Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ADR Vest încheie anul cu contracte de finanțare semnate pentru 1,15 miliarde de euro

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest încheie ultimul ciclu de finanțare cu peste 900 de proiecte care au fost contractate până acum prin Programul Operațional Regional 2014-2020 numai în Regiunea Vest, arată datele ADR Vest. Valoarea totală a acestora este de aproape 1,15 miliarde de euro – bani europeni ce au fost sau urmează să fie investiți în regiune, până la finalul acestui ciclu de finanțare. A fost bine, va fi și mai bine în noul ciclu de finanțare. Banii sunt mai mulți, decizia se ia la nivel regional, durata de rezolvare a solicitărilor de finanțare va fi, teoretic, de trei ori mai scurtă, spune Sorin Maxim, șeful ADR Vest.

La nivel de județe, în Arad au fost atrași peste 219 milioane de euro care au fost investiți în 161 de proiecte. În Caraș-Severin sunt 127 de proiecte cu o valoare totală de 244,19 milioane de euro. Hunedoara are 261 de proiecte finanțate prin Regio-POR 2014-2020, totalizând peste 332 milioane de euro; în timp ce Timișul are 357 de proiecte cu o valoare totală de aproape 350 de milioane de euro.

Investițiile vor ajuta sau au ajutat deja 119 instituții de învățământ construite, reabilitate sau dotate; 17 ambulatorii și tot atâtea unități de primiri urgențe reabilitate și dotate; au fost 158 de ambulanțe achiziționate; peste 10.000 de apartamente reabilitate termic; peste 40 de centre sociale construite, reabilitate și modernizate și peste 230.000 de persoane sprijinite, din rândul celor care trăiesc în zone urbane marginalizate.

În plus, peste 350 de kilometri de drumuri publice sunt în diferite stadii de reabilitare sau modernizare. Tot cu ajutorul banilor europeni, regiunea va avea peste 220 de mijloace de transport în comun noi, 56 kilometri noi de piste de biciclete și peste 530 km rețea iluminat public creată, modernizată, extinsă.

Tot prin Regio-POR 2014-2020, peste 620.000 de metri pătrați de spații verzi au fost sau urmează să fie create sau modernizate în Regiunea Vest; peste 360 de metri pătrați de infrastructură publică a fost sau urmează să fie reabilitată în stațiunile turistice, iar 25 de obiective de patrimoniu au fost restaurate sau sunt în curs de restaurare.

Și pentru că Regio-POR 2014-2020 se adresează și mediului privat, aproape 500 de IMM-uri au fost finanțate, iar peste 1.700 de locuri noi de muncă au fost generate cu ajutorul investițiilor prin bani europeni.

Regiunea Vest stă foarte bine în ceea ce privește procentul sumei contractate raportat la suma alocată prin program. Să ne reamintim că inițial avusesem alocate 654 milioane de euro, ceea ce era oricum un record pentru regiunea noastră prin Regio-POR, iar suma contractată a ajuns la aproape 1,15 miliarde de euro, cu 78% mai mult, procent ce ne plasează pe locul 2 la nivel național. În ceea ce privește ținta de absorbție, suntem la 96% din ținta pentru acest an, dar ne așteaptă un 2023 în care trebuie să muncim și mai mult împreună cu beneficiarii, pentru ca investițiile să se traducă în rezultate concrete pentru locuitorii regiunii”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Anul viitor debutează noul Programul Regional Vest 2021-2027, care are o sumă alocată de peste 1,18 miliarde de euro, până la finalul acestui an, ADR Vest își propune să lanseze primele patru ghiduri spre consultare publică, pentru microîntreprinderi, unități administrative și universități de stat.

Este vorba de: Sprijin pentru microîntreprinderi; eficiență energetică în clădiri publice; drumuri județene; universități.

Valoarea totală a acestor apeluri depășește suma de 200 de milioane de euro, iar forma finală a ghidurilor urmează să fie publicată în luna martie a anului viitor.

Alte șapte ghiduri vor fi lansate în consultare publică până în luna aprilie a anului viitor. Ele se vor adresa UAT-urilor (individual sau în parteneriat cu actori relevanți, inclusiv ONG-uri), IMM-urilor, precum și parteneriatelor dintre membrii ecosistemului de inovare din regiune. Valoarea totală a acestor apeluri depășește suma de 400 de milioane de euro.

Una dintre cele mai bne vești, tot odată cu Programul Regional Vest 2021-2027, Regiunea Vest va beneficia de un hub de digitalizare. Intitulat DigiVest, hub-ul va fi lansat în luna ianuarie și va oferi competențe și opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorități publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare. Hubul va fi completat și de o agenție de inovare a regiunii, care va oferi în mod permanent competențe și cunoaștere companiilor și universităților și va face legătura între ele. Efectul se va vedea odată cu Programul Regional Vest 2021-2027, acolo unde vor exista alocări financiare pentru zona de digitalizare atât pentru IMM-uri, cât și pentru autoritățile publice locale.

DigiVest va oferi servicii de inovare, sfaturi de finanțare, formare și dezvoltare a competențelor necesare pentru o transformare digitală de succes. În perioada următoare, el își propune să contribuie inclusiv la agregarea datelor digitalizate de autorități. Hubul va fi finanțat de Comisia europeană și va face parte din Rețeaua European Digital Innovation Hubs. Consorțiul proiectului va fi coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, care are drept parteneri Clusterul Regional Tehnologia Informației și Comunicațiilor și Asociația Tehimpuls.

2023 va fi un an al provocărilor pentru Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Atât proiectele pe care le implementăm prin Regio-POR 2014-2020, cât și cele prin care urmează să investim în regiune prin Programul Regional Vest 2021-2027 fac din anul următor unul care poate contribui în mod marcant la modul în care va arăta regiunea noastră în viitor. Pentru că e timpul să realizăm pasul spre următorul nivel, unul în care decalajele dintre noi și regiunile prospere ale Europei să fie reduse spre minimum”, a concluzionat Sorin Maxim.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Au fost deschise două spații de servicii moderne pe A1, în Timiș. Vor fi operate de Mol

Articolul următor
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI), unitate în subordinea Consiliului Județean Cluj, a implementat cu succes primul sistem de telemedicină din specialitatea anesteziei și terapiei intensive (ATI) din România, în urma implementării unui proiect european.

Sistem digitalizat de telemedicină, introdus la Spitalul de Infecțioase Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share