Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zona Metropolitană Cluj și-a făcut hartă interactivă de mare complexitate

Locuitorii Zonei Metropolitane Cluj (ZMC) au acum la dispoziție o unealtă online care integrează pe o singură hartă o multitudine de informații disparate.

Locuitorii Zonei Metropolitane Cluj (ZMC) au acum la dispoziție o unealtă online care integrează pe o singură hartă o multitudine de informații disparate.

Fiecare utilizator poate selecta din meniul din stânga, de pe hartă, stratul de informații care îl interesează sau poate selecta mai multe straturi, care se suprapun, creând o imagine de ansamblu cu privire la informațiile căutate. În momentul de față sunt disponibile 80 de straturi de informații.

Ele sunt împărțite pe mai multe domenii: mediu, infrastructură, educație, sănătate, demografie, la rândul lor împărțite în subdomenii. Un utilizator al hărții poate afla exact cum se intersectează traseul metroului cu cel al centurii metropolitane, care este cea mai apropiată farmacie sau dacă terenul pe care îl are la țară se află sau nu într-o zonă protejată.

Platforma include și proiectele metropolitane majore ale Clujului. Informațiile prezentate provin, în principal, din planurile urbanistice generale ale unităților administrativ-teritoriale, Planul de Amenajare a Teritoriului Județean Cluj, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a ZMC, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al ZMC și surse publice.

Scopul acestui instrument este să vină în sprijinul cetățenilor, al investitorilor și al autorităților, pentru a putea lua decizii și a-și putea stabili investițiile, pe baze factuale. Inițiativa este o premieră pe plan național, fiind realizată de experți ai Băncii Mondiale, pentru ZMC, într-un proiect dedicat zonelor urbane funcționale, finanțat de Comisia Europeană. Este vorba de proiectul „Functional Areas in the EU”.

„Platforma metropolitană GIS, elaborată împreună cu ZMC, este prima platformă de acest gen din România și un model ce noi sperăm să fie replicat și de alte zone metropolitane. Această platformă permite luarea unor decizii strategice bazate pe date și înlesnește coordonarea programelor de investiții la nivel metropolitan, precum și colaborarea între diferiți actori din zonă. O caracteristică importantă a acestei platforme este că este intuitivă și simplu de folosit, nefiind nevoie de aptitudini speciale în domeniul GIS”, declară Marcel Ionescu-Heroiu, Senior Urban Development Specialist la Banca Mondială.

Proiectul este în faza finală de dezvoltare (beta). ZMC a invitat pe toți cei interesați să se „joace” cu  hărțile disponibile și să trimită sugestii despre informații și funcționalități care ar trebui integrate, precum și eventualele erori sesizate.

„Majoritatea deciziilor care se iau la nivelul zonei metropolitane necesită coroborarea informațiilor care provin din diverse surse. De fiecare data aceste informații se solicitau de la deținători, se utilizau în procesul de planificare, după care se perimau și se pierdeau.

Acest mecanism era anevoios, ineficient și nesigur. Visam cu ochii deschiși, la fiecare ședință de lucru, la un instrument hollywoodian, în  care să apară pe un ecran orice informație de care este nevoie, și la orice scară. Încet-încet, s-a cristalizat ideea acestei platforme, s-au identificat sursele de informații, s-au stabilit mecanismele și, când a apărut oportunitatea, cu ajutorul prietenilor de la Banca Mondială, s-a realizat proiectul.

Suntem doar la început. Mai este de lucru: trebuie stabilit formatul final, instituite mecanismele de furnizare și validare a datelor și de actualizare a informațiilor”, declară directorul general al ZMC, Zoltan Coraian.

Din cauză că în România nu există un cadru legal privind astfel de instrumente, și dat fiind faptul că este un proiect în desfășurare, datele prezentate au un caracter informativ și nu unul oficial.

ZMC este constituită ca o asociație de dezvoltare intercomunitară, din care fac parte municipiul Cluj-Napoca și comunele Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni și Vultureni. Consiliul Județean Cluj este membru fondator al organizației.

ZMC urmărește creșterea competitivității economice bazate pe cunoaștere; dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport; protejarea și îmbunătățirea calității mediului; dezvoltarea resurselor umane, creșterea gradului de ocupare și combaterea excluziunii sociale; dezvoltarea economiei rurale și creșterea productivității în sectorul agricol; participarea echilibrată a tuturor comunelor din zonă la procesul de dezvoltare socio-economică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Toți ne dorim o țară ca afară, să avem cât mai mulți tineri care se întorc, dar pentru aceasta e nevoie însă nu numai de o politică națională bună, ci și de confort în localități, prin investiții publice.

CTB-ADMINISTRAȚIE. Simona Bucura-Oprescu: “Lucrăm la codul finanțelor publice locale”

Articolul următor

CTB-ADMINISTRAȚIE. László Borbély: “Până în 2026 vom avea 2.000 de experți în dezvoltare durabilă”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share