Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prof. Dr. Ing. Dorin Bică: „Văd rolul inginerilor medicali pe toate palierele ce implică tehnologia într-o unitate medicală”

Prima promoție de absolvenți ai programului de studii de licență Inginerie Medicală își va încheia parcursul universitar în această vară. În interviul acordat, Prof. Dr. Ing. Dorin Bică, Directorul Departamentului de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației din cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie G.E. Palade” din Târgu Mureș, ne-a prezentat amplu acest program de studii care presupune interdisciplinaritate. De altfel, interlocutorul nostru a fost laureat în cadrul Galei Mureșul Medical-Premiile Zi de Zi pentru Interdisciplinaritate  în medicină.

 

Domnule profesor, din septembrie 2019, la UMFST se derulează programul de studii de licență Inginerie Medicală. Cum a fost primit acest program de către tinerii interesați de științele inginerești aplicate și pasionați de medicină?

Vă mulțumesc pentru întrebare. Și de această dată, Transilvania Business, un consecvent susținător media al  inițiativelor, valorilor și poveștilor de succes, sprijină demersuri de impact în comunitate, exemple fericite de dezvoltare și progres.

Ingineria medicală a devenit, în  arealul academic al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie G.E. Palade din Târgu Mureș un domeniu de succes.

Vom încheia, în vara acestui an, primul ciclu universitar de licență, iar parcursul lui ne-a dovedit că decizia de inițiere și lansare a programului universitar Inginerie Medicală la Târgu Mureș a fost una corectă, inspirată și fructificată în timp prin implicarea susținută a managementului universitar, a cadrelor didactice, a tinerilor doctoranzi și cercetători.

Obiectivul nostru a fost mânat de nevoia de instruire în domeniile științelor inginerești aplicate în medicină, a tehnologiilor medicale care să îmbunătățească siguranța,  munca și confortul pacienților și personalului medical, subscrisă nevoii sociale de creștere a calității serviciilor medicale, în general.

Candidații noștri și, apoi, cei mai buni dintre ei, studenții noștri, au găsit la Târgu Mureș singura universitate din țară în care ingineria și medicina sunt împreună, o universitate ce oferă acum o abordare efectiv integrată, interdisciplinară, generată de demersul de fuziune a celor două universități, cu  resurse puternice, dar separate până în urmă cu 5 ani, în domeniul medical și tehnologic.

Dovadă este numărul mare de aplicanți la Inginerie Medicală – constant, cu cea mai mare concurență în cadrul programelor Științe și Tehnologie și a doua, la nivelul programelor de licență mari. În câteva cifre: pe cele 60 de locuri școlarizate anual optează peste 130 de absolvenți de liceu din cel puțin 12 județe din țară. Acest lucru generează competiție, diversitate și calitate prin  calificativele de vârf ale aplicanților și apoi prin rezultatele învățării, certificate de fiecare generație, pe parcursul instruirii din facultate.

În ultimii ani, împreună cu colegii mei – ingineri, medici, informaticieni – specialiști, antreprenori și companii partenere din domeniu TechMed – am colectat experiențe, ne-am consolidat, am amorsat energii și ne-am străduit să oferim continuu șansa unui traseu educațional performant pentru cei aproape 200 de studenți ce studiază Ingineria Medicală la Târgu Mureș.

 

Auzim vorbindu-se tot mai mult despre interdisciplinaritate în medicină, iar medicina este strâns legată de tehnologie și de inovație. Cum este gândit programul Inginerie Medicală și ce oportunități oferă studenților?

Ingineria Medicală reprezintă domeniul interdisciplinar în care tehnologia contribuie la identificarea, formularea și rezolvarea problemelor din medicină și sănătate.

Presiunea tehnologică puternică în domeniul tehnologiilor medicale – digitalizare, robotizare, automatizare – și potențialul înalt de angajare susțin domeniul Inginerie Medicală ca vector principal în dinamica actuală a pieței serviciilor medicale.

Digitalizarea și robotizarea sistemului de sănătate cresc și mai mult importanța inginerilor în spitale, inclusiv a inginerilor de sistem și medicali. Aceste instrumente noi ale evoluției exponențiale tehnice permit, din fericire, o îngrijire mai bună a pacientului spre beneficiul acestuia, dar și din punct de vedere al medicului, care dispune de echipamente, dispozitive, materiale și tehnologii informatice pentru diagnostic, investigare și tratament.

