Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Microsoft bate palma cu “Babeș-Bolyai”. Parteneriat pentru tehnologie

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj și compania Microsoft România au încheiat un parteneriat strategic care are ca scop colaborarea în domeniul tehnologiei, îmbunătățirea experienței de învățare a studenților și dezvoltarea de proiecte care încurajează cercetarea și inovarea.

Gigantul IT american va încuraja cercetarea și inovarea în cadrul universității clujene prin intermediul unui parteneriat.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj și compania Microsoft România au încheiat un parteneriat strategic care are ca scop colaborarea în domeniul tehnologiei, îmbunătățirea experienței de învățare a studenților și dezvoltarea de proiecte care încurajează cercetarea și inovarea.

Documentul semnat de rectorul UBB, Daniel David, și de directorul general al Microsoft România, Bogdan Putinică, reprezintă cadrul general de colaborare pentru perioada viitoare în zone strategice: strategie de digitalizare, inteligență artificială (AI), incubatoare de afaceri, structuri de tip Smart Campus.

Microsoft va sprijini UBB în scopul îmbunătățirii procesului de învățare și predare prin intermediul tehnologiei, cu ajutorul Education Transformation Framework, o abordare asupra transformării sistemului de învățământ care implică angajamentul și colaborarea factorilor de decizie din educație, cu profesioniștii și formatorii din cadrul instituțiilor din domeniu.

Creșterea calității și a relevanței educației studenților, facilitarea tranziției studenților și a absolvenților pe piața muncii, sprijinirea acțiunilor specifice cercetării-dezvoltării-inovării, transferului tehnologic, responsabilității sociale și dezvoltării capitalului uman, atragerea de surse de finanțare sunt obiective comune stabilite în memorandum.

Rectorul UBB: “ChatGPT, model greu de replicat”

„UBB este una dintre cele mai puternice universități românești în domeniul Computer Science și un actor vizibil la nivel internațional. Microsoft – lider global în domeniul tehnologiei – este partenerul nostru strategic în dezvoltarea acestui domeniu și a subdomeniilor acestuia (AI, Quantum Computing, securitate cibernetică).

Nu are sens ca universitățile și jucători mari din mediul socio-economic să intre în competiție pe diverse teme (AI), ci să creăm parteneriate și ecosisteme prin care să ne potențăm reciproc prin competențele pe care le avem fiecare.

Este greu, dacă nu chiar nerealist, pentru o universitate din România și multe din afara țării să-și propună să creeze un sistem de AI mai puternic decât ChatGPT în sarcinile asumate de acesta. Totuși, ar putea încerca să-l dezvolte prin cercetare fundamentală și, desigur, poate să-l disemineze educațional și să-l utilizeze inovativ în demersuri antreprenoriale.

Microsoft este deja partener al Institutului UBB de Inteligență Artificială, Robotică și Realitate Virtuală și implicat în strategia națională de Quantum Communication condusă de UBB, dar prin acest angajament, parteneriatul devine strategic și mult mai complex”, afirmă rectorul UBB.

Tehnologii avansate de învățare, introduse de Microsoft

„În era cloud-ului și a inteligenței artificiale, este important ca toți oamenii să aibă acces la tehnologie și la abilități digitale pentru a putea răspunde nevoilor actuale și viitoare. Educația este esențială. Suntem încântați că prin proiectele și parteneriatele noastre în sfera educației contribuim la crearea unui ecosistem care sprijină transformarea sistemului de învățământ din România.

Memorandumul reprezintă o continuare a unei colaborări de succes pe care o avem cu UBB. Microsoft a fost alături de UBB în ultimii ani, pentru a asigura tranziția la noile metode de predare și de învățare. Acum considerăm că acest proces de transformare digitală trebuie să continue.

AI, Big Data, Quantum Computing sunt componente vitale în procesele de digitalizare. Prin noul parteneriat, vom răspunde acestor nevoi și vom contribui alături de conducerea UBB la implementarea tehnologiilor avansate de învățare, dar și la dezvoltarea de programe și strategii care încurajează cercetarea și inovarea”, spune managerul Microsoft.

Proiectele specifice

  • Quantum Computing – UBB în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, vor elabora, în perioada 2021-2023, strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice. Microsoft poate fi partener strategic în acest demers prin capabilitățile sale în domeniu (Microsoft Azure Quantum inovează de la software și aplicații la control și dispozitive)
  • AI & Big Data– componente din ce în ce mai importante în procesele de digitalizare și în realizarea unor analize esențiale pentru evaluarea și îmbunătățirea activităților derulate la nivelul UBB
  • Incubatoare de afaceri. Se dorește o creștere a numărului de startup-uri în IT, urmând a fi deschis un incubator de afaceri, de inovare în domeniul IT, în cadrul Facultății de Matematică și Informatică. Microsoft poate sprijini inițiativa prin programul său unic dedicat dezvoltării startup-urilor (Microsoft for Startups Founders Hub) și punerea la dispoziție a unui consultant local
  • Smart Campus – cu ajutorul scenariilor IoT (exemplu relevant, campusul Microsoft din Redmond)
  • High-Performance Computing – soluții ce pot ajuta în dezvoltarea scenariilor de cercetare prin utilizarea unei puteri de calcul scalabile pentru cursurile derulate în cadrul UBB și în proiectele de cercetare punctuale.

Venituri anuale de 198 de miliarde de dolari

Parteneriatul vizează și organizarea unor cursuri pentru studenții și profesorii UBB în domenii de bază legate de direcțiile strategice de cloud, AI, Big Data, Power Platform, securitate cibernetică, precum și sprijinirea studenților în obținerea certificărilor Microsoft globale de tip „Fundamentals” pentru aceste domenii.

Colaborarea își propune susținerea în continuare a strategiei de transformare digitală asumată – ca direcție strategică a UBB și accelerată, în ultimii ani, de necesitatea derulării activităților didactice, de cercetare și administrative în mediul online.

UBB reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară: 55.000 de oameni, din 15 localități. Microsoft este cea mai mare companie producătoare de software din lume, cu 180.000 de angajați în 100 de țări, venituri de 198 de miliarde și un profit de 73 de miliarde de dolari în 2022.

Compania a fost fondată, în 1975, de Bill Gates și Paul Allen. Principalele produse ale sale sunt Basic, MS-DOS, Windows, Office, alături de consolele Xbox, serviciile web MSN și sistemul de operare Windows Phone. Este plasată în Topul Big Five al companiilor IT din SUA, alături de Amazon, Google, Apple, Facebook.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Finanțare de peste 29 de mil. euro prin PNRR pentru Campusul Școlar din Oradea

Articolul următor

Cele mai potente firme din Satu Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share