Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România își întărește relațiile cu Japonia. Memorandum EximBank – Japan Bank

Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Japonia și o vizită de stat în Singapore, unde a avut întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum și cu președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei.
România și Japonia au încheiat, la Tokyo, mai multe acorduri economice și de securitate

Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia, a venit cu informaţii de la vizita președintelui Klaus Iohannis în acest stat.

Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Japonia și o vizită de stat în Singapore, unde a avut întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum și cu președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei. Vizita a inclus și o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităților locale, conform DC News.

“A fost o vizită istorică din perspectiva livrabilelor. E vorba de cinci livrabile. Vizita a avut o semnificaţie geopolitică specială în actualul context cu situația din Ucraina şi Asia de Sud-Est. Această vizită a consolidat rolul României în Asia de Sud-Est în privința gestionării unor problematici foarte complicate.

Sunt puține vizite în ultimii 5-6 ani care să fi avut mai multe livrabile într-un interval atât de scurt. E vorba de semnarea acestui parteneriat strategic de către preşedintele Iohannis şi prim-ministrul Kishida, un document care creionează perspectiva relaţiilor bilaterale pe mai multe paliere. M-aş opri asupra componentei economice şi a componentei de securitate, ambele foarte bine reflectate în textul acestui parteneriat.

Al doilea livrabil a fost memorandumul de înţelegere între mai multe instituţii care activează în domeniul laserelor, un memorandum care stabileşte parametrii de colaborare pentru crearea unui centru, o capacitate de producţie care va livra lentile de mare putere pentru laserul de la Măgurele”, a spus ambasadorul României.

Memorandum EximBank – Japan Bank Corporation

“Al treilea livrabil este un memorandumul de înţelegere între EximBank România şi Japan Bank Cooperation, unul foarte important, pentru că atestă că sistemul bancar din România a trecut un test al credibilităţii din perspectivă japoneză. După încheierea acestui memorandum, este limpede că mediul bancar românesc e deja mai mult decât frecventabil din perspectivă japoneză, este un mediu bancar solid în care băncile japoneze pot opera cu mai multă încredere şi, evident, cu mai multe rezultate

Al patrulea livrabil se referă la decizia de înfiinţare a unui Institut Cultural Român la Tokyo. Mi se pare un moment important – ICR Tokyo va contribui la strângerea relaţiilor culturale care au căpătat deja o amploare notabilă. A cincea dimensiune, mai puţin vizibilă dar foarte relevantă din mai multe perspective, este punerea bazelor unui dialog româno-japonez la sfârşitul căruia ne putem gândi deja la o participare japoneză la programul de consolidare sau reabilitare seismică a clădirilor din România.

Acest program lansat de Ministerul Dezvoltării şi consacrat şi la nivel legislativ beneficiază de o finanţare generoasă. Dacă reuşim implicarea unor entităţi japoneze în acest program, va câştiga în credibilitate şi va avea tracţiunea necesară pentru a ajunge la rezultatele dorite” a menționat Ovidiu Dranga.

Perspective cu Singapore: IT, orașe inteligente, agricultură

“Cu ocazia vizitei de stat în Singapore, am avut întrevederi cu doamna președinte Halimah Yacob și cu prim-ministrul Lee Hsien Loong. Discuțiile s-au concentrat în jurul consolidării și dezvoltării relațiilor bilaterale dintre țările noastre, pe baza acelorași valori și principii.

Există un potențial foarte mare de a crește cooperarea în domeniile IT, cercetare și educație, securitate cibernetică și tehnologii emergente, conectivitate, orașe inteligente, agricultură și securitate alimentară, tranziție verde și schimbări climatice”, a declarat președintele României.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitatea Politehnica Timișoara a inaugurat un nou laborator performant, în valoare de 80.000 de euro, sponsorizat de Forvia Hella

Articolul următor

Deva, etapa a șasea a „Pactului pentru Tineri”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share