Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Succes al delegației României în Luxemburg. Ne apropiem de aderarea la OCDE

Am fost prezent la Reuniunea Ministerială a Comitetului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind guvernanța publică și la Forumul Global “Building Trust and Reinforcing Democracy”, în contextul deschiderii procesului de aderare a țării noastre la OCDE.
Abrudean și Niculescu (foto dreapta) au discutat cu oficiali la nivel înalt ai OCDE

Delegația condusă de clujeanul Mircea Abrudean, șef al Cancelariei Prim-Ministrului, a participat la două evenimente în contextul procesului de aderare.

“Am fost prezent la Reuniunea Ministerială a Comitetului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind guvernanța publică și la Forumul Global “Building Trust and Reinforcing Democracy”, în contextul deschiderii procesului de aderare a țării noastre la OCDE.

Am avut întrevederi bilaterale cu Kerri-Ann Jones, secretar general adjunct al OCDE, și cu Elsa Pilikovsky, directorul Departamentului pentru guvernanță publică din OCDE. Am avut onoarea să discut cu premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, și cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.

Cu fiecare ocazie, am reiterat angajamentul ferm al României în vederea implementării recomandărilor OCDE, proces ce reprezintă cel mai important obiectiv strategic al țării noastre, după aderarea la NATO și Uniunea Europeană.

Am avut intervenții în cadrul panelului organizat pe tema serviciilor centrate pe cetățean, precum și în panelul destinat guvernării “verzi”. În aceste contexte, am prezentat și promovat măsurile, planurile și proiectele țării noastre”, a spus Abrudean.

Aderare la declarația privind consolidarea democrației

Din delegația română a făcut parte și Luca Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. “Cu bucurie vă anunț că România a aderat la declarația OCDE privind construirea încrederii și consolidarea democrației, adoptată ieri la Luxemburg.

Două zile foarte intense au fost la Luxemburg, unde România a participat pentru prima dată la conferința OCDE dedicată încrederii în sistemele democratice. Miniștri din țările OCDE, cei din țările candidate, reprezentanți ai societății civile și întreprinderilor au dialogat despre un subiect crucial.

Acesta a fost cum să întărești sistemele democratice într-un moment în care lumea întreagă face față unor provocări extraordinare: postpandemie, război, campanii masive de dezinformare, schimbări climatice.

Dezbateri oneste au fost despre probleme și despre soluții găsite, schimb de experiență și un cuvânt care a revenit deseori pe buzele vorbitorilor: educația. Educația în școli, educația digitală, educația pe chestiuni de societate și mediu – ca bază pe care se poate întări încrederea în democrație.

A fost ocazia unor întâlniri și discuții de substanță cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, cu noul secretar general adjunct, Kerri-Ann Jones, cu oameni politici din țările OCDE, precum premierul luxemburghez și mulți alti miniștri și oficiali, cu reprezentanți OCDE implicați în dosarul de aderare a României.

Mesajul a fost clar: România este în plin proces de aderare și vrea să se alăture OCDE, în care se află țările cu economiile cele mai dezvoltate și mai transparente din lume și în care preocuparea pentru întărirea sistemului democratic este constantă”, a transmis Niculescu.

Ce este OCDE

Forul interguvernamental are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE (dintre care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând 70% din producţia şi comerţul globale și 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris (Franța).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Societatea clujeană Distribuție Energie Electrică România (DEER) a modernizat linia electrică aeriană (LEA) de medie tensiune Rodna – Valea Vinului, pe o lungime de rețea de 4 km.

DEER a primenit linia electrică Rodna – Valea Vinului

Articolul următor

Abandonul școlar echivalează cu un eșec național în viitor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share