Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COVER STORY. Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, Rector UMFST Târgu Mureș: “Vom ajunge într-o zonă superioară de performanță și calitate a învățământului”!  

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) realizează cele mai ample lucrări de modernizare din ultimele decenii. Este, cu siguranță, proiectul major al unei generații vizionare.

“Anul 2022 a fost un an plin în Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, un an în care s-au finalizat o serie de proiecte majore și complicate în același timp. Cei care vin în campusul central pot vedea multe șantiere deschise și dincolo de disconfortul creat de lucrările din campus, fiecare își poate da seama că vom ajunge într-o zonă superioară de performanță și calitate a învățământului”, subliniază Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, Rector Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, în interviul pe care ni l-a acordat. Pentru viziune și transformarea uimitoare a UMFST, Domnia Sa a fost premiat în cadrul Galei Mureșul Medical – Premiile Zi de Zi.

 

Domnule Rector, care au fost cele mai importante proiecte finalizate în Universitate în anul 2022?

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei: Anul 2022 a fost un an plin în Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, un an în care s-au finalizat o serie de proiecte majore și complicate în același timp. Cei care vin în campusul central pot vedea multe șantiere deschise și dincolo de disconfortul creat de lucrările din campus, fiecare își poate da seama că vom ajunge într-o zonă superioară de performanță și calitate a învățământului. Clădirea centrală din campus, o adevărată bijuterie arhitectonică și un monument istoric, a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și restaurare, iar lucrările au fost finanțate din fonduri europene și din fondurile proprii Universității. Astfel, după mai bine de doi ani lucrările s-au finalizat, iar din acest an utilizăm noi spații didactice: amfiteatre, săli de lectură și săli de demonstrații, toate dotate la standarde internaționale. În acest moment, clădirea deservește administrația centrală a Universității și învățământul preclinic din cadrul Facultății de Medicină.

Spațiile administrative au fost extinse și practic dublate. Este natural și firesc să avem toate structurile administrative în același loc. Totodată, am finalizat proiectul centrului de cercetări pentru plante medicinale şi aromatice, o componentă importantă de cercetare și învățământ a Disciplinei Botanică din cadrul Facultății de Farmacie. Acolo se află și trei sere cu destinații separate și am o așteptare foarte consistentă, astfel încât acest centru să realizeze în viitor și microproducție sub un brand propriu.

Lucrările la Centrul UniX se află aproape de final. Este vorba despre un centru high tech de evaluare și activități didactice, cu săli moderne de cursuri și acces facil la partea de IT. Acolo va fi și sediul Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în învățământul medical, un proiect unic la nivel național, în care studenții vor vedea un alt mod de a învăța medicina, utilizând noi tehnici de realitate virtuală, fără a neglija, desigur, învățământul clinic.

Tot în anul 2022, a avut loc evaluarea instituțională ARACIS, care s-a desfășurat cu succes și dincolo de calificativul „încredere ridicată”, evaluatorii au realizat și o evaluare subiectivă, nu doar una obiectivă, comparându-ne cu alte universități, lucrurile ieșind foarte bine, fără a dori să las un mesaj de idealism absolut, pentru că în orice instituție sunt lucruri care merg bine și lucruri care au nevoie de anumite reașezări, de rafinare a unor mecanisme și de lucruri care mai necesită schimbări pentru a tinde spre o calitate mai bună.

 

Un proiect major al Universității îl reprezintă Spitalul Universitar. Când vor demara lucrările de construcție? Ce alte proiecte și obiective are Universitatea pentru acest an?

L.A.: Unul dintre cele mai importante proiecte ale Universității se referă la Spitalul Universitar, care a necesitat o activitate foarte complexă de proiectare și adaptare la standardele actuale ale medicinei. De-a lungul timpului au fost discutate mai multe variante și am ajuns la o variantă care ne mulțumește, astfel încât ne aflăm în faza procedurilor de licitație și dacă lucrurile merg după programul pe care îl estimez, în acest an vom avea adjudecată lucrarea, care va începe cu proiectarea propriu-zisă și probabil că vom avea și imaginea construcției. Nu va fi un spital așa cum știm spitalele publice sau private din România, ci va fi un spital puternic conectat cu componenta tehnologică, va avea un incubator tehnologic și științific, pentru că intenția noastră este de a aduce în Universitate principalele companii de tehnologie medicală. Sunt binecunoscute programele de Inginerie Medicală, Informatică, Inteligență Artificială, pe care le dorim parte componentă a unui complex mai larg – parcul tehnologic al Universității. Vorbim, așadar, despre un proiect foarte important pe care l-am împărțit în mai multe module. Spitalul va avea o componentă medicală, una de instruire pentru studenți și una de cercetare și dezvoltare. În acest moment, este probabil cel mai important proiect al Universității și are asociate o serie de proiecte, cum ar fi un centru de formare postuniversitară, pe care ni-l dorim un etalon în ceea ce înseamnă abilitățile practice pe care trebuie să le dobândească medicii rezidenți de-a lungul formării profesionale.

