Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Expoziție dedicată gospodăririi apelor, inaugurată de ABA Crișuri la Muzeul Țării Crișurilor

În colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Administrați Bazinală de Apă (ABA) Crișuri a inaugurat o expoziție dedicată activității de gospodărire a apelor.

Vineri, 17 martie 2023, la Muzeul Municipiului Oradea s-a inaugurat prima expoziție dedicată activității de gospodărire a apelor precum: apărare împotriva inundațiilor și poluării apelor, hidrologie, exploatare și întreținere lucrări hidrotehnice și laborator de calitatea apei.

Timp de doi ani, echipa Administrației Bazinele de Apă Crișuri a recondiționat peste 120 de obiecte, unele vechi de peste 80 de ani, pe care apoi le-a păstrat în cantonul de la Zerind (județul Arad) aflat pe malul drept al râului Crișul Negru. Pentru această expoziție au fost atent selectate cele mai relevante exponate astfel încât, publicul larg, să aibă posibilitatea de a vedea, printre altele, o morișcă hidrometrică, o schemă sinoptică sau un fotocolorimetru.

Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri, i-a primit pe elevii Școlii Româno-Americane

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, echipa noastră a considerat oportun să împărtășească publicului larg câteva amintiri legate de munca de odinioară. O călătorie în timp ne va duce până în anul 1939, fiind anul din care datează cel mai vechi obiect din expoziție. La nivel mondial, anul acesta, toate structurile din managementul apei promovează la unison același mesaj: Fiecare gest contează! Fiecare picătură de apă contează!”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

La inaugurare, alături de mass-media și reprezentanții celor două instituții, invitații de onoare au fost elevii Școlii Americano-Române care s-au bucurat de o zi de școală petrecută la muzeu.

Printre exponate, din loc în loc, în sală au fost amplasate coduri QR care fac trimitere la cele mai relevante pagini de internet din domeniul apelor precum și mai multe păsări colibri care poartă în cioc câte un strop de apă. Cei interesați de legenda păsării colibri și de legătura ei cu Ziua Mondială a Apei sunt așteptați la Muzeul Municipiului Oradea, str. Piața Emanuil Gojdu, nr.39-41(Cetatea Oradea), etajul I, sala 13. Expoziția este accesibilă până la finele lunii aprilie.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Acord de colaborare între Universitatea de Stat din Chișinău și Universitatea Oradea

Articolul următor

Holcim România, sub o nouă identitate vizuală, adoptă un model integrat de decarbonizare și lansează ECOPlanet PLUS

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share