Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alexandra Stoica, DAS Engineering: “20 de ani de existență e un record pentru orice companie”

Directorul general al DAS Engineering Grup, Alexandra Stoica a schițat principalele repere ale istoriei companiei și anticipează evoluțiile viitoare. 

Cluj Arena, Liberty Park, Hexagon Offices, Cazinoul din Cluj, Vivacity, Ramada, Cluj Business Center, Star Transmission Sebeș sunt doar câteva dintre obiectivele concretizate, de-a lungul timpului, de compania de proiectare și execuție de instalații. Directorul general al DAS Engineering Grup, Alexandra Stoica, a schițat principalele repere ale istoriei companiei clujene și anticipează evoluțiile viitoare în domeniu.

Cum ați caracteriza evoluția DAS Engineering, din 2002 încoace?

În noiembrie am împlinit 20 de ani de activitate neîntreruptă, consecventă și vizibilă pe piața construcțiilor și instalațiilor din România, mai ales din Transilvania. Această cifră este un record pentru orice companie românească. Nu ne dorim să ne oprim aici, mai ales acum, când ne-am consolidat echipa și reputația, când am acumulat expertiza necesară; dorim să continuăm încă pentru cel puțin 20 de ani. Am demarat activitatea în noiembrie 2002, pe când eram doar o mână de oameni, pe proiectare și execuție. Din fericire, piața în creștere a construcțiilor și instalațiilor, expertiza și seriozitatea de care am dat dovadă, dar și foarte multă muncă – aceasta face diferența în orice circumstanță – ne-au ajutat. Compania a urcat exponențial în 2004-2008; am prins cea mai fericită perioadă de creștere din sectorul construcțiilor din România. Am crescut mult echipa atunci, atât în proiectare, cât și în execuție. Am început să realizăm proiecte și lucrări tot mai frumoase, mai complexe și mai vizibile. Am fost și norocoși: criza de pe piața construcțiilor, din 2009, ne-a prins implicați în lucrări de anvergură ca Stadionul Cluj Arena, Cazinoul și Parcul Central Simion Bărnuțiu. Astfel am trecut frumos și inspirațional acea perioadă complicată din 2009-2011. După relansarea sectorului de construcții am fost implicați în lucrări complexe de proiectare și execuție, în sectoarele public și privat: clădirile de birouri Liberty Technology Park (LTP), Cluj Business Center și Hexagon Offices, facilități de producție precum Star Transmission Components, de la Sebeș, săli de sport și multifuncționale – Sfântu Gheorghe, Slatina, Jucu.

Directorul general al DAS Engineering Grup, Alexandra Stoica a schițat principalele repere ale istoriei companiei și anticipează evoluțiile viitoare. 

Cum se descurcă o ingineră într-un domeniu considerat ca “al bărbaților”?

Conceptul de femeie-inginer este unul interesant şi solicitant. Domeniile construcțiilor și instalațiilor par eminamente masculine, astfel încât o apariţie feminină atrage atenţia şi chiar intrigă de cele mai multe ori. Colaboratorii noştri de gen masculin ne dau credit dacă dovedim că deţinem expertiza adecvată domeniului tehnic. Ei sunt gata să ne susţină în proiectele şi demersurile noastre şi chiar să ne dea o mână de ajutor, dacă e cazul. Însă trebuie să dovedim că avem expertiza necesară domeniului respectiv.

Care au fost proiectele de execuție cele mai complexe?

