2022, an de cotitură pentru construcțiile din Oradea

Anul 2022 a venit cu o scădere semnificativă a numărului de autorizații de construcție emise de către Direcția Arhitectului Șef (DAS) din cadrul Primăriei Oradea, iar acest lucru s-a întâmplat ca urmare a scumpirii materialelor de construcție, dar și a perioadei post-pandemice.

Viceprimarul Marcel Dragoș, în calitate de coordonator al Direcției Arhitect Șef din Primăria Oradea, împreună cu arhitectul-șef al municipiului, Radu Fortiș, au prezentat sinteza raportului de activitate a Direcției Arhitect Șef (DAS) pe anul 2022.

Direcția Arhitectului Șef este o instituție cu un volum destul de mare al actelor pe care le emite. Începând de la certificatul de urbanism până la obținerea autorizațiilor, analiza tuturor autorizațiilor de construcție, analiza tuturor documentațiilor. În fiecare zi de joi avem ședința Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT), unde se dau avizele în vederea elaborării documentațiilor de PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) sau PUZ (Plan Urbanistic Zonal)”, a precizat viceprimarul Marcel Dragoș.

2022, an de cotitură

Arhitectul-șef al municipiului, Radu Fortiș a precizat că, potrivit cifrelor, a avut loc o încetinire a sectorului de construcții, fiind înregistrate scăderi la toate tipurile de cereri pentru emiterea de acte specifice, dar previziunile sunt mai bune pentru anii următori.

Anul 2022 a fost un an care a impus o cotitură din câte am observat noi, în sensul că s-au mai frânat investițiile private. Evident, acest lucru se întâmplă pentru că am fost într-o perioadă post-pandemică, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție, etc. Dacă anul trecut am rămas în același plafon de număr de autorizații raportat la 2020 sau 2021, în 2022 avem o scădere destul de semnificativă a numărului de autorizații de construcție. Constatăm totuși în secțiunea CMUAT o creștere a solicitărilor pentru construire în zona de preparare a documentațiilor de urbanism, adică în zona de avizare pentru documentațiile de urbanism de tip PUD şi PUZ. Probabil că acest aspect indică o reluare a trendului crescător pe anii viitori”, a punctat arhitectul-șef.

Numărul certificatelor de urbanism a scăzut față de anul trecut cu 8,6%, iar față de media anilor anteriori cu 14,8%. Totodată, numărul autorizațiilor de construire a scăzut cu 14,8% față de anul trecut și cu 22,9% față de media anilor anteriori, iar cel al autorizațiilor de desființare este cu 9,09% mai mic față de anul trecut și cu 18,03% mai mic față de media anilor anteriori.

În regim de urgență

Direcția Arhitect Șef a continuat și în 2022 să emită actele specifice în regim de urgență, activitate introdusă în cursul anului 2014. Astfel, certificatele de urbanism emise în regim de urgență reprezintă 27,56% din numărul total de certificate, iar autorizațiile de construire 25,76% din totalul autorizațiilor. În anul 2022 au fost emise 565 de certificate online pentru clădiri, 25 pentru rețele și 30 pentru publicitate, în total 620 de astfel de acte, ceea ce reprezintă 10,6% din numărul total de certificate.

În anul 2022, în cadrul Compartimentului Urbanism și Avize, au fost prelucrate 4.569 de documente, repartizate astfel:

De asemenea, au fost analizate 2.272 documentații şi s-au emis 2.272 avize (1.186 favorabile, 813 nefavorabile şi 273 consultative ).

Proiecte de interes major pentru comunitate

În anul 2023, DAS își propune să continue proiectele de amenajare a spațiilor publice importante din oraș, după cum urmează:

De asemenea, ne propunem ca în anul 2023 să demarăm proiecte de interes major pentru comunitate, în domenii considerate deficitare, cum sunt spațiile publice pentru comunitate sau spațiile verzi de calitate. Este vorba despre PUD în zona stației CFR, PUZ și constituire drumuri colectoare calea Ogorului, tronson Nufărului DC54, PUZ creare accesibilitate din strada Bihorului și PUZ regenerare urbană zona str. Meiului, Vavilov, Lotus”, a mai declarat arhitectul-șef Radu Fortiș.

Exit mobile version