Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Instalațiile de pe platforma Azomureș pregătite pentru repornire

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, în urmă cu câteva zile, în cadrul conferinţei regionale ”Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027” de la Târgu Mureş, că oprirea producţiei de îngrăşăminte chimice de către Combinatul Azomureş a afectat fermierii români şi că aşteaptă foarte mult momentul reluării producţiei.
„Eu sunt beneficiarul reluării activităţii, nu este în portofoliul Ministerului Agriculturii, însă sigur că aştept foarte mult acest moment al declanşării activităţii concrete la Azomureş, în aşa fel încât fermierii români să beneficieze de îngrăşăminte. (…) Trebuie să înţelegem că îngrăşămintele sunt factori de producţie, dacă nu le ai şi nu le ai nici la timp, evident că producţia nu poate fi stimulată. În absenţa acestor elemente pe care le ia planta şi pe care le foloseşte şi apoi le găseşti în rezultatul de producţie, categoric, da, această oprire de a activităţii a afectat fermierii români. I-a afectat pentru că nu au găsit, n-au găsit rapid alternativa, i-a afectat pentru că e mai scump, i-a afectat pentru că îngrăşămintele au ajuns târziu. Aici trebuie să fie foarte bine înţeles, în agricultură nu trebuie să pierzi niciun moment. Dacă astăzi planta îţi cere îngrăşăminte, trebuie să le dai astăzi, că mâine s-ar putea să le dai degeaba”, a declarat ministrul Petre Daea.
Purtătorul de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior, a declarat, joi, că producţia de îngrăşăminte este complet oprită, dar că instalaţiile de pe platformă sunt pregătite pentru repornire dacă contextul economic pe piaţa gazelor şi a îngrăşămintelor redevine favorabil.
Ovidiu Maior a arătat că anul trecut cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, a funcţionat două luni, după ce, la mijlocul lunii decembrie 2021, a decis oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie.
Reprezentantul Azomureş a precizat că pe platformă există activitate, date fiind investiţiile în modernizarea unor instalaţii şi echipamente.
Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor româneşti.

(www.agerpres.ro)

Post-ul Instalațiile de pe platforma Azomureș pregătite pentru repornire apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici ai sălii de sport competiționale de nivel internațional, Turda Arena.

Turda Arena, mai scumpă cu 5 milioane €. Cum se lucrează la Polivalentă

Articolul următor
Vechiul restaurant Porolissum din centrul Zalăului va dispărea, lucrările care au au început vizând demolarea clădirii care găzduia restaurantul și anexele acestuia.

Restaurantul Hotelului Porolissum, pus la pământ. Apare o sală de nunți

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a anunțat prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.
Citeste mai mult

TIFF atrage turiștii străini în Ardeal

70% dintre participații care nu sunt din Cluj vizitează orașul pentru TIFF, potrivit unui studiu al Universității Babeș-Bolyai…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share