Extensia Universității la Bistrița este un proiect realizat în parteneriat cu autoritățile locale din Bistrița și cu Spitalul Județean de Urgență din Bistrița, care se bucură de foarte mare succes. Interesul manifestat pentru programul de studii Asistență Medicală Generală a fost unul peste așteptările mele, iar in viitor ne propunem să extindem proiectul și în acest sens am început demersurile pentru a autoriza două noi programe de studii, și anume Asistență de farmacie și Tehnică dentară.

 

Ce va însemna pentru comunitatea locală deschiderea Liceului UMFST?

L.A.: Universitatea intră în componenta învățământului preuniversitar cu proiectul Liceului Universității printr-o abordare foarte constructivă. Dorim să dăm o anume specificitate pregătirii elevilor care vor deveni ulterior studenții noștri. Ne interesează ce învață, cum învață și cât de pregătiți vor fi pentru programele de studii oferite de Universitate. Optăm pentru două domenii diferite, unul de matematică-informatică și unul de științele vieții. Facem acest lucru ca să ne putem desena mult mai bine bazinul de recrutare a viitorilor candidați pentru domeniile mari pe care le are Universitatea. Vom deschide acest liceu ca liceu public, la care se poate înscrie oricine, dar va fi o admitere, așa cum se întâmplă în toate liceele publice din România. O bună parte dintre profesori vor fi din Universitate și vom pune la dispoziția elevilor infrastructura Universității. Cred că va fi o mândrie să fii elev la Liceul UMFST.

Universitatea și-a asumat misiunea de a fi parte a comunității locale și probabil este ușor de văzut că nu ne rezumăm doar la a instrui medici, ingineri, profesori și profesioniști de bună calitate – lucruri firești pe care le face orice universitate. Misiunea unei universități într-un oraș este mult mai extinsă. Dacă ne uităm în jur, ne vom da seama că mai toate centrele urbane care au un ritm accelarat de dezvoltare au în interior o universitate puternică. Investitorii care vin într-o zonă se uită întâi la resursa umană și ce sursă de resursă umană există în zona respectivă.

 

Care sunt noutățile în ceea ce privește admiterea 2023 și extinderea ofertei educaționale?

L.A.: În ceea ce privește admiterea, partea de preadmitere va rămâne asemănătoare procedurii de anul trecut cu o singură excepție, faptul că pentru programele de 3 și 4 ani din domeniul Sănătate (Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie) se va reintroduce examenul de admitere, așa cum era înainte de pandemie. Începând din acest an, toate universitățile de medicină și farmacie din România, cu excepția celei din București, au introdus manualul BARRON’S ca referință bibliografică pentru examenul de admitere. Pe de altă parte, este important să se cunoască faptul că am început cursurile de pregătire pentru admitere, iar potențialii candidați pot participa de la distanță la aceste cursuri de pregătire. Noi încercăm să-i ajutăm pe potențialii candidați să învețe această carte nu memorând anumite noțiuni, ci să înțeleagă în profunzime mecanismele corpului uman. Admiterea la programele mari de studii va fi unică la nivel național. Cele șase universități tradiționale de medicină și farmacie – G6 organizează concursul de admitere în aceeași zi, la sfârșitul lunii iulie.

 

„Unul dintre cele mai importante proiecte ale Universității se referă la Spitalul Universitar, care a necesitat o activitate foarte complexă de proiectare și adaptare la standardele actuale ale medicinei. Nu va fi un spital așa cum știm spitalele publice sau private din România, ci va fi un spital puternic conectat cu componenta tehnologică, va avea un incubator tehnologic și științific, pentru că intenția noastră este de a aduce în Universitate principalele companii de tehnologie medicală”, 

Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, Rector UMFST „G.E. Palade”

 

Iris GRAUR

Foto: Lucian MORARIU

Cover story-ul ediției cu nr. 115 a revistei Transilvania Business (16 februarie-14 martie 2023)

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a lansat NewLaw.ro, prima platformă digitală din România de colaborare cu o echipă de avocați

Articolul următor

FIT EDIH este pregătit să își lanseze serviciile în cadrul evenimentului INTEK (4-7 Aprilie 2023, Brașov)!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share