Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conacul Bonis din Cubulcut, Bihor, care a găzduit coroana maghiară, se vinde cu 149.000 de euro

Conacul, construit în secolul XVIII, are 10 camere și o suprafață de teren de 2,45 ha. Potrivit erinto.ro, în acest conac a stat ascunsă, îngropată în hambar, coroana Ungariei, simbol al statalității maghiare.

Conacul a fost scos la vânzare la un preț de 149.000 de euro de către sothebysrealty.ro.

Coroana maghiară a ajuns la Conacul Bonis în 1848-1849, în drumul sau spre Debrețin, unde urma să se mute și guvernul, la ordinul lui Lajos Kossuth, președintele Comisiei de Apărare Națională și guvernator al Ungariei. Îmbrăcați în negustori de vite, Sámuel Bónis și tovarășul său Josipovics, ocrotitorii coroanei sursă a constituției și a sistemului juridic al Ungariei, și-au continuat drumul într-o căruță poposind apoi la castelul lui Félix Baranyi din Tóti.

După alte aventuri coroana a ajuns cu bine la Buda, unde a stat până la finalul celui de al Doilea Război Mondial după care a călătorit în Austria, Germania și Statele Unite ale Amerii revenind în Ungaria abia în 1978.

Conacul Bonis

Astăzi, clădirea necesită renovare integrală, parțial fără acoperiș. Volumetria este zveltă, cu un singur etaj lung luminat de ferestre duble dreptunghiulare și arcuite. Parterul este înălțat pe un subsol parțial unde a fost amenajată o pivniță generoasă. Tavanul este boltit, rotunjimea sa adâncind lungimea holului, încălzind încăperile (acestea au suprafețe între 10 și 44 mp). Planurile de reconstrucție și reabilitare păstrează îndeaproape linia originală a clădirii construite și propun îmbunătățiri care nu derapează, cum ar fi pergola-garaj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se vinde Conacul de vânătoare al contelui Zichy Ferenc

Articolul următor

„Brâncuși, dragostea mea!”, la Palatul Culturii din Târgu Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share