Din portofoliul de lucrări realizate cel mai drag este, firesc, Cluj Arena. A fost un proiect provocator, inovativ, care a solicitat o muncă de documentare susţinută pe toată durata implementării. E tipul de obiectiv-vedetă cu care te întâlneşti rar pe parcursul profesional. Apoi, desigur, cele complexe, de natură sportivă, precum sălile de sport multifuncționale de la Sf. Gheorghe sau Slatina, cu peste 3.000 de locuri, clădiri ca LTP sau facilități de producție precum Star Transmission, NTN SNR, Marquardt Sibiu. Toate implică multă tehnologie și know-how. Mai nou, avem proiectele de modernizare și eficientizare energetică pe care diferite unități de învățământ, din Cluj și nu numai, le lansează în execuție. Acestea presupun foarte multe echipamente de instalații inovative: pompe de căldură, panouri solare și fotovoltaice, centrale de ventilație cu recuperare de energie, Sisteme Building Management pentru controlul instalațiilor. Din 2021, suntem implicați, alături de antreprenori reprezentativi din Transilvania, în astfel de proiecte, care ne-au adus, pe lângă provocările inevitabile, și mari satisfacții profesionale. Câteva investiții de acest gen: cele două clădiri ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în a căror modernizare suntem implicați alături de antreprenorul general ACI, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu – lucrare complexă de instalații derulată cu Nord Conforest, Seminarul Teologic Ortodox Cluj – cu antreprenorul MIS Grup.

Directorul general al DAS Engineering Grup, Alexandra Stoica a schițat principalele repere ale istoriei companiei și anticipează evoluțiile viitoare. 

Toată lumea caută acum “meseriași” buni. Cum reușiți să mențineți echipa?

E o provocare în vremurile noastre să menții o echipă unită și să convingi angajații că firma ta este cea mai bună opțiune, că vorbim de instalatori sau de ingineri în instalații. Tentațiile apar la tot pasul, de la a merge la competitori până la munca în străinătate. Încercăm, printr-un pachet salarial competitiv și un program de muncă predictibil și nu foarte solicitant, să ne ținem aproape oamenii buni. Din ce în ce mai mulți dintre angajați, mai ales cei mai tineri, preferă să aibă timp liber pentru hobby-uri, viață personală. Dacă dorim să-i avem aproape “à la longue”, trebuie să-i înțelegem și să avem în vedere aceste deziderate.

Care sunt proiectele principale la care veți lucra în 2023?

Cele mai interesante vor fi cele de modernizare și eficientizare energetică ale unor instituții publice prestigioase din Cluj – în învățământ, sănătate. Alături de ACI vom demara lucrările de instalații la Spitalul de Psihiatrie Cluj și vom finaliza lucrările la cele două clădiri ale UTCN. Alături de Nord Conforest vom continua lucrările începute la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj, unul dintre cele mai moderne de acest fel din România. Avem și proiecte în sfera privată a clădirilor rezidențiale și de birouri. Pare, așadar, un an încărcat, dar nu ni-l dorim altfel.

Vă veți axa pe investițiile publice cu fonduri europene?

Proiectele de eficientizare energetică a investițiilor publice sunt complexe și provocatoare, cu o componentă puternică de inovare. E genul de proiecte care ne plac, pe care ni le dorim.

Cum vedeți evoluția pieței în construcțiile private?

În prezent aceasta pare a fi într-o ușoară stagnare, cauzată foarte mult de majorarea prețurilor la energie, carburanți, principalele materii prime (oțel, cupru, plastic), ceea ce a marcat scumpirea materialelor de construcții, implicit creșterea manoperelor în toate sectoarele economiei. Aceste creșteri, cumulate cu politica din ce în ce mai prudențială a băncilor în acordarea de credite, au avut un rol decisiv în stagnarea pieței imobiliare rezidențiale.

Directorul general al DAS Engineering Grup, Alexandra Stoica a schițat principalele repere ale istoriei companiei și anticipează evoluțiile viitoare. 

Cum reușiți să gestionați această sarabandă a majorării prețurilor?

Destul de greu, de multe ori la limită facem față creșterii prețurilor la energie, materii prime, combustibili, implicit și manopere. Au ajutat, într-o oarecare măsură, actualizările care s-au aprobat, prin acte legislative, în contractele publice. Acestea erau absolut necesare pentru că prețurile din contractele publice sunt extrem de depășite, în momentul intrării lucrării în execuție, din cauza decalajului de 2-3 ani de la data realizării studiului de fezabilitate și a cotării investiției până în momentul execuției efective. Ținând cont de aceste decalaje și de dinamica pieței din ultimii ani, prețurile au fost puternic defazate de creșterile generate de pandemie și de conflictul militar din Ucraina.

Ce tehnologii noi apar în sectorul instalațiilor?

