Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pași spre realizarea Grădinii termale Ioșia din Oradea, un proiect de 33 de milioane de euro

Oradea va avea o oază de spa și relaxare – Grădina termală Ioșia. Aceasta va fi amenajată pe locul actualului Ștrand Ioșia.

Consiliul Local Oradea a aprobat în ședința de joi, 30 martie 2023, documentația tehnico-economică faza Studiu de Fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru investiție.

Valoarea investiției se ridică la 165.671.138,93 Lei inclusiv TVA, iar durata de  execuție a lucrărilor de construcție va fi de 24 de luni.

„Acest obiectiv se va face prin POR componenta Turism. Nu avem bani prealocați ci este o concurență de proiecte. Cu cât este mai matur proiectul, vom avea punctaj mai bun. După aprobarea SF-ului vom contacta partea de proiectare pentru a finaliza proiectul. Ne vom ocupa de parte de autorizare, pentru că fiecare etapă în plus aduce puncte în plus la partea de finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 165 de milioane de lei, aproximativ 33 de milioane de euro, din care parte de fonduri nerambursabile va fi de 40%. Diferența de 60% va fi suportată de beneficiar”, a declarat Florin Birta, primarul Oradiei.

 

Ce se propune prin proiect

 

Prin proiect se propune amenajarea unei grădini termale, prin reconfigurarea incintei, care funcționează în prezent ca ștrand municipal, astfel încât pe o treime din terenul studiat se propune păstrarea funcționării Ștrandului loșia, zona care nu intră în amenajare prin acest proiect, iar pe doua treimi din teren, spre latura sudică, se propune amenajarea unei grădini termale, care va încorpora atât bazine interioare cât și exterioare, atât cu apă termală cât și cu apă rece încălzită, crearea unui microclimat cu plante specifice zonelor cu ape termale și aplicarea unor standarde de calitate superioare.

Lângă Grădina termală Ioșia se propune amenajarea unei parcări cu 147 de locuri de parcare, din care 6 locuri pentru persoane cu dizabilități.

Prin propunerea de amenajare a Grădinii termale Ioșia, se propune realizarea unei clădiri principale- C1- cu regim de înălțime subsol+parter+ etaj parțial, cu o suprafață desfășurată de 8.853,43 mp, care va include un ansamblu de bazine interioare (cu o suprafață totală a bazinelor de 542,33 mp luciu de apă), atât cu apă termală cât și apă încălzită, și zonă de spa, filtre personal și public, vestiare, spații tehnice, alimentație publică, zonă de birouri, foaiere, o sală fitness. Alipit clădirii noi, se va realiza și un spațiu special destinat relocării centralei geotermale, cu acces individual, separat, din exterior. Tot alipit clădirii principale se propune și realizarea unei curți de serviciu cu acces direct în zona de aprovizionare bucătărie și depozite, care permite și intrarea utilajelor de gabarit mare pentru lucrările de mentenanta a forajului de apă termală existent în incintă și a unui corp de clădire secundar – C2 – care va deservi funcțiunilor: depozitare, grupuri sanitare, spații tehnice la subsol.

De asemenea, prin prezentul proiect se propune și realizarea unui număr de 5 ansamble de bazine exterioare, bazin de înot, bazin de legătură interior- exterior, atât cu apă termală cât și cu apă încălzită, a unei clădiri punct de alimentație publică cu grupuri sanitare aferente, a unui bar cu servire din apă, dușuri exterioare, platforme din dale din piatră și tip deck pentru plajă, numeroase zone verzi amenajate cu plante specifice microclimatelor din jurul zonelor cu apă termală, și o platformă deck în consolă peste malul râului „Crișul Repede”, cu o suprafață de 800 mp.

Prin lucrările noi propuse se prevede păstrarea și întreținerea vegetației existente pe teren, în măsura în care este posibil, conform propunerilor de amenajare. Prin proiect se propune relocarea a 220 de arbori și arbuști existenți pe teren și plantarea de noi arbori și arbuști, în număr de minim 946 arbori și arbuști (minim 5 arbori sau arbuști plantați pentru fiecare specimen tăiat, conform normelor în vigoare).

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FRANCIZA GICA - O oportunitate de business pentru cei care vor să deschidă o afacere

Articolul următor

200 de experți europeni în neuroștiințe clinice, la o mare conferință în Bistrița

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share