Programul Inginerie Medicala de la Târgu Mureș a fost conceput ca un traseu educațional relevant, adaptat la nivelul actual de cunoaștere în domeniu și care să corespundă nevoilor exigente ale pieței muncii, ca absolvenții noștri să dobândească competențe în domeniile: Dispozitivelor medicale (Echipamente, materiale și tehnologii, inclusiv informatice, cu rol în diagnosticul, investigarea, monitorizarea, tratamentul și reabilitarea pacienților), Ingineriei clinice (Evaluare, suport și servicii destinate dispozitivelor medicale)  și  Infrastructura unităților medicale.

Acest lucru impune parcurgerea unor pachete de discipline prevăzute în planul de învățământ  din sfera tehnică și medicală, și sintetizez aici doar câteva: Pachetele de discipline din domeniul IT și IA, Electronica medicală și prelucrarea biosemnalelor, Imagistica medicală, Ingineria biomaterialelor, Biomecanica, Electrosecuritate, Senzori, Instrumentație, Modelare și simulare aplicată în Bioinginerie.

Studenții noștri au acces, încă din primul an de studii, la cursuri și activități practice în laboratoarele Facultăților de Medicină și Farmacie, în clinici și secții ale spitalelor dotate cu tehnologii și echipamente ce asigură suportul actului și serviciilor medicale.

Urmărim în permanență dezvoltarea accelerată a bazei materiale didactice pe acest domeniu – împreună cu cea de la medicină, dedicate activităților aplicative și de cercetare interdisciplinare. Am investit sume importante în înființarea și dotarea la cele mai înalte standarde a Laboratoarelor de Inginerie Medicală Aplicată,  Electronică medicală și prelucrarea Biosemnalelor, Industrie 4.0., Știința Biomaterialelor.

Anul 2023 este dedicat inaugurării a încă două laboratoare, ambele dezvoltate împreună cu partenerii noștri  de top din domeniul Tehnologiilor medicale – Laboratorul Academia Siemens Healthineers și Centrul de training General Electric Healthcare. De asemenea, va fi dat în folosință Centrul digital  de Inginerie Clinică avansat – Smart ClinLAB, finanțat prin PNNR pe componenta de investiții în infrastructura digitală a universității.

În același timp, ne preocupă implicarea studenților în activitățile de practică,  internship dar și complementare procesului didactic, orientate spre susținerea excelenței în cercetare în cadrul Junior Researcher Academy JRA, încurajarea abilităților de inovare prin evenimente de tip Hackathon și MedTech Innovator Showcase, dezvoltarea competențelor antreprenoriale prin programele SAS.

 

Care sunt nevoile pe piața muncii în ce privește absolvenții programului Inginerie Medicală?

Este firesc, ca primă opțiune, să atașăm inginerii din domeniul medical ca specialiști care să activeze în cadrul unităților medicale și spitalicești, laboratoarelor medicale publice sau private, iar aceștia să devină soluția  tuturor problemelor de ordin tehnic. Colaborarea dintre medici și inginerul medical este esențială pe componenta de funcționalitate spitalicească.

Existența unei structuri tehnice specializate la nivelul unităților medicale este esențială: în toate țările dezvoltate, spitalele au departamente de inginerie medicală, iar un procent semnificativ din personalul unui spital constă în ingineri medicali.

Văd rolul inginerilor medicali pe toate palierele ce implică tehnologia într-o unitate medicală – din fericire tehnologia devine tot mai sofisticată – de la echipamente, dispozitive, materiale sau soluții inteligente de asistență a echipelor medicale. Acestea comportă un grad sporit de rigurozitate, certificare și siguranță.  Și de aici, nevoia suportului tehnic, mentenanță, asistență și intervenție pentru funcționarea acestora în condiții de siguranță și securitate, conform standardelor.

Un rol major al echipelor de ingineri medicali îl reprezintă responsabilitatea funcționării în siguranță și de calitate a infrastructurii unităților medicale și spitalicești: adoptarea soluțiilor optime de proiectare, execuție și exploatare a instalațiilor electrice, termice, fluide medicale, HVAC, siguranță, detecție și alarmare.

