Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Holisun și Datacor intră în proiectul NetZeRoCities

Universitatea Politehnica din București (UPB) a demarat proiectul „NetZeRoCities – Centrul Național de Competențe și Soluții pentru Dezvoltarea Orașelor Inteligente Neutre climatic.

Mai multe companii și instituții din Transilvania, printre care Holisun Baia Mare, Datacor Bistrița și UTCN, fac parte din demersul cu finanțare europeană.

Universitatea Politehnica din București (UPB) a demarat proiectul „NetZeRoCities – Centrul Național de Competențe și Soluții pentru Dezvoltarea Orașelor Inteligente Neutre climatic. Acesta se derulează până în decembrie 2025. Centrul de excelență derulează cinci componente de cercetare-dezvoltare-inovare.

Direcțiile urmărite sunt sisteme de guvernanță pentru orașe inteligente neutre climatic; energie sustenabilă, mediul înconjurător; clădiri inteligente, sustenabile; infrastructură și mecanisme de mobilitate inteligentă pentru neutralitatea climatică; Smart Campus.

“Orașele lumii sunt responsabile de consumul a 65% din toată energia produsă pe plan mondial și produc la rândul lor 70% din emisiile de dioxid de carbon. Cu toții ne dorim un viitor sustenabil”, susțin reprezentanții Holisun. Testarea soluțiilor se va face în mediul real, într-un Smart Campus al UPB și la nivelul partenerilor din Cluj-Napoca, Baia Mare, Suceava, Iași, București.

Centrul este format pe experiența unui consorțiu de 12 parteneri din mediul de cercetare public și privat și va oferi expertiză pentru autoritățile locale, naționale sau internaționale în testarea și dezvoltarea de soluții pentru provocările climatice ale orașelor inteligente.

Vor perdele verzi în jurul orașelor

“Centrul va lucra cu organizații nonguvernamentale pentru a aduce vocea cetățeanului în proiectarea soluțiilor viitorului. Va lucra îndeaproape cu primăriile și entitățile guvernamentale pentru a alinia strategiile cu politicile publice în vigoare. Va promova alături de parteneri tehnologici soluții sustenabile, inteligente folosind noile tehnologii precum inteligența artificială, Big Data sau 5G.

Acesta va implica actori din diverse domenii să conlucreze îndeaproape pentru a răspunde la întrebări reale. Cum motivăm mai bine folosirea transportului în comun? Se pot realiza perdele verzi în jurul orașelor?

Cum folosim capacitatea imensa de calcul de care dispunem și inteligența artificială în creșterea calității vieții cetățenilor în propriile orașe? Centrul nostru luptă pentru dreptul generațiilor următoare la o viață sustenabilă, e o luptă pe care nu avem voie să o pierdem” a declarat Ciprian Dobre, coordonatorul NetZeRoCities.

Soluții cu participarea directă a cetățenilor

Proiectul este menit să adauge o dimensiune ecologică mediului urban. Soluțiile se vor realiza cu participarea directă a cetățenilor. Spre autoritățile locale se vor transfera soluții care să răspundă în mod direct nevoilor cetățenilor și să ducă la creșterea calității vieții. NetZeRoCities are un buget de 6 milioane de euro, din care 4,7 milioane  din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Consorțiul care coordonează NetZeRoCities este format din UPB, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Holisun, Beia Cercetare, Datacor, Inteligent Convergent Solutions, Building Technology Group R, Orange Romania și Robert Bosch.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Casa clujeană de brokeraj BRK Financial Group a informat Bursa de Valori București (BVB) despre contractul încheiat cu TechVentures Bank.

BRK Financial se împrumută de la TechVentures Bank

Articolul următor

Kozma Mónika, director executiv Fundația Pro Economica: “Viitorul din perspectiva noastră arată bine”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share