Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lovitură de teatru. Vânzarea Castelului Wesselenyi a fost anulată

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselenyi din Jibou prin hotărârea sa în primă instanţă.

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselenyi din Jibou prin hotărârea sa în primă instanţă.

Castelul Wesselenyi a fost scos la vânzare de moştenitorul său, Andrei Janicicău (Andras Janicsko), conform Flux 24. În aprilie 2021, el l-a vândut firmei Micro Vision Cluj (MVC). Aceasta a revândut imediat imobilul, astfel încât castelul a devenit proprietate a societăţii Manevi ZRT (Ungaria), companie din portofoliul Fundaţiei pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală.

Vânzarea a fost contestată de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj, care a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempţiune la cumpărare, garantat prin lege şi notificat vânzătorului. Moştenitorul a considerat că forul județean a depăşit termenul de exercitare a dreptului său.

Tribunalul a dispus radierea din cartea funciară a încheierii de intabulare din 2021 şi a admis cererea Manevi, obligând MVC să ramburseze acesteia suma de 830.000 euro, reprezentând preţul de vânzare, cheltuielile de autentificare de 78.448 euro şi de perfectare a contractului, de 72.623 lei.

Moștenitorul nu îl putea întreține

Castelul Wesselenyi a fost scos la vânzare timp de aproape un deceniu, după ce moştenitorul a realizat că nu poate asigura suma necesară pentru reabilitarea şi întreţinerea obiectivului. Artmark Historical Estate s-a ocupat de găsirea unui cumpărător pentru castel, reducând treptat preţul de vânzare. Legea română asigură drept de preempţiune pentru instituţiile care aparţin statului român: Ministerul Culturii, CJ Sălaj şi Primăria Jibou.

După ce, în martie 2021, ministerul a anunţat că renunţă la dreptul său de preempţiune, CJ şi-a exprimat dorinţa de a-l exercita. În cadrul şedinţei sale din 28 aprilie s-a hotărât începerea negocierilor, fiind puşi bani deoparte din buget pentru achiziţionarea clădirii şi fiind numită o comisie de negociere. Abia mai târziu s-a realizat că imobilul monument istoric a fost vândut deja cu o săptămână în urmă.

Castelul construit în stil baroc şi clasicist, cu o suprafaţă utilă de 2.200 mp, are două etaje şi a fost ridicat în perioada 1779-1796. Din grădina de 10 ha, moştenitorului i s-au restituit 1,3 ha, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică. Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar a fost Ilona Wesselenyi (căsătorită cu Artur Teleki).

Descendenta sa, Eva Janicsko  (născută Teleki), care a locuit la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură.

Sentinţa definitivă cu privire la restituire a fost pronunţată în 2012. După naţionalizare, castelul a funcţionat ca şcoală, apoi a fost Casa Pionierilor. După schimbarea 1990, edificiul a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile grădinii botanice din parcul castelului.

Ce se întâmplă cu celelalte castele din Sălaj

Un alt castel din Sălaj, cel în care a trăit scriitorul maghiar Miklos Josika, avea prețul de vânzare fixat la 560.000 de euro. Domeniul nobiliar din comuna Surduc a fost pus la vânzare pe casa de licitații Sotheby’s International România (SIR). „A fost timp de două decenii, între 1834 și 1853, căminul unui nobil ce a îmbrățișat spiritul timpului și și-a ales ca arme ideile, materializate în cuvinte.

Miklos Josika (1794-1865), purtător al unei cicatrici pe față în urma unui duel, a fost întemeietorul romanului romantic maghiar ca gen literar, dar și politician, activând în Dieta Transilvaniei și a cea a Ungariei”, potrivit SIR. Leii care păzeau intrarea stau astăzi în grădina Castelului Wesselenyi din Jibou.

O cerere de finanțare pentru proiectul de restaurare a ansamblului Castel Beldy, din Jibou, a fost depusă de CJ Sălaj în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea proiectului este de 34,6 milioane de lei. Obiectivul a fost inclus în “Ruta castelelor”, unul dintre trasee turistice sau culturale din România restaurate și promovate cu fonduri europene, prin PNRR.

Proiectul prevede ample lucrări de consolidare a fundației și asigurarea hidroizolației. Castelul Beldy din Jibou a servit ca spital, azil de bătrâni și centru pentru persoane adulte cu dizabilități neuropsihice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În luna octombrie 2022, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 53.173.

Revenire după pandemie. Numărul turiștilor străini s-a triplat la Cluj

Articolul următor
Împreună cu Siemens am finalizat procesul de retehnologizare al stației de 220/110 kV Iaz, care funcționează acum cu echipamente de ultimă generație”, a transmis conducerea Electrogrup Cluj.

Siemens și Electrogrup au retehnologizat stația Transelectrica Iaz

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share