Cramele Ungariei și Transilvaniei, vizitate de AgroConsulting Club

AgroConsulting Club (ACC) Cluj a organizat mai multe vizite ale studenților la crame din Ungaria și România.

Studenții au putut compara, la fața locului, modele diferite de vinificare | Foto: ACC

Tokaj, Sauska, Nachbil, La Salina și Carastelec au fost cramele înscrise pe agenda clubului clujean.

AgroConsulting Club (ACC) Cluj a organizat mai multe vizite ale studenților la crame din Ungaria și România. Una dintre acestea a fost la Crama La Salina, din municipiul Turda (județul Cluj). Plantația de viță-de-vie este amplasată la 100 m de Salina Turda, pe Dealurile Durgău.

Este o zonă cu tradiție seculară în viticultură, ce datează din perioada Imperiului Roman, pe vremea când așezarea cunoscută astăzi sub numele de Turda se numea Potaissa. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele Issa.

Crama s-a născut în inima Transilvaniei, într-o zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Prezentările au fost făcute de Ovidiu Avram – oenolog și Mihai Avram – viticultor la crama din Turda, absolvenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj.

Vin convențional vs ecologic

Pe agendă au mai figurat cramele Carastelec Sparkling Winery și Nachbil Winery. Vizitele au fost întreprinse pentru culegerea de informații referitoare la un proiect profesional referitor la business-ul cu vinuri convenționale în comparație cu cele ecologice. Coordonatorii delegațiilor au fost Claudiu Bunea, profesor la Facultatea de Horticultură, Alexandru Olar – inginer, Daniel Chiciudean – șef de lucrări (ACC).

În Ungaria, grupurile ACC au trecut în revistă una dintre cele mai importante zone viticole ale Europei – Tokaj. Primul obiectiv bifat a fost Grand Tokaj, companie de stat, care reprezintă 40% din producția totală de vin a regiunii.

O altă cramă din program a fost Sauska Pahihegi. Vizitele au fost efectuate în parteneriat cu Crush Wine Shop. ACC este o organizație studențească extracurriculară, aparținând comunității academice USAMV. Membrii săi efectuează periodic vizite la diferite companii de profil agricol, ferme și crame.

Exit mobile version