Societatea Aquatim a rezolvat problema nămolului de la stația de epurare Timișoara.

Categorii: Energie, Investiții, Județe

Nămolul rezultat în urma activității stației de epurare de la Timișoara se va transforma în combustibil pentru producerea de energie electrică. Astfel, societatea Aquatim își va acoperi o mică parte din necesarul de energie din surse proprii și va rezolva și problema ”scăpării” de nămolul rămas din epurare, cea mai mare problemă cu care se confruntă în orice colț din lume o stație de epurare. Este vorba despre rezolvarea problemei nămolului rezultat în urma epurării.

În 2022, societatea a început lucrările la noua linie de valorificare energetică a nămolului de la Stația de Epurare din Timișoara. Sistemul este o premieră în România, iar instalația va transforma în gaz de sinteză substanța organică din nămol. Prin arderea gazului, se generează energie termică folosită pentru procesul de uscare și pentru producerea de curent electric folosit ulterior la încălzirea spațiilor tehnologice.

Cantitatea de nămol care poate fi prelucrată este de peste 4 tone/ h, adică aproximativ 100 tone/zi, aici fiind vorba despre nămol cu conținut de 28% substanță uscată.

În urma analizei procesului, s-a ajuns la concluzia că instalația va produce mai multă energie decât va consuma. Se estimează că instalația de valorificare a nămolului va consuma circa 2.300.000 kW/an, dar va produce 2.400.000 kW/an, deci cantitatea de energie electrică produsă va acoperi cantitatea de energie consumată. Sistemul va funcționa fără aport de energie electrică suplimentară de la rețea.

La finalul procesului, rezultă o cantitate foarte mică de cenușă, care nu este considerată deșeu periculos și care poate fi utilizată în industria materialelor de construcții.

Exit mobile version