Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Se vinde Conacul de vânătoare al contelui Zichy Ferenc

Situat pe drumul dintre Marghita și Săcuieni, la 200 m de drumul principal, între așezările Petreu și Cristur, domeniul Zichy, care include și castelul de vânătoare, a fost scos la vânzare pe sothebysrealty.ro la un preț de 495.000 de euro.

Castelul, construit în 1899, are șase camere, o baie și 7,73 ha de teren. Conacul a fost dăruit ca domeniu de vânătoare de către contele Zichy Vasonckeoy Ferenc, ministrul Comerțului în Imperiul Austro-Ungar, fiului său Tivadar în 1899.

Astăzi proprietatea este cunoscută și drept conacul Hajas după numele proprietarilor actuali, însă în titlul de proprietate este denumit castel. A fost cumpărat în 2010 și restaurat conform planului original păstrându-se tâmplăria originală dar punându-se geam termopan la ferestrele de lemn.

Istorie
Modest la prima vedere ca o domnișoară de pension, conacul își ține acoperișul-pleoapă ațintit în pământ, refuzând să se dezvăluie din prima. Lui trebuie să i se facă curte, să fie străbătut cu piciorul pe aleile de cărămidă și cu ochiul pe broderia în lemn a pridvorului. Înăuntru, pianina tace sfioasă dar mândra sobă promite foc și pară. Mobilierul de lemn masiv este atent ales și captează atmosfera sfârșitului de secol XIX când a fost ridicată clădirea; pendulul de lemn ține măsura timpului dar nu îl ia prizonier – proprietatea se bucură de tot comfortul prezentului – electricitate, încălzire centrală (cazan pe lemne), apă, panouri solare pentru apă caldă și infrastructură completă”, se precizează în prezentarea conacului pe site-ul sothebysrealty.ro.

Cerdacul generos este elementul ornamental care înnobilează clădirea, altfel un volum paralelipipedic clasic. Construcția din lemn are o lucrătură concomitent rustică și elegantă pe care plantele agățătoare o duc la alt nivel (ca și anexa ce exploatează o movilă de pe proprietate și care este dotată cu uși duble minunat încadrate în cărămidă).

Aleile curbate, din cărămidă, poartă pașii printre zone cu iarbă deasă sau flori pitice și peste 30 soiuri de trandafiri în grădina engleză dar pe domeniu sunt și stejari, arțari și arbușți ornamentali de peste 150 ani vechime; pe 20 ari este cultivată lavandă (din cele 7,8 hectare 1,28 ha este teren intravilan și 4.8 ha este teren arabil).

Livada are piersici, nectarini, vișini, peri, cireși și alți fructiferi precum câțiva cireși sălbatici; nu departe sunt culturi de căpșuni, coacăze, mure și zmeură – pământul este gras și poate fi exploatat pentru agricultură sau vânătoare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania nemțeană Trust Expert a raportat încheierea lucrărilor de eficientizare energetică de la Castelul Lupilor, din zona Simeria.

Castelul Lupilor, eficient energetic

Articolul următor

Conacul Bonis din Cubulcut, Bihor, care a găzduit coroana maghiară, se vinde cu 149.000 de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share