Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tot ce trebuie să știi despre varicelă

Varicela, cunoscută și după denumirea populară de vărsat de vânt, este una dintre binecunoscutele boli ale copilăriei, care totuși poate afecta și adulții. Deși afecțiunea se vindecă de la sine, medicul poate recomanda și o serie de tratamente pentru a ajuta corpul să se lupte cu virusul și pentru a ameliora disconfortul cauzat de simptome. Odată vindecat, pacientul capătă imunitate, însă virusul rămâne în organism.

Ce este varicela și care sunt simptomele acesteia

Varicela este o boală infecțioasă care se întâlnește mai ales la copii, însă care poate afecta persoane de orice vârstă. Ea se manifestă prin apariția unor erupții cutanate care, inițial, iau forma unor pete roșiatice, urmând ca apoi să se transforme în vezicule pline cu lichid. Pe măsură ce acestea se vindecă, ele formează o crustă. Erupția poate apărea oriunde pe suprafața corpului, inclusiv pe scalp sau în interiorul cavității bucale. Înainte de apariția acestor manifestări, pot apărea și alte simptome, care durează aproximativ 1-2 zile. Acestea includ febră, dureri de cap, stare generală proastă, frisoane, oboseală și umflarea ganglionilor.

Deși afecțiunea în sine nu este una gravă, anumite categorii de persoane pot dezvolta forme mai severe. Este vorba despre bebeluși, adolescenți, persoanele care suferă de boli cronice și au un sistem imunitar slăbit sau femeile însărcinate. La acestea din urmă, riscurile sunt mult mai mari, deoarece fătul poate suferi malformații.

După vindecare, virusul nu dispare complet din corp, ci va rămâne în organism într-o formă inactivă. Acest lucru înseamnă că el, totuși, se poate reactiva mai târziu, în general în urma scăderii imunității. Odată reactivat, va apărea o altă afecțiune, numită zona zoster.

Cauze și factori de risc

Varicela este o infecție virală, cauzată de virusul varicelo-zosterian. Acesta se transmite cel mai adesea pe cale aeriană, prin strănut sau tuse, dar și prin contactul direct cu o persoană bolnavă, cu lichidul provenit din vezicule sau cu obiecte contaminate.

Vârsta reprezintă principalul factor de risc pentru a dezvolta această afecțiune, copiii fiind cei mai afectați. Însă, orice persoană care nu a avut contact cu virusul este expusă unui astfel de risc. Putem menționa și sistemul imunitar scăzut, deoarece organismul nu mai are la fel de multă putere să se lupte cu o eventuală infecție.

Tratamentul recomandat în cazul varicelei

Deoarece varicela este o afecțiune foarte contagioasă, persoanele infectate trebuie să rămână în izolare până în momentul în care erupțiile cutanate se vindecă, adică până când crustele formate vor dispărea. Până atunci, medicul specialist poate recomanda o serie de tratamente. Acestea pot consta în medicamente antivirale sau medicamente care să ajute la ameliorarea febrei și a durerilor de cap.

Mâncărimile provocate de erupțiile cutanate pot fi foarte puternice, însă este foarte important ca pacientul să nu se scarpine, deoarece astfel se pot forma cicatrici. De aceea, medicul poate recomanda și o serie de metode de ameliorare a mâncărimilor, fie prin administrarea unor medicamente antihistaminice, fie prin aplicarea unor spray-uri și tincturi mentolate, cu efect răcoritor.

Este foarte important să mergi la medic atunci când observi apariția erupțiilor cutanate, în special dacă faci parte din categoriile de risc. Doar acesta îți poate recomanda un tratament potrivit și poate lua măsuri pentru limitarea aparițiilor complicațiilor.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Compania britanică The Acces Group a închiriat peste patru mii de metri pătrați în cadrul United Business Center Timișoara

Articolul următor

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este prezent la cel mai important eveniment dedicat artei din România cu o operă valoroasă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share