Instalațiile în construcții reprezintă o piață foarte dinamică, în care tot timpul apar noutăți. Pompele de căldură, instalațiile de cogenerare, echipamentele de energie regenerabilă (panouri solare, fotovoltaice, eoliene) încep să fie generalizate. Discuțiile aprinse sunt pe tema instalațiilor de încălzire acționate pe bază de hidrogen. Hidrogenul își găsește întrebuințarea, din ce în ce mai mult, și în partea de mobilitate: automobile cu combustie pe hidrogen.

Sunteți o promotoare a soluțiilor “verzi”. Cum vor arăta construcțiile viitorului?

Eu sunt pasionată de inovaţie, mediu şi tehnologie. Urmăresc cu interes tot ce apare nou în domeniile sustenabilităţii, energiilor regenerabile, clădirilor pasive. Construcțiile viitorului vor fi, cu siguranță, „self-sustainable”, adică vor consuma foarte puține resurse pentru a asigura confortul ocupanților lor. Vor fi din categoria „net zero energy buildings”, iar pe lângă faptul că își vor produce singure energia de care au nevoie ocupanții lor, vor asigura și reciclarea apei, colectarea selectivă a deșeurilor. Aceste construcții ale viitorului sunt un trend de care vom fi din ce în ce mai conştienţi în anii următori. Şi fără îndoială o datorie morală faţă de mediu şi de generaţiile următoare.

Directorul general al DAS Engineering Grup, Alexandra Stoica a schițat principalele repere ale istoriei companiei și anticipează evoluțiile viitoare. 

Două decenii de DAS

Compania clujeană a fost fondată, în 2002, ca societate cu capital integral privat, având ca principal obiectiv oferirea, pe termen lung, a unor soluţii globale de antreprenoriat în domeniul instalaţiilor. Aceasta s-a remarcat prin servicii complete de proiectare, execuţie și consultanţă în instalaţii pentru domeniile rezidențial, industrial, servicii conexe.

Din 2007 și-a diversificat activitatea prin preluarea unor proiecte ca antreprenor general. Experienţa acumulată în decursul anilor de activitate a atras încrederea partenerilor săi, contribuind la succesul investiţiilor manageriate atât pentru terţi investitori, cât și pentru proiectele proprii. Din 2008 a decis să se implice în cadrul pieţei imobiliare, prin lansarea propriilor investiţii sub brandul New City.

În prezent, DAS Engineering oferă ca servicii: execuţie de instalaţii electrice, sanitare, termice, ventilare-climatizare, gaze naturale, instalaţii tehnologice și industriale – aer comprimat, vacuum; proiectare și consultanţă pentru toată gama de instalaţii; consultanţă economică – documentaţii economico-financiare aferente investiţiilor tehnice proiectate și executate.

Între principalii săi clienţi se numără Electrogrup, Euro-GSM, Zara – Inditex, Azali Grup, CEC Bank, Pritax Invest, Amera Tower, Modern Bau, Promod, Euro-Activ, Resido, Grup 4 Instalaţii, UTCN sau Consiliul Judeţean Cluj. Ca lucrări de referință ale DAS pot fi amintite Bella Park, Vivacity, Bonjour Residence (rezidențial); Showroom Toyota, Multiplex Leul, Activ Plazza Zalău, Global Plaza, Centrul Medical Nefromed (spații comerciale, birouri, servicii; Golden Tulip, Ramada, West City – Cluj, Viva – Galați (hoteluri).

Directorul general al DAS Engineering Grup, Alexandra Stoica a schițat principalele repere ale istoriei companiei și anticipează evoluțiile viitoare.  Directorul general al DAS Engineering Grup, Alexandra Stoica a schițat principalele repere ale istoriei companiei și anticipează evoluțiile viitoare.  Directorul general al DAS Engineering Grup, Alexandra Stoica a schițat principalele repere ale istoriei companiei și anticipează evoluțiile viitoare. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Câteva cuvinte despre Nașterea Domnului, despre Regalitate și despre Libertate.

Colindul regal

Articolul următor
West Side Christmas Market (WSCM) a fost ales drept cel mai frumos târg din România.

West Side Market, cel mai frumos târg de Crăciun din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share