Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a terminat a zecea emisiune de titluri Fidelis. BT: “Românii au bani de investiții”

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 853 de milioane de lei, respectiv, 162 milioane de euro prin a zecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (Fidelis) derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).
Lansarea celei de-a zecea emisiuni Fidelis a Ministerului Finanțelor | Foto: BVB

Investitorii de retail au fonduri disponibile pentru economisire sau investire, dar riscul să fie mai scăzut, conform reprezentanților Băncii Transilvania (BT).

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 853 de milioane de lei, respectiv 162 milioane de euro prin a zecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (Fidelis) derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB). Valoarea celor 10 runde de finanțare se apropie de 3,1 miliarde de euro.

Oferta primară de vânzare Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager, intermediar) și Banca Transilvania (grup de distribuție), ambele din Cluj, Alpha Bank România, BCR, BRD – intermediari. Titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin opt participanți eligibili.

Fidelis, investiție recurentă

„Fondurile semnificative atrase de emisiunile Fidelis continuă să sublinieze două trenduri importante pentru investitorii de retail: disponibilitatea fondurilor pentru investire sau economisire și aversiunea față de instrumentele cu profil de risc mai ridicat.

Pe lângă a fi un prim punct de contact cu piața de capital pentru din ce în ce mai mulți clienți noi, un număr important de investitori recurenți își continuă plasamentele în produse în care au încredere și care le asigură o diversificare și un randament optime în perioade de incertitudine ridicată.

Pe măsură ce emisiunile inițiale încep să ajungă la maturitate și să genereze volume în piața secundară, putem vorbi despre  un impact multiplu al instrumentelor în rândul segmentului de retail, atât de familiarizare cu investițiile ca un concept, cât și de realocare a fondurilor în portofoliu și monitorizare a randamentelor pe diferite tranșe”, a spus Daniela Secară, director general al BTCP.

Finanțele: “Investitorii au încredere în stat”

„Parteneriatul statului român cu instituțiile pieței de capital oferă o platformă stabilă pentru economiile și investițiile persoanelor fizice care participă la emisiunile lansate în cadrul Programului Fidelis. Continuitatea prin ediții trimestriale, condițiile avantajoase, mecanismele bine dezvoltate ale sindicatului de intermediare și ale BVB atrag cu fiecare nouă emisiune noi investitori.

Acestea oferă oportunități de reinvestire clienților care au accesat astfel de instrumente încă de la relansarea lor în 2020. Din cele patru ediții Fidelis oferite în acest an, oferta lunii decembrie, în care investitorii au plasat 1,7 miliarde lei, reprezintă al doilea succes al anului, după oferta lunii aprilie.

Sumele importante investite în acest an, de 6 miliarde de lei, reflectă atât încrederea investitorilor în capacitatea statului român de a oferi instrumente sigure și avantajoase, dar și încrederea că banii lor sunt pe mâini bune, partenerii noștri fiind implicați cu profesionalism în derularea acestui proiect”, a declarat Adrian Câciu, ministrul finanțelor.

Program reluat în 2020

„Reluarea emisiunilor Fidelis, în august 2020, a fost de bun augur atât pentru statul român, cât și pentru investitori și piața de capital. Totodată, demonstrează cooperarea fructuoasă dintre stat și bursă, fiind un parteneriat benefic pentru toți cei implicați. Cele peste 3 miliarde euro atrase de MF prin Fidelis reprezintă 60% din valoarea cumulată a tuturor rundelor de finanțare derulate la BVB în ultimii trei ani, de 5,1 miliarde de euro.

Acest parteneriat nu se rezumă doar la Fidelis, ci trebuie să amintim câteva rezultate obținute numai în acest an, respectiv schimbarea sistemului de taxare a câștigului pe piața de capital, dar și strategia de dezvoltare a pieței de capital”, a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

Tănase: “Greu de obținut randamente peste inflație”

„Titlurile Fidelis sunt un bun prilej pentru foarte mulți români să facă primul pas pe în lumea investițiilor, iar pentru investitorii cu experiență, un instrument util pentru diversificarea portofoliilor, mai ales în această perioadă în care este foarte greu să obții randamente peste nivelul inflației.

Interesul românilor pentru aceste titluri de stat s-a văzut atât în valoarea record înregistrată în acest an, peste 1,2 miliarde euro, cât și prin faptul că, pe piața secundară, investitorii de retail au realizat peste 42.000 de tranzacții cu titluri Fidelis, în valoare de 360 milioane euro, cu peste 10,4 milioane de obligațiuni, reprezentând 13% din valoarea cumulată a primelor nouă oferte.

Interesul foarte ridicat se vede și prin cele aproape 11.000 de ordine de subscriere plasate în cea de-a zecea ofertă de vânzare pe piața primară”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Prag minim de subscriere: 1.000 de euro

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 5-19 decembrie, românii au plasat 10.700 de ordine de subscriere pentru titlurile de stat denominate în lei și în euro. Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile.

Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Unde se găsesc titlurile cumpărate în ofertă

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului.

În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la BVB, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

Ce se poate face cu titlurile de stat

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă, societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, au două opțiuni:

  • Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă / societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum se pot vinde / cumpăra după ce oferta s-a încheiat

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj.

Unde se poate vedea prețul curent al titlurilor

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul BVB, introducând simbolurile de pe pagina principală a BVB: R2312B – titluri de stat în lei, cu maturitate de 1 an, R2512A – în lei, cu maturitate de 3 ani, R2312AE – în euro, cu maturitate de 1 an, R2412AE – în euro, cu maturitate de 2 ani.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Viitorul stadion al Timișoarei are studiu de fezabilitate finalizat

Articolul următor

Consiliul Județean Timiș va cere zece milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor la Castelul Huniade

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share