Inginerul medical trebuie să contribuie, alături de specialiștii din sănătate – medici, farmaciști – la dezvoltarea de tehnologii noi, inovative de diagnostic, investigare și tratament, de identificare și rezolvare a problemelor noi din medicină: dezvoltare, testare, studii clinice, activități de R&D.

Nevoia de specialiști pe piața muncii în domeniul Tehnologiilor medicale este mult mai vastă, iar aici devine esențial un sistem de management al angajabilității, ca interfață de participare, comunicare și convergență universitate-absolvenți-angajatori/mediu economic și afaceri, ca premisă a succesului pe piața muncii.

Competențele absolvenților noștri le vor permite alegeri profesionale corecte și predictibile în domenii precum: Industria de echipamente, dispozitive, suport și tehnologii în domeniul medical, Companii de evaluare, mentenanță, service și certificare a echipamentelor medicale, Companii IT specializate în dezvoltarea de tehnologii și aplicații software medicale, Telemedicină, sisteme suport pentru eHealth, Fabricație avansată a componentelor medicale, ingineria reabilitării,  biomateriale și bio-imprimare 3D, Companii de promovare, distribuție și marketing dispozitive medicale.

 

De ce ar trebui să aleagă un tânăr să studieze Inginerie Medicală la Târgu Mureș? Cum se va desfășura admiterea în acest an?

Opțiunea pentru a urma studiile universitare la Târgu Mureș, de a fi student la UMFST G.E. Palade este, cu siguranță, una atractivă, universitatea noastră reprezentând un brand regional medical și academic de prestigiu, cu capacități de interacțiune interdisciplinară multiple, cu o infrastructură de educație și cercetare solidă și proiecte de dezvoltare fără precedent.

Ați  regăsit deja, în cele menționate la întrebările dumneavoastră, motive puternice de a studia Ingineria Medicală la Târgu Mureș: oferim studenților noștri oportunitatea și garanția unei instruiri de calitate, prin parcurgerea unor pachete de discipline din sfera tehnică și medicală, majoritatea având caracter interdisciplinar și preponderent aplicativ.

Viitorii studenți la programul de studii Inginerie Medicală au șansa unui proces educațional performant, alături de profesori și cercetători cu competențe recunoscute: ingineri, informaticieni, medici, farmaciști și vor utiliza resurse de învățare digitale și vor accesa metode inovative de predare-învățare-evaluare.

Pregătirea tinerilor va fi susținută prin stagii de practică și internship în unități medicale, companii de producere, promovare, suport și distribuție a echipamentelor medicale, companii de IT în domeniul medical. Vor participa la sesiunile științifice studențești de proiecte,  au opțiuni de studii la  universități din Europa prin Erasmus+ și șansa să-și continue educația prin programe de masterat.  Vor beneficia de serviciile academice și sociale pe care universitatea le pune la dispoziție: burse de merit și performanță, cămine studențești, biblioteci, baza sportivă, implicarea în activități de voluntariat și umanitare.

UMFST G.E. Palade organizează, și în acest an, pentru programele din domeniul Ingineriei, sesiunea de preadmitere, în perioada 19 aprilie – 31 mai 2023, cu înscrieri online 24/24h în platforma admitere.umfst.ro, iar perioada de admitere propriu-zisă – admiterea de vară, este programată pentru perioada 15 iulie-20 iulie 2023.

Pentru programul de studii Inginerie Medicală, evaluarea candidaților ia în considerare media de admitere, calculată din media primilor trei ani de liceu și media anilor de studiu la o disciplină relevantă pentru program: biologia sau matematica. Pagina web pentru admiterea 2023 (Inginerie Medicală – Admitere@UMFST) este permanent actualizată cu informații complete de care au nevoie tinerii absolvenți de liceu, pentru a ni se alătura, din toamnă, ca studenți la Inginerie Medicala la Târgu Mureș!

Iris GRAUR

Interviu publicat în ediția cu nr. 115 a revistei Transilvania Business (16 februarie-14 martie 2023)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prof. univ. dr. Horațiu Suciu, “doctorul inimilor de copii”: “Timpul abordării romantice și boeme a medicinii a trecut, acum este timpul învățării pragmatice”  

Articolul următor

Caravana de screening va fi prezentă la Ocna Mureş şi Fărău, judeţul Alba

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share