Cetatea Piatra Șoimului din Peștiș, urmează a fi restaurată cu fonduri PNRR

Primăria Orașului Aleșd, a câștigat un proiect cu finanțare din fonduri europene în valoare de peste 2 milioane euro pentru transformarea Cetății Piatra Șoimului, dar și a zonei, într-un punct de atracție turistică.

Pentru realizarea proiectului, fortăreață medievală a făcut obiectul unor cercetări arheologice realizate de specialiști ai Muzeului Ţării Crișurilor din Oradea, necesare înaintea demarării lucrărilor de reabilitare.

Lucrări

Lucrările vor consta în, excavarea pământului din interiorul amplasamentului, consolidarea și extinderea zidurilor cetății, reconstrucția donjonului (cea mai veche parte a cetății) și ridicarea acestuia cu cel puțin un nivel, crearea unei încăperi pentru un centru expozițional, facilitare acces pietonal și auto, semnalistică și multe altele.

„Estimăm, că în luna iunie să avem o primă campanie de cercetare arheologică necesară realizării fazei următoare a proiectului tehnic. Campaniile de cercetări arheologice, făcute și în trecut, au dus la importante descoperiri care întregesc cele cunoscute până acum despre istoria locului”, a declarat Ioan Todoca, primarul Aleșdului.

Atestată în 1306

Cetatea Piatra Șoimului este atestată documentar începând cu anul 1306, dar conform unor surse istorice, construcția cetății a început în anul 1242, adică la finalul invaziei mongolo-tătare din 1241 – 1242 care a pustiit așezările din Transilvania .

Existența Cetății Piatra Șoimului se încheie în 1711 când ea este aruncată în aer de trupele imperiale habsburgice, deoarece servise ca centru de rezistență a curuților – adversari ai Imperiului Habsburgic.

 

Exit mobile version