Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Arhi Box va proiecta modernizarea Liceului Blaga

Biroul clujean de proiectare Arhi Box a câștigat proiectul de 3,6 milioane de lei de la unitatea de învățământ din cartierul Gheorgheni.

Arhi Box Cluj s-a clasat pe primul loc, urmat de Studio 82 – Vlad Sebastian Rusu Arhitectură și de Norma Arhitectură și Urbanism. Jurizarea proiectelor înscrise la concursul internațional de soluții a avut loc în perioada 3-5 martie. Competiția inițiată de municipalitatea clujeană ca autoritate contractantă a fost lansată în 2022, fiind organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul filialei sale teritoriale din Transilvania.

Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții pentru modernizarea și extinderea liceului în vederea atribuirii contractului de proiectare. Municipalitatea vrea rezolvarea a cât mai multe din lipsurile și problemele cu care se confruntă atât clădirile, liceul, cât și spațiul urban adiacent. Ca atare, aceasta urmărește obținerea unei soluții optime, cu un buget de investiție mediu.

Dorința sa este să propună o foarte bună gestionare a lucrărilor de construcții necesare atingerii obiectivelor, respectând normele și standardele din domeniul construcțiilor școlare, a funcțiunilor conexe și reglementările urbanistice ale zonei.

Scopul concursului a fost găsirea echilibrului optim între modernizarea funcțională a clădirilor școlii, integrarea în sit a extinderilor, aspectul arhitectural, soluțiile tehnice, soluțiile economice, soluțiile funcționale pentru extinderea liceului în aria de concurs, dar și transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban vibrant, de bună calitate.

CELE MAI BUNE LUCRĂRI & APRECIERILE JURIULUI

Premiul I: valoarea estimată a contractului de proiectare – 3,56 milioane lei, fără TVA: Arhi Box

“Echipa câștigătoare răspunde în mod holistic tuturor aspectelor complexe ale temei de concurs și stabilește un exemplu de urmat ca tipologie de școala deschisă spre exterior. Această tipologie este inovativă din punct de vedere al infrastructurii educaționale din România. Echipa și-a concentrat de asemenea eforturile spre proiectarea unei școli pentru toate vârstele. Propunerea dialoghează cu grație atât cu țesutul urban, cât și cu peisajul și topografia locală. Stabilește conexiuni pozitive cu parcul în partea de est și îmbunătățește comunicarea dintre cele două situri, precum și cu aleile din țesutul urban spre vest, cu accent pus pe mers pe jos, ciclism, calmarea traficului, buzunare urbane și spații de joacă”.

Premiul II: 75.000 lei, TVA inclusă: Studio 82 & Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură

“Propunerea oferă un exemplu de răspuns diferit, inteligent și eficient la cerințele temei de concurs, arătând cum o întreagă infrastructură educațională ar putea fi transformată pentru secolul XXI. Prin contrast cu soluția câștigătoare, aceasta este o rezolvare exemplară a unei soluții orientate spre interior. Propunerea este foarte eficientă în ceea ce privește extinderea spre strada, diminuând retragerea de la strada și maximizând curtea școlii spre est. Frumusețea acestei scheme vine din simplitatea sa – oferă o clădire compactă, dar dinamică și flexibilă in acelasi timp, care are de asemenea, potențialul de a fi extrem de eficientă din punct de vedere energetic”.

Premiul III: 40.000 lei, TVA inclusă: Norma Arhitectură și Urbanism

“Această propunere oferă un răspuns foarte puternic contextului urban. Școala secundară este împărțită între cele două situri, ceea ce a fost pus sub semnul întrebării, dar am fost de acord că aceasta ar putea fi o soluție gestionată, în care elevii mai mici ai școlii gimnaziale să rămână pe situl școlii primare de la nord. Conducerea școlii va confirma dacă acest lucru este posibil. Orientarea nord-sud a noului bloc nordic se potrivește foarte bine cu țesutul urban din vest, iar acest lucru a fost apreciat de juriu ca fiind o modalitate bună de integrare a propunerii în contextul urban”.

Mențiuni onorifice: Simple Arhitecture, Gereben Marian Architects

Expoziția tuturor proiectelor participante la concurs va putea fi vizitată la Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central. Concursul a fost organizat de către OAR în conformitate cu prevederile ghidului său de bune practici.

Acesta este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă. Contractul de servicii de proiectare urmează să fie atribuit concurentului câștigător în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Techstars Startup Weekend - accelerator de afaceri în domeniul tehnologiei

Articolul următor
Terenul dedicat proiectului inițiat de dezvoltatorul Bio Green House (BGH) se află la limita dintre municipiul Cluj-Napoca și comuna Baciu

Se profilează un ansamblu cu 25 de clădiri în Baciu, pe 15 hectare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share