Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Expoziție de primăvară la Iulius Mall Cluj

Definirea și percepția timpului, divizarea anului în anotimpuri și importanța ritualurilor în viața omului sunt principalele subiecte despre care curioșii vor putea afla mai multe.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Iulius Mall Cluj (IMC), organizează expoziția „(A)ere de primăvară. Istorii. Sărbători. Tradiții”. Aceasta surprinde în panouri informative felul în care primăvara a fost reflectată de-a lungul istoriei.

Până în 19 aprilie, culoarele de la etajul IMC devin culoare ale unei călătorii în trecut, până în Paleolitic, pentru a înțelege care este legătura dintre anul natural, perioada rotirii Pământului în jurul Soarelui, și cel agricol, dar și cum au reușit oamenii să facă o conexiune între acestea.

Încă din Paleolitic oamenii au descoperit o legătură între apusuri, răsărituri, ploile sezoniere care inundau râurile, venirea și plecarea păsărilor călătoare, înflorirea copacilor și apariția vegetației.

Observarea acestor corelații a dus la diviziunea naturală a anului, la recunoașterea anotimpurilor, în special cel al primăverii. Odată cu identificarea anotimpurilor, oamenii au început să creeze ritualuri considerate ulterior necesare pentru a avea o primăvară bună, ceea ce însemna o recoltă bogată.

Prin repetarea consecventă a ritualurilor acestea s-au transformat în sărbători. Un exemplu ar fi echinocțiul de primăvară, când multe culturi antice sărbătoreau începutul noului an, moment care semnala, de fapt, reînvierea naturii.

În lumea evreiască, acesta este perioada Pesach-ului, moment care celebrează exodul de sub sclavia Egipteană și începutul unei vieți noi, iar în lumea creștină, primăvara este perioada ciclului Pascal, eveniment care comemorează Răstignirea, dar, mai ales, celebrează Învierea lui Iisus.

Ce au aceste câteva sărbători amintite în comun este principiul reînvierii, esența primăverii. Vizitarea expoziției de la IMC este gratuită. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul Județean (CJ) Cluj a semnat contractul pentru executarea lucrărilor de la Cluj Arena cu un consorțiul de firme declarat câștigător:  Sports Fields, Green City Care, Eco Garden Construct, Hobbit Integral, Elio Industrial.

Consorțiu de cinci firme pentru gazonul de la Cluj Arena

Articolul următor

Oradea descongestionează traficul din oraș și se conectează cu marile magistrale de transport

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share