Sistem modern de colectare a deșeurilor plutitoare implementat de ABA Crișuri

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri a obținut finanțare pentru implementarea unor sisteme moderne de colectare a deșeurilor din râurile: Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru.

În ultimii ani, poluarea cu deșeuri plutitoare de tip PET-uri a crescut în bazinul hidrografic Crișuri. În marea majoritate a situațiilor, acest lucru se datorează faptului că populația depozitează gunoiul în albia majoră, de unde apoi, acesta este angrenat și transportat de viituri.

Pentru a rezolva această problemă, am analizat o serie de soluții cu rolul de a colecta deșeurile plutitoare în trei secțiuni aflate în zona transfrontalieră de pe Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru. Implementarea la scară bazinală a unor astfel de tronsoane de intervenție, conduce la beneficii atât pentru factorii de mediu, cât și pentru dezvoltarea socio-economică a zonelor vizate. Nu în ultimul rând, creează cadrul instituțional necesar pentru buna cooperare cu statul vecin prevăzut în Regulamentul Național și European în domeniul Gospodăririi Apelor”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Finanțare de 650.000 de euro

În acest sens, ABA Crișuri a aplicat și a obținut finanțare în valoare totală de 650.000 euro prin Programul Horizon Europe care face parte din parteneriatul DALIA – Danube Region Water Lighthouse Innovation Action. Liderul de proiect este OVF-Direcția Națională de Gospodărire a Apelor din Ungaria, iar în România, alături de ABA Crișuri, alți doi parteneri: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului București. Bugetul total al programului este de 8.500.000 euro. ABA Crișuri va finaliza proiectul în decembrie 2024.

Proiect în parteneriat

DALIA – Danube Region Water Lighthouse Innovation Action -Un proiect în parteneriat compus din 22 de organizații de experți – inclusiv universități, autorități, IMM-uri și ONG-uri – din 8 state membre UE și asociate bazinului hidrografic al Dunării, care acumulează un set remarcabil de cunoștințe, care acoperă nu numai bazinul geografic, ci ți o multiudine de domenii diferite ca expertiză, necesare pentru a trata problemele multidisciplinare, de la izvor până la vărsare în mare.

Exit mobile version