Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Valtryp, prima fabrică orădeană independentă energetic

Construită în 2019 din fonduri europene, fabrica de volane Valtryp Oradea, firmă cu capital integral românesc, este pe cale să ajungă la independență energetică 100%. Valtryp îmbracă volane pentru autoturisme de lux, precum Volvo, Porsche, Mercedes sau Jaguar. Fabrica face cel puțin 500.000 de volane pe an, având contracte până în 2028.

Vasile Trip, patronul fabricii, le recomandă și altor antreprenori să încerce să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor. În special să acceseze proiecte pentru energie verde prin celule fotovoltaice.

 

Proiect prin ElectricUp

Valtryp Oradea este la un pas să ajungă independentă energetic 100%, datorită panourilor fotovoltaice instalate pe acoperiș. Se poate spune că Vasile Trip este un vizionar. Ideea obținerii energiei din surse alternative a fost mai veche, înainte de construirea noii fabrici în Parcul Industrial 2. La început a cochetat cu energia eoliană, dar fiind greu de aplicat în fabrica de la Oradea, s-a reorientat spre panourile fotovoltaice.

Mihaela Blaga

Investiția s-a făcut prin programul ElectricUp, pe baza unui proiect realizat de Mihaela Blaga, director adjunct, fiica lui Vasile Trip, care duce tradiția tatălui mai departe.

„Când am auzit de lansarea Programului ElectricUp am început să studiem ghidul. Oricum cochetam cu ideea de energie verde și am zis să încercăm. Am avut un punctaj foarte bun, pentru că s-a luat în calcul auditul energetic, consumul de energie pe care o are hala. Noi, având un consum foarte mare, am primit punctaj bun”, ne-a povestit Mihaela Blaga.

Astfel, în prezent, făcând o medie pe întregul an, fabrica este independentă energetic. În prezent, când zilele sunt mai scurte și lumina mai puțină, celulele fotovoltaice produc mai puțină energie electrică. Dar se compensează cu zilele în care luminozitatea este mare. Plus în zilele de sâmbătă și duminică, când fabrica nu lucrează. Surplusul de energie din aceste zile este livrat în sistemul național.

„Avem statut de prosumator. După ce vom face contract cu un furnizor ni se va face compensarea. Avem doi ani la dispoziție. Ni se compensează ceea ce am livrat în sistemul național”, a explicat Mihaela Blaga.

Proiectul are o valoare de 180.000 de euro, din care 100.000 de euro pe ElectricUp, iar 80.000 de euro, din fonduri proprii.

Implementarea proiectului a fost realizată de firma orădeană DHElectric System.

 

Proiect nou = independență energetică 100%

Vasile Valeriu Trip

Vasile Trip spune că nu se va opri aici cu proiectele pentru energie verde. Are în plan acoperirea întregii suprafețe a acoperișului fabricii cu panouri fotovoltaice. Ceea ce îi va permită să obțină independența energetică 100%. Așteaptă deschiderea a noi linii de finanțare pentru energie verde.

„În prezent, folosim energia obținută prin panouri fotovoltaice pentru iluminat interior și exterior, dar și pentru utilajele din hală. În curând vom mai finaliza un proiect care ne va permite ca energia obținută cu ajutorul panourilor fotovoltaice să o folosim pentru încălzire. Suntem deja în discuții avansate cu o firmă care să ne facă proiectul”, a precizat antreprenorul orădean.

„Panourile actuale produc 254.299 kwh, asta însemnând 254 Mwh/pe an. Consumul Valtryp Oradea este de 238.638 kwh, adică 238 Mwh pe an. Deci, ne acoperim 100% consumul per total pe an și mai dăm și în rețeaua națională”, a explicat Mihaela Blaga.

Cu viitorul proiect, cu pompe de căldură și completarea panourilor solare pe acoperișul fabricii, Valtryp va obține și mai multă energie, aceasta însemnând acoperirea consumului în orice perioadă a anului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aeroportul Internațional Timișoara este aproape de a rezolva numeroase destinații noi, chiar și pe alte continente

Articolul următor

Traficul de mărfuri și de pasageri au crescut la Aeroportul Internațional Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share