi, în Oradea, oricine poate să se intereseze care sunt informațiile dintr-o anumită zonă, care sunt procentul de ocupare a teritoriului, coeficientul de utilizare a terenului. Putem să încărcăm numele administrative, lacurile, rețele edilitare, să facem totul ca să fie digital, astfel încât să putem utiliza aceste lucruri.

Nufărul este un proiect de regenerare zonală din Oradea, iar tot ceea ce se vede pe ecran se află în Cloud; atât formatul 3D, cât și informațiile respective pot fi utilizate de către cetățean. Putem să vedem cum să ne administrăm sau să ne generăm o zonă ca să fie perfect funcțională, în scopul în care noi îl avem, ca administrație. Odată corelate datele și integrate, ele trebuie întreținute, deci următoarea fază pe care o facem: după ce ați colectat datele din teren, trebuie să ne asigurăm procedurile prin care acestea se vor menține.

Mâine, dacă datele nu sunt corecte, funcționarul public nu va mai avea încredere în sistem. Dacă ne uităm acum în aplicația eTerra, 20-30% din imobile au carte funciară nouă. Asta înseamnă că nu sunt vizibile, că eu, acolo, nu pot să solicit un certificat de urbanism, nu pot să aloc un număr poștal, nu pot să dau o adeverință unui cetățean să își schimbe buletinul.

Șelimbăr, Sadu sunt localități care lucrează în același sistem – le-am creat o alternativă ca funcționarii să își continue munca, nu să întrețină niște sisteme care nu merg sau merg foarte greu. Intrăm acum în alt sistem, al Consiliului Județean Brașov, pentru a vedea, la nivel de județ PUG și PUZ, cum se văd toate aceste lucruri. Când creăm dezvoltare urbană, ne interesează să vedem de sus, ce s-a prevăzut, pentru ce este destinată o zonă. Chiar dacă tu nu ești profesionist, nu înseamnă că nu poți să îl citești, pentru că poți să o faci.

Fiind amplasat într-o zonă muntoasă, PUZ-urile și PUG-urile din Brașov se mulează pe diferite elevații, astfel încât să îmi pot da seama ce înseamnă investițiile respective. Poți să lucrezi în 3D direct în Cloud. Digitalizarea înseamnă să avem acces la aceleași date toți, nu date diferite pe fiecare calculator, altfel nu putem să digitalizăm procesele. Am stat mai mulți ani în Dubai și mi-am dat seama ce înseamnă un acces pentru cetățean: cu același “Smart Pass”, de pe telefon, mă pot loga în toate aplicațiile guvernamentale pentru a utiliza toate programele puse la dispoziție de către autorități: la primărie, la spital sau să îmi înregistrez o mașină.

Noi facem ceea ce înseamnă digitalizare de la A la Z: culegem date, vă învățăm cum să le actualizați, avem Academia GeoData care pregătește personalul care să vă ajute și, în final, vă punem acele date pe fluxuri astfel încât să ajungă până la cetățean sau în alte instituții de care aveți nevoie. La Reghin avem primele date implementate, acum pregătim partea de urbanism. Prima dată creăm un Master Plan ca să vedem ce înseamnă pentru circulație, rețele.

Am constatat că Șelimbăr există o migrare demografică, vedem de unde au venit oamenii aceia. Foarte mulți nu sunt sibieni, ci din afară, sunt date pe care le poți afla în timp. Dacă eu caut acum un imobil, mă duc pe el și aflu care este numărul cadastral, toate informațiile, partea de regulament pe care o am în zonă. Dacă vreau să obțin acum un regulament sau certificat de urbanism, îl scot de pe imobil care se generează instant din baza de date. În cadrul unei primării, 70% din interacțiunea cu cetățeanul se referă la date.

Multe dintre ele, precum certificatul de urbanism de informare, creează muncă fără efect. Hai să le punem la liber pentru cetățean, non-stop, deoarece altfel este un efort suplimentar pentru funcționarul public! La Șelimbăr am început să facem arhiva PUZ-urilor în vederea noului PUG.

Am luat acolo toate PUZ-urile create din 1997 încoace, le-am digitalizat, astfel încât, atunci când va valida PUG-ul nou, primarul să vadă tot ce înseamnă partea de certificate de urbanism. Sistemul îți permite să vezi cum te-ai dezvoltat în ultimii ani. Concluzia: noi încercăm să aducem date la dispoziția dvs pentru a vă ajuta să faceți analize în detaliu, creând același volum de informații cu același personal, mai bine pregătit”.

Marile investiții publice ale Transilvaniei, prezentate la Sibiu

În ciclul Conferințele Transilvania Business (CTB) are loc, în 17 noiembrie, la Hotelul Hilton Sibiu, evenimentul „Harta investițiilor publice de succes – Dezvoltare locală în context global”. Acesta a fost precedat, în 16 noiembrie, de conferința „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, unde au fost prezentate cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energetic.

La evenimentul de azi sunt evidențiate cele mai importante investiții finalizate ori în curs de finalizare din 5 județe, 5 reședințe de județ, 5 municipii, 5 orașe și 5 comune din regiune. “Sunt dovezi incontestabile că banul public poate și este eficient utilizat de marii jucători privați din economia românească. Pe această hartă, a României dezvoltate, președinți de consilii județene și primari de unități administrativ-teritoriale, proprietari și manageri de companii au deja cu ce se prezenta”, consideră organizatorii conferinței.

Evenimentul are trei paneluri: viziune – strategie – proiecte ale administrației publice; îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor, dezvoltarea comunităților prin susținerea investițiilor în edificii, regenerarea spațiului urban/rural și turism; infrastructura mare, conectivitate interurbană și județeană, transport ecologic, mobilitate urbană, facilități industriale și atragerea companiilor.

Printre vorbitori se numără Simona Bucura-Oprescu – Camera Deputaților; Roxana Mînzatu – Secretariatul General al Guvernului; Laszlo Borbely – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă; Vlad Vasiu – președintele Consiliului Județean Sibiu; Claudiu-Vasile Ghiță – Agenția de Dezvoltare Regională Centru; Daniel Boca – Asociația Română de Tehnologii fără Săpătură; Cristian Hagmann – Geodata Services.

Dintre primari sunt prezenți Dorin Nistor – Sebeș; Gheorghe Roman – Mediaș; Gheorghe Damian – Ciugud; Laszlo Zsolt Fulop – Sovata; Istvan Simon – Sânpaul; Nicolae Lazăr – Hoghilag; consilierii primarilor din Oradea – Călin Corpaș, Sighetu Marmației – Liviu Tămaș; Dragoș David – Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov. Din partea consiliilor județene susțin alocuțiuni Alin Iuga – Cluj; Jakab Barna – Covasna; Florin Moldovan – Bistrița-Năsăud; Călin Suciu – Mureș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primarul Sebeșului, Dorin Nistor, oferă secretul dezvoltării viitoare a orașului: Oferirea de forță de muncă pe necesarul companiilor din oraș

Articolul următor
Noi ne-am inspirat din Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și ne-am făcut un Plan Județean de Dezvoltare Locală (PJDL)

CTB-ADMINISTRAȚIE. Istvan Jakab, CJ Covasna: “Am luat decizia să finanțăm Aeroportul Brașov”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share