Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

DEER ia un credit de 50 milioane euro de la EximBank

Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, filială a Societății Energetice Electrica SA, a încheiat un contract de credit de 250 de milioane de lei cu Banca de Export-Import a României (EximBank) pentru finanțarea activității curente și a deficitului de lichiditate.
Compania cu sediul la Cluj-Napoca înglobează trei filiale de distribuție din România | Foto: DEER

Împrumutul de la banca de stat prevede o perioadă de grație la plata ratelor de o jumătate de an.

Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, filială a Societății Energetice Electrica SA, a încheiat un contract de credit de 250 de milioane de lei cu Banca de Export-Import a României (EximBank) pentru finanțarea activității curente și a deficitului de lichiditate.

Electrica SA a informat acționarii și investitorii asupra încheierii, în perioada 24 decembrie 2021 – 23 decembrie 2022, a unor tranzacții între DEER și EximBank a căror valoare cumulată depășește pragul de 5% din activele nete ale Electrica (respectiv valoarea de 199 de milioane de lei), potrivit situațiilor financiare individuale ale Electrica la 30 iunie 2022.

Nu rambursează rate în perioada de grație

Creditul se acordă pe o perioadă de 24 luni, de la data semnării contractului. Banca acordă împrumutatului o perioadă de grație de șase luni de la data semnării contractului. În perioada de grație împrumutatul nu va rambursa rate de credit. Împrumutul va fi rambursat în șase rate trimestriale egale.

Garanția emisă de EximBank în numele și contul statului român reprezintă 80% din valoarea creditului, adică 200 de milioane de lei. Ipoteca mobiliară asupra depozitului colateral reprezintă 20% din valoarea creditului constituit de împrumutat – 50 de milioane de lei.

Contractul mai prevede o ipotecă mobiliară asupra conturilor curente în lei și valută, prezente și viitoare, deschise de împrumutat la EximBank, dar și  fidejusiunea încheiată cu Electrica SA, în limita a 130% din valoarea creditului – 325 de milioane de lei.

Dobândă penalizatoare în caz de întârziere

Pentru fiecare zi de întârziere în rambursarea creditului și până la momentul rambursării integrale a sumelor restante, împrumutatul va plăti EximBank o dobândă penalizatoare. Nivelul acesteia se stabilește prin adăugarea la rata de dobândă a procentului rezultat din înmulțirea ratei de dobândă cu 50%.

Dobânda penalizatoare se calculează pentru sumele utilizate din credit nerambursate la scadență. Pentru comisioanele neachitate la termen, EximBank va percepe penalități calculate prin aplicarea unui procent de 0,05% pe zi de întârziere asupra sumei datorate, plătibile în moneda creditului.

Un conglomerat de trei filiale de distribuție

DEER a primit un credit de la Banca Europeană de Investiții pentru susţinerea programului său în infrastructura energetică, de 300 de milioane de euro. Parte a grupului Electrica, DEER este cel mai important operator național de rețele de distribuție a energiei electrice din țară, reprezentând 40,7% din teritoriul României.

Filialele de distribuție de energie Nord și Sud ale Electrica din zona Transilvaniei s-au contopit într-o nouă entitate, alături de Muntenia Sud. Activele şi pasivele deţinute de acestea au fost transferate către DEER, ca societate absorbantă, în schimbul emiterii în favoarea Electrica SA (acţionarul societăţilor absorbite) de titluri noi în capitalul societăţii absorbante.

Banca Românească, preluată de la 3 ianuarie

EximBank a fost înființată ca societate comercială pe acțiuni, în 1992, având ca acționar majoritar statul român. Aceasta se implică în susținerea economiei românești în două direcții: prin activitatea specifică unei bănci comerciale și ca agent al statului (sunt distribuite în economie fondurile alocate de la buget sprijinirea mediului de afaceri românesc).

Din 3 ianuarie, EximBank va prelua întreaga activitate a Băncii Românești, ca urmare a unui proces de fuziune prin absorbție. În 2020, EximBank a achiziționat 99,2% din capitalul social al Băncii Românești, de la National Bank of Greece, societate bancară privată din Grecia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
SPI - societate importatoare si distribuitoare de materiale de instalatii - centrale, radiatoare, panouri

Managerii Secpral Pro Instalații au făcut radiografia anului

Articolul următor

S-a aprobat studiul de fezabilitate pentru platformele de colectare a deșeurilor din Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share