USAMV vrea să împiedice declinul pășunatului în România

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj reprezintă România, ca partener, în cadrul proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), finanțat de către Uniunea Europeană (UE) cu 3 milioane de euro. 

Specialiști și fermieri din Transilvania sunt angrenați într-un proiect european de revigorare a pășunatului.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj reprezintă România, ca partener, în cadrul proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), finanțat de către Uniunea Europeană (UE) cu 3 milioane de euro. Proiectul susține fermierii prin promovarea unor soluții inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pășunat să devină viabile economic.

Obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sănătoase și cu un impact mai scăzut asupra mediului. “România este reprezentată în cadrul proiectului de către USAMV în calitate de coordonator. Alături ne sunt fermieri din AgroTransilvania Cluster și membri ai unor cooperative agricole de succes din Transilvania.

Astfel de parteneriate stau la baza aplicării unor soluții care și-au dovedit utilitatea în țările partenere. Din păcate, asistăm la un declin pronunțat al pășunatului în România, o amenințare serioasă pentru viitorul acestor sisteme fragile de care depinde supraviețuirea unei dintre cele mai importante avuții naționale: biodiversitatea.

Îi așteptăm alături pe toți cei care doresc să contribuie la transformarea pășunatului într-o practică viabilă din punct de vedere economic și prin care să fie susținute mediul și comunitățile rurale”, a declarat prof. dr. Mugurel Jitea, de la Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală Cluj.

Pășunatul, în pericol în Europa

Coordonat de Grunlandzentrum (Germania), G4AE se va derula până în februarie 2026. “Proiectul contribuie la atingerea obiectivelor Pactului Verde European al UE, referitoare la refacerea biodiversității, reducerea poluării solului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Sistemele agricole bazate pe pășunat dispar cu rapiditate în Europa.

Pentru a inversa aceste tendințe negative este necesar să susținem în calitate de consumatori utilizarea unor produse agroalimentare provenite din ferme în care pășunea este utilizată în condiții prietenoase cu mediul”, a precizat coordonatorul proiectului, Arno Krause, de la Grunlandzentrum.

Din consorțiul acestui proiect fac parte 18 parteneri din opt state membre UE, reprezentative pentru diferite practici de pășunat: Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România, Suedia. Rețeaua se bazează pe o abordare multi-actor.

Aceasta are în centrul preocupărilor fermierii și grupurile de fermieri reprezentativi, care vor lucra împreună cu mediul academic, consultanți,  reprezentanți ai industriei agro-alimentare și ai grupurilor de consumatori, pentru a implementa soluții adaptate nevoilor locale.

Exit mobile version