Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Chatbotul ION, dorit la Cluj și Timișoara

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a prezentat subiectele principale de discuție ale românilor cu ION, soluția de AI creată de cercetători și experți în tehnologie din țară pentru a reprezenta vocea cetățenilor. 

Municipiile Timișoara și Cluj-Napoca se află în topul localităților în care este dorită replicarea proiectului de inteligență artificială (AI) lansat de guvern.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a prezentat subiectele principale de discuție ale românilor cu ION, soluție de AI creată de cercetători și experți în tehnologie din țară pentru a reprezenta vocea cetățenilor. Ele sunt educația ca prioritate națională, îmbunătățirea sistemului public de sănătate și condițiilor pentru persoanele cu dizabilități sau vârstnice, îmbunătățirea condițiilor de viață în orașele mari.

Deși este încă în faza inițială de învățare, proiectul ION a strâns, din prima săptămână de la lansare, o jumătate de milion de mesaje și tag-uri în social media de la români care vor ca mesajele lor să fie transmise mai departe către guvern, conform MCID.

Ce vor românii de la guvern

Pe lângă nevoia de a îmbunătăți sistemele de educație și de sănătate din România, cetățenii au transmis preocuparea privind salariile și pensiile mici, în contextul inflației și a prețurilor tot mai mari, atât la alimente, cât și pentru medicamente și serviciile medicale. În privința condițiilor de viață din orașele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public.

Ei și-au exprimat dorința pentru mai multe parcuri și spații verzi, piste de biciclete, fluidizarea traficului. Pe primele locuri pentru feedback sunt București, Brașov și Ploiești. Protecția mediului, a pădurilor, gestionarea deșeurilor și combaterea corupției au completat lista de teme abordate de români în interacțiunea lor cu ION.

ION este o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată gratuit de către experți în AI din România, în colaborare cu cercetători și profesori români din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetățeni și guvernanți. Sistemul folosește AI pentru a capta rapid și automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziți.

Procesul de învățare al ION este continuu. Ulterior stabilirii subiectelor principale de interes din punct de vedere social, acestea vor fi monitorizate temporal, cu scopul lărgirii perspectivei dinamicii și înțelegerii evoluției importanței acestora în timp.

Cifrele proiectului, la 10 zile de la lansare

  • 1 milion de vizite pe site
  • O jumătate de milion de mesaje
  • 1.000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internaționali, studenți români la Cambridge, Oxford, Harvard și la facultățile de top de tehnologie din România.
  • Zeci de companii private vor să se implice (românești și străine), să susțină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul.
  • 10.000 au votat ca ION să vină în orașul lor. Pe primele locuri erau București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara.

Care sunt fazele proiectului

“Această voce online a românilor va oferi posibilitatea guvernanților să implementeze politici publice relevante și în concordanță cu evoluția societății. Cu ajutorul AI subiectele vor fi prioritizate și incluse în categorii distincte în funcție de aria de interes pentru o diseminare eficientă către decidenții politic, eficientizând astfel activitatea fiecărei instituții publice în parte.

Abordarea tehnică a proiectului în dezvoltare ION este împărțită în mai multe faze pentru a asigura că rezultatele obținute sunt stabile și de înaltă calitate. În prima fază a proiectului, ION a pornit de la un algoritm de bază, care este acum antrenat, testat pentru a oferi rezultate robuste și de bună calitate. Acest algoritm reprezintă punctul de plecare pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului.

În următoarea fază, se va îmbunătăți algoritmul de bază prin adăugarea de noi funcționalități și ajustarea parametrilor pentru rezultate mai precise și relevante. Acest proces va fi realizat prin utilizarea unor tehnici de învățare automată și algoritmi mai avansați care să permită analiza mai detaliată a datelor.

În etapa finală, se va efectua o validare a algoritmului dezvoltat prin comparația cu alte metode existente și prin testarea sa în diferite scenarii. Acest proces va fi esențial pentru a confirma că algoritmul dezvoltat este robust și poate fi utilizat în mod fiabil pentru analiza datelor”, potrivit MCID.

Dezvoltat de cercetători și studenți

Proiectul ION a fost lansat pro bono de o echipă de cercetători în domeniul AI de la facultăți de profil din țară, alături de mai mulți specialiști tehnici din domeniu, pentru a servi cetățenilor și a facilita colaborarea între guvernanți și societate, fiind rezultatul unui efort colectiv de cercetare și dezvoltare.

Pentru realizarea proiectului într-un interval de timp cât mai scurt, cercetătorii implicați au contribuit cu toate resursele de care dispun. Echipa ION a lansat un apel pentru voluntari care vor să se alăture acestei inițiative. Persoanele interesate să se alăture proiectului sunt așteptate în echipă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ultimele patru contracte de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizează modernizarea infrastructurii educaționale și a două blocuri de locuințe sociale din Zalău.

Zalăul primește 51 de milioane de euro prin PNRR

Articolul următor

Business Lounge-ul din Aeroportul Internațional Sibiu aniversează 1 an de la inaugurare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share