Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

AROBS țintește statutul de unicorn

Afacerile grupului clujean AROBS au urcat, anul trecut, cu 58% peste 2021, iar majorarea profitului net a fost în marjă netă de 15%. „În 2022, am avut parte de o activitate deosebit de intensă.

Cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București (BVB) a derulat afaceri anuale de 300 de milioane lei la nivel consolidat, cu un profit de 43 milioane.

Afacerile grupului clujean AROBS au urcat, anul trecut, cu 58% peste 2021, iar majorarea profitului net a fost în marjă netă de 15%. „În 2022, am avut parte de o activitate deosebit de intensă. Am fost implicați în continuarea dezvoltării celor patru piloni ai strategiei noastre pe termen lung.

Aceștia sunt diversificarea concentrică bazată pe cercetare și inovare; dezvoltarea de noi zone de expertiză, activitate dinamică de achiziții și fuziuni; implementarea primei etape a programului Stock Option Plan, ce vizează transformarea colegilor noștri în parteneri ai grupului.

Toate aceste activități au contribuit la creșterea performanței AROBS la nivelul rezultatelor financiare. Am reușit să contractăm noi parteneri internaționali, să avem cereri mărite în zona de furnizare de servicii software și să majorăm numărul de clienți în zona de produse software” a declarat Voicu Oprean (foto), fondatorul AROBS.

Se menține ca afacere românească

Compania împlinește, în 2023, un sfert de secol de la înființare. “E un moment semnificativ pentru noi, având în vedere că, deși am trecut prin multiple provocări și crize economice, suntem în continuare o afacere antreprenorială 100% românească.

Pe termen lung, urmărim să ajungem cel mai important jucător internațional al industriei IT, cu servicii și produse inovatoare, un posibil unicorn în următorii ani. Dezvoltăm noi specializări cu mare căutare pe piața globală de servicii software, prin achiziții, dar și în mod organic.

Aceasta concomitent cu diversificarea continuă de cunoștințe la nivel intern în cadrul echipelor, pentru acoperirea unei plaje mai largi de proiecte. Pentru 2023, ne dorim transferul acțiunilor pe Piața Principală a BVB”, a spus Oprean.

Serviciile software dețin ponderea în afacere

La cifra de afaceri din 2022, serviciile software au contribuit cu 80%, iar  produsele software, cu 20%. “O contribuție semnificativă a avut-o creșterea organică a diviziei de servicii software și sinergia cu activitatea celor mai recente achiziții realizate, chiar dacă două nu au rezultatele reflectate integral la nivel de 2022: AROBS Engineering (din iulie 2022), Nordlogic (din august 2022)”, precizează conducerea.

Aceasta se așteaptă ca solicitările pentru servicii și produse software la nivel global să își continue tendința de creștere, chiar dacă există o presiune pe rate și perspectiva de stagnare a cererii.

“Companiile și organizațiile au nevoie să își digitalizeze procesele. AROBS urmărește să aibă un rol activ pe acest segment. În zona de produse software, precum management de flotă, optimizarea afacerilor, plăți digitale, soluții HR, implementarea proiectelor de digitalizare în sectorul public, piața înregistrează creștere, însă moderată pe fondul provocărilor și a contextului economic și social.

La nivelul activității de management de flotă, AROBS va continua campania de achiziții a unor companii din Europa de Est, în vederea consolidării pe piața locală și extinderii pe altele, cu soluția TrackGPS, ajunsă la versiunea 4.0. Companiile din grup au înregistrat creșteri la nivel de operațiuni, atât din punctul de vedere al solicitărilor pentru serviciile și soluțiile furnizate, cât și al numărului de clienți.

AROBS a adăugat în cadrul liniei de business produse software – management de flotă, compania Centrul de Soft GPS, achiziție care consolidează poziția de lider a AROBS în această piață.

2023, an început în forță

La începutul acestei luni, AROBS a mai efectuat un pas în direcția consolidării expertizei în industria aerospațială din cadrul grupului, prin achiziționarea Syderal Polska, o companie din Polonia care completează noua linie de business din cadrul grupului adusă de echipa AROBS Engineering – dezvoltare de sisteme embedded și software pentru sectorul aerospațial.

În februarie 2023, grupul a finalizat cele două tranzacții privind preluarea integrală a entităților din Republica Moldova – AROBS Software Moldova și TrackGPS by AROBS Moldova, integrarea acestora în Grupul AROBS reprezentând un pas natural în consolidarea și dezvoltarea activităților și aducerea echipelor din Republica Moldova în Grupul AROBS.

La 2022, acțiunile AROBS au fost cele mai tranzacționate instrumente financiare de pe Piața AeRO, cu operațiuni de 103 milioane de lei. AROBS Transilvania Software este listată la BVB din 2021. Compania are o capitalizare de piață de 972 milioane de lei. Grupul cuprinde 1.000 de specialiști și colaboratori și are 11.000 de clienți din Europa și Asia.

Unicorn în lei, cu ținta în dolari

AROBS devenea prima companie din tehnologia informației care spărgea, la început de 2022, pragul de capitalizare de 1 miliard de lei pe bursa autohtonă și atingea statusul de “unicorn în lei”. În accepția internațională, o companie de tip unicorn este o afacere din domeniul tehnologiei evaluată la peste 1 miliard de dolari.

Termenul de unicorn a fost atribuit, în 2013, de către Aileen Lee, creatoare a unui fond de investiții cu capital de risc, celor 39 de companii care atingeau atunci acest prag, metaforizarea fiind folosită pentru a pune accent pe raritatea unor astfel de startup-uri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Complexul din Bistrița va purta numele TeraPlast Arena cel puțin până în anul 2028, în urma unui contract semnat pentru 600.000 de lei pe an.

Sală Polivalentă din Bistrița devine TeraPlast Arena

Articolul următor
Dinozaurii revin din 2 martie în Iulius Parc: vizitatorii au șansa să afle cele mai captivante, interesante și educative informații, dar și să interacționeze cu 35 de specii preistorice, reproduse în mărime naturală.

Dinozaurii animatronici invadează Iulius Parc

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share