Investiția în noua cantină-restaurant s-a ridicat la 430.000 de lei, din fondurile proprii ale instituției.
Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMFIH) Cluj a inaugurat un nou loc pentru servirea mesei destinat studenților, cadrelor didactice și personalului administrativ. Restaurantul studențesc este situat în clădirea Facultății de Medicină, pe str. G. Marinescu.
“Este o cantină modernă, care va spori capacitatea de servire a mesei și care va veni în sprijinul studenților și colegilor noștri. E un ajutor pentru studenții care nu mai sunt nevoiți să parcurgă drumul de la str. Victor Babeș și apoi înapoi la cursuri, ci pot servi masa în zone unde au ore. Pe lângă activitățile didactice și de cercetare, trebuie să avem grijă și de starea de bine a studenților și colegilor noștri, iar masa reprezintă un aspect foarte important.
Am constatat că, dintre cei 8.000 de studenți ai noștri, doar 100 provin din mediul rural. Pe vremea mea, șeful de promoție era de la sat. Ne străduim să îi atragem pe tinerii de la țară spre medicină și farmacie, mergem acolo în campanii de convingere. Căminul la preț foarte mic, masa caldă gratuită sunt avantaje pentru ei la UMFIH, în condițiile unor costuri ridicate ale vieții la Cluj”, a declarat rectorul UMFIH, Anca Buzoianu (foto jos).
Noua cantină are o capacitate de 60 de locuri, o suprafață de 350 mp și va funcționa în tandem cu primul restaurantul studențesc al UMFIH, de pe str. V. Babeș 13. Investiția se ridică la 86.000 de euro, din fondurile instituției.
Vor avea cele mai mici prețuri din oraș
“Avem personal suficient pentru ambele cantine, dar pe viitor va fi necesar să angajăm suplimentar. Meniurile sunt concepute de un specialist în nutriție și dietetică, absolvent al UMFIH, iar prețurile încep de la 4 lei o supă și 10 lei un fel principal. Acum un meniu cu două feluri costă 10-20 lei, iar studenții cu burse sociale îl primesc gratuit.
În medie, asigurăm hrana pentru 600 persoane pe zi. În timp, vrem să ducem meniul cu două feluri la 8-12 lei, cu o țintă zilnică de 1.200-1.400 de porții, și ne gândim inclusiv la un sistem de abonament pentru ca părinții și studenții să se simtă în siguranță din punctul de vedere al mesei”, a specificat directorul administrativ al UMFIH, Valentin Mudura.
Din februarie, 350 de studenți ai UMFIH cu burse sociale beneficiază de gratuitate la masă. Inițiativa face parte dintr-un program amplu al instituției, care vizează creșterea echității sociale, încurajarea tinerilor cu potențial, care provin din medii defavorizate să urmeze o universitate cu profil medical.
Fundația Black Sea FooDignity, înființată de Adrian Hădean, se va implica în proiectul UMFIH de a facilita accesul tuturor studenților la o masă caldă zilnică. Organizația derulează, împreună cu UNICEF, World Central Kitchen și Cuisine Sans Frontieres, proiecte pentru persoane din medii sociale defavorizate și pentru refugiații din Ucraina.
“Clujul este locul în care am pornit, în 2014, într-un proiect de educație gastronomică și culinară cu caracter social, unde ne întoarcem acum cu un program menit să aducă mai mult sens și bine în viețile studenților de la UMFIH”, a explicat gastronomul.