Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Taxe mai mari la “Babeș-Bolyai”. Studenții: “16.000 dintre noi vor fi afectați”

OSUBB condamnă decizia de adoptare a regulamentului de taxe pentru anul universitar 2023-2024. “În urma hotărârii adoptate de către membrii Senatului Universitar, în cadrul mai multor facultăți s-au stabilit majorări nejustificate ale taxelor de școlarizare,  până la 38,9% față de cele precedente.

Decizia de majorare a taxelor de către Senatul Universitar va determina mărirea abandonului școlar, conform Organizației Studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj.

OSUBB condamnă decizia de adoptare a regulamentului de taxe pentru anul universitar 2023-2024. “În urma hotărârii adoptate de către membrii Senatului Universitar, în cadrul mai multor facultăți s-au stabilit majorări nejustificate ale taxelor de școlarizare,  până la 38,9% față de cele precedente.

Această decizie are un impact semnificativ asupra studenților în regim de taxă care sunt obligați să îşi achite taxele de şcolarizare. Semnalăm tuturor membrilor aflați în structurile decizionale și de conducere ale UBB faptul că astfel de decizii, care au un efect însemnat asupra întregii comunități studențești, trebuie adoptate în urma consultării directe a studenților, asigurând un grad ridicat de transparență.

Dorim să tragem un semnal de alarmă privind lipsa consultării și informării, în trecutul recent, a studenților universității și a organizațiilor studențești care își asumă reprezentarea intereselor studenților, independent de cele ale UBB, cu privire la decizia majorării taxelor. Deciziile impactează întreaga comunitatea universitară și trebuie să ia în considerare interesele tuturor membrilor săi”.

Studenții fără posibilități, nevoiți să se angajeze

OSUBB pledează pentru desfășurarea regulată a unor sesiuni de consultări care să vizeze colectarea și centralizarea opiniilor studenților, întrucât interesele acestora să fie reprezentate atunci când urmează să fie adoptate decizii semnificative pentru comunitate.

“Taxele de școlarizare trebuie să fie adaptate la realitatea economică a studenților, inclusiv a acelora care provin din medii socio-economice sensibile, încât să nu fie puși în imposibilitatea de a-și achita taxele de școlarizare fără a se angaja pe perioada studiilor. Dorim ca întreaga comunitate universitară să fie consultată cu privire la subiectele care pot afecta bunăstarea întregului colectiv.

Importanța deciziei majorării taxelor derivă din faptul că aceasta reprezintă un impediment în asigurarea accesibilității tuturor studenților la învățământul superior de calitate. Se poate observa evident în cazul studenților care provin din medii socio-economice sensibile.

Studenții în regim cu taxă reprezintă 40% din numărul total al studenților aflați în cadrul UBB. Dorim evidențierea faptului că 16.000 de studenți din cadrul comunității academice UBB vor fi afectați în mod direct prin intermediul acestei hotărâri adoptate, fără ca aceștia să fie consultați în prealabil cu privire la propunerile de modificări”.

Chiriile din Cluj, printre cele mai mari din România

Cluj-Napoca reprezintă unul dintre cele mai costisitoare orașe din România, în special atunci când ne raportăm la costul de trai și la prețul chiriilor, acest lucru fiind resimțit în rândul studenților, potrivit OSUBB.

“Corelând acest aspect cu faptul că studenții care se află la forma de finanțare cu taxă nu beneficiază de aceleași avantaje ca cei care sunt la regim bugetat, precum gratuitate la transportul local în comun sau prioritate în privința acordării unui loc de cazare în căminele universității, putem observa de ce majorarea taxelor deja existente reprezintă un impediment atât de mare în parcursul lor academic, care poate rezulta însuși în abandonul învățământului superior, întrucât factorul financiar reprezintă unul dintre cele mai întâlnite motive.

OSSUB evidențiază volatilitatea privind abandonul universitar al studenților cu taxă, întrucât un studiu privind rata abandonului în învățământul superior, în 2022, releva că pentru programele de licență cu durată de 3-4 ani, acest procent este sesizabil mai crescut, fiind de 55%, față de cel din rândul studenților în regim bugetat (38%).

“Dorim să accentuăm instabilitatea produsă de către decizia adoptată, în rândul comunității studențești, și faptul că putem afirma cu certitudine că majorarea taxelor de școlarizare va susține într-o anumită măsură creșterea ratei abandonului universitar”.

OSSUB: “Scumpirile depășesc inflația”

OSSUB susține că organizarea unor sesiuni de consultări cu studenții UBB, inițiate atât de către conducerea universității, cât și de către studenții reprezentanți din structurile decizionale, și existența unui grad mai ridicat de informare și transparență cu privire la hotărârile care urmau să fie adoptate ar fi putut să prevină majorarea exagerată și nejustificată a taxelor de școlarizare din cadrul unor facultăți.

