Ardealul și Banatul primesc 4 miliarde de euro pentru proiectele din regiuni

Regiunile Nord-Vest, Vest și Centru vor beneficia de alocări de 3,98 de miliarde de euro în cadrul programelor regionale dedicate acestor zone.

Odată cu aprobarea Programului Regional București-Ilfov (PRBI), toate cele opt programe regionale aferente perioadei 2021–2027 au primit aviz pozitiv din partea Comisiei Europene. Ele dispun de o alocare totală de 11 miliarde de euro, problemele și provocările orașelor din regiune fiind abordate individual.

Cele opt programe regionale au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul celei din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

„Suntem într-un moment în care putem afirma că demersurile pe care le-am început în 2020, în precedentul mandat, și-au găsit finalitatea într‑o reușită ce va fi de mare impact pentru domeniul fondurilor europene. Odată cu aprobarea PRBI, harta descentralizării banilor europeni este completă”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

PRBI, ultimul aprobat beneficiază de o alocare de 1,4 miliarde de euro, cei mai mulți bani fiind destinați transformării regiunii într‑o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice.

Câți bani se distribuie regiunilor
(UE, statul român, total)

Agențiile regionale primesc puteri sporite

La finele lunii iunie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care completează cadrul legal necesar exercitării de către agențiile pentru dezvoltare regională (ADR) a atribuțiilor care derivă din îndeplinirea calității de autoritate de management în domeniul dezvoltării regionale precum și în domeniul prevenirii, constatării și sancționării neregulilor.

Actul normativ are în vedere ca ADR să fie de deplin funcționale în cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale întârzieri în demararea implementării programelor regionale și, totodată, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu această destinație.

Prin soluțiile legislative prevăzute, ordonanța permite ca deciziile luate de către ADR în procesul de gestionare și control al programelor regionale să aibă forță juridică obligatorie pentru solicitanți, beneficiari sau alte entități cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcțiilor.

Exit mobile version