Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sărbătoarea Hanukkah, celebrată la Sinagoga Sion din Oradea între 19-26 decembrie

La Sinagoga Sion, în perioada 19 -26 decembrie, are loc Hanukkah (Chanuca) – „Sărbătoarea inaugurării” sau „Sărbătoarea luminilor” (Hag haUrim).

Este o sărbătoare care durează opt zile. Hanukkah comemorează rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.

Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din judetul Bihor), ca entitate ce pune în valoare Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein, anunță că evenimentele desfășurate în această perioadă sunt dedicate Sărbătorii evreiești a Luminilor – Hanukkah.

Semnificație dublă

Sărbătoarea are dublă semnificație istorică și spirituală. Simbolizează victoria macabeilor asupra seleucizilor și resacralizarea Templului de la Ierusalim. În Templul din Ierusalim a fost găsită o candelă cu ulei care ar fi trebuit să ardă o singură zi, dar a ars opt zile. Acest lucru reprezintă de fapt victoria luminii asupra întunericului, a spiritului asupra terestrului.

În fiecare seară de Hanuka se aprinde Hanukkia (Hanuchia), o menoră specială, cu nouă brațe, destinată acestei sărbători. Specificul fiecărei seri de Hanuka este aprinderea lumânării în sfeșnicul cu opt braţe, numit hanukie, destinat acestei sărbători. După tradiţie, lumânările se aprind în ordine descrescătoare, de la dreapta la stânga, astfel: opt în prima seară, şapte în a doua, şase în a treia seară etc., până în ultima seară. Lumânarea care este folosită pentru aprinderea lumânărilor se numeşte şamaş. Evreii în timpul ritualului recită binecuvântări și așază menora în fereastră, la un loc vizibil, reamintind celorlalți miracolul care stă la baza sărbătorii. Alimentele tradiționale de Hanukkah sunt prăjite în ulei. Clătitele de cartofi (latkes) și gogoșile umplute cu gem (sufganiyot).

Dintre obiceiurile evreiești în timpul Hanukkah amintim: schimbul de cadou și un joc vechi cu vârfuri pe patru fețe – dreidel, titirezul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Autostrăzile Transilvania, Comarnic – Brașov, Sibiu – Pitești, Sibiu – Brașov, Brașov – Bacău, Tg. Mureș – Miercurea Nirajului, legăturile rutiere Arad – Oradea, Drobeta – Lugoj, liniile ferate Teiuș – Câmpia Turzii, Predeal – Brașov, Drobeta – Caransebeș, Radna – Simeria, trenurile metropolitane Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara sunt propuse la finanțare.

Marile proiecte de transport din Banat și Transilvania, finanțate de Europa

Articolul următor
În luna octombrie 2022, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 53.173.

Revenire după pandemie. Numărul turiștilor străini s-a triplat la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share