“În cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență precum artele spectacolului – actorie, regie au fost majorate cu până la 30% (de la 5.000 la 6.500 lei), iar în cazul Facultății de Drept, taxele de școlarizare la toate specializările nivel licență au fost majorate cu până la 38,9% (de la 3.600 la 5.000 lei). Există alte șapte facultăți pentru care taxele au suferit majorări chiar și de peste 900 de lei. Acest lucru se aplică și pentru programele de masterat din cadrul a opt facultăți.

Raportându-ne la rata inflației, creșterile adoptate depășesc semnificativ parametrii acesteia, întrucât potrivit Băncii Naționale a României, rata inflației pentru trimestrul 4 din 2022 era de 16,4%, în timp ce pentru finalul trimestrului actual, respectiv trimestrul 1 al anului 2023, se preconizează a fi 14,1%, continuând ca în următoarele trimestre aceasta să tot scadă, astfel majorările respective devenind și mai absurde.

Solicităm conducerii universității să ofere, la rândul său, mai multe facilități studenților, încât procesul didactic să fie mai calitativ, infrastructura didactică mai dezvoltată, condiții mai bune privind cazarea în căminele UBB și privind amenajarea și funcționarea cantinelor UBB pentru a putea justifica contribuția financiară semnificativă a studenților către universitate”.

Studenții se acuză între ei de noncomunicare

Pe de altă parte, OSUBB s-a arătat “profund dezamăgită de lipsa proactivității studenților reprezentanți din toate forurile decizionale, care ar trebui să susțină interesele reale ale studenților, care le-au acordat votul de încredere în structurile decizionale în care se află” și a condamnat lipsa comunicării acestora cu circumscripțiile pe care le reprezintă.

“Evidențiem necesitatea transparenței și a consultării opiniilor și nevoilor studenților universității și a organizațiilor studențești care își asumă reprezentarea studenților independent de universitate, cu privire la deciziile de interes pentru comunitatea studențească.

Dacă aceste principii fundamentale ale reprezentării studențești ar fi fost îndeplinite de la început, hotărârea privind majorarea taxelor în UBB nu ar fi fost adoptată, însă și în cazul unei adoptări, nu ar fi trebuit să existe majorări de asemenea proporții. OSSUB susține principiile fundamentale ale reprezentării studențești și încurajează categoric transparența deplină privind subiectele de interes pentru comunitatea universitară.

Organizația accentuează importanța consultărilor studenților universității și a organizațiilor studențești care își asumă reprezentarea, “întrucât cunoașterea opiniilor și intereselor acestora oferă legitimitatea și reprezentativitatea necesară pentru a putea contribui la dezvoltarea comunității universitare a UBB”.

Cum au fost stabilite noile taxe

Taxele de școlarizare la UBB au fost majorate în baza unor obligații legale și după consultarea reprezentanților studenților, potrivit conducerii instituției. “În UBB, orice decizie privitoare la studenți se ia transparent, prin consultarea forurilor lor de reprezentare și în parteneriat cu ei. Actualizarea nivelului taxelor de școlarizare nu reprezintă o simplă decizie de oportunitate, ci are la bază o obligație legală.

Cuantumul taxei de școlarizare se stabileşte de către senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării. Această obligație este reflectată și în contractul instituțional aferent anului în curs, care stipulează obligația UBB de a asigura o corelație adecvată între taxele percepute și finanțarea acordată de la buget.

Aceste lucruri au fost semnalate UBB în timpul diverselor evaluări instituționale sau academice. În condițiile în care, de un deceniu, larga majoritate a facultăților UBB nu a modificat taxele, iar în timpul pandemiei procesul de actualizare a taxelor a fost suspendat, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocației bugetare și cel al taxelor de școlarizare”, potrivit conducerii UBB.

Rectoratul: “Avem printre cele mai ieftine cazări”

“Senatul UBB a adoptat taxele propuse în unanimitate, în condițiile în care din acest for fac parte 27 de studenți senatori, iar în timpul discuțiilor din facultăți, nu au existat luări de poziții care să ajungă la nivelul conducerii UBB.

Taxele de școlarizare, așa cum au fost modificate, se aplică doar studenților înmatriculați începând cu anul universitar 2023/2024, astfel încât contractele de școlarizare aflate în curs de derulare nu sunt afectate. Și pentru noii studenți, taxele se aplică timp un an, apoi, în funcție de notele obținute existând posibilitatea de a trece în regim de buget (fără taxe).

UBB are adesea unele din cele mai mici taxe prin raportare la universitățile din țară cu un rang academic similar, chiar după creșterea propusă, și printre cele mai mici taxe la cazarea în căminele studențești, ceea ce reflectă angajamentul UBB pentru excelența incluzivă”, consideră reprezentanții instituției.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Magazinele selecționate de rețeaua Profi Rom Food (PRF) sunt cele de pe străzile Cuza Vodă și Grănicerilor - municipiul Bistrița și din Piața Libertății - orașul Beclean.

Profi pune pe rafturi bunătățile din Bistrița

Articolul următor

DRDP Timișoara repară ce au lăsat nefăcut italienii dați afară de pe Centura Sud Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share