Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Criza climatică, dezbătută de experții europeni la Cluj

Evenimentul din calendarul Asociației Universitare Europene – Consiliul pentru Educație Doctorală (EUA-CDE) a fost organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, în perioada 19-20 ianuarie.
Principala temă a vizat rolul școlilor și programelor doctorale în confruntarea cu criza climatică | Foto: USAMV

Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei a găzduit o reuniune din calendarul European University Association.

Evenimentul din calendarul Asociației Universitare Europene – Consiliul pentru Educație Doctorală (EUA-CDE) a fost organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, în perioada 19-20 ianuarie. Au participat 70 de specialiști din instituții de învățământ superior ale EUA-CDE.

La deschidere a participat și rectorul USAMV, Cornel Cătoi, alături de membri ai conducerii instituției și ai celor două școli doctorale. Ligia Deca, ministru al educației, a luat parte online și la prima sesiune plenară. Din partea municipalității s-a adresat Emil Boc, ca primar și de raportor al Comitetului European al Regiunilor implicat în realizarea Strategiei Europene pentru Universități.

“Abordarea Clujului vizează dezvoltarea unui ecosistem de colaborare care să ofere sprijin educației doctorale, cercetării și nu numai. Oferind orașul ca „laborator”, specialiștii își pot testa soluțiile inovatoare pentru a accelera tranziția verde și digitală”, a spus Boc.

Principala temă din cadrul reuniunii EUA-CDE a vizat rolul școlilor și programelor doctorale în confruntarea cu criza climatică. Reuniunea EUA-CDE se concentrează pe modul în care universitățile pot dezvolta o abordare strategică a sustenabilității în educația doctorală, păstrând în același timp principiile și valorile cheie.

Subiectele discutate în cadrul atelierului au inclus noi forme de mobilitate, cariere ecologice, competențe și inovare, practici de cercetare durabilă, rolul cercetării fundamentale în abordarea provocărilor care urmează. Participanții au discutat despre rolul școlilor și programelor doctorale în confruntarea cu criza climatică, despre modul în care educația doctorală joacă un rol important în tranziția către o societate neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și pentru pregătirea viitoarelor generații de cercetători.

Temă de actualitate: sustenabilitatea în învățământul doctoral

”Am discutat subiectul sustenabilității în învățământul doctoral și despre modul în care școlile și programele doctorale pot dezvolta o abordare strategică în acest sens. Acest lucru este de o importanță deosebită pentru universitățile europene, deoarece trebuie să ne îndreptăm către un viitor mai durabil.

Frumosul campus al USAMV și cercetările care se realizează acolo îl fac un cadru ideal pentru discuții pe această temă. Reuniunea permite membrilor noștri din toată Europa să cunoască educația doctorală din România și să aibă un schimb de idei cu colegii lor români.

EUA-CDE este parte a Asociației Universitare Europene, fiind formată din 272 de universități, din 38 de țări. Între universitățile membre se numără și 13 universități din România, parte foarte activă a comunității noastre”, a precizat Alexander Hasgall, președintele Consiliului EUA pentru Educație Doctorală.

Prin alternanța de sesiuni plenare și formate interactive, evenimentul oferă oportunitatea identificării unor soluții inovatoare de către comunitatea EUA-CDE. Acesta este de interes pentru persoanele cu responsabilități și interes în educația doctorală la nivel instituțional: cadre didactice conducători de doctorat, personal din conducerea școlilor doctorale, profesioniști în educația doctorală, cercetători postdoctorali și candidați la doctorat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Academia Prietenoasă de IT – Wantsome i-a invitat pe toți cei care își vor să facă o reconversie profesională în domeniu sau o actualizare a competențelor să participe gratuit la evenimentul Perfect Week.

Endava intră în proiectul Academia Prietenoasă de IT

Articolul următor
Prima întâlnire a membrilor Maramureș Business Club (MBC) a supus atenției acestora proiectul SPIRE, prezentat de Cristian Șerban.

Proiectul SPIRE, prezentat în Maramureș Business Club

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share