Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asociația pentru Energia Hidrogenului din România a lansat lucrarea ”Hidrogenul și energia sustenabilă”

Asociația pentru Energia Hidrogenului din România a lansat luni, 10 aprilie, volumul  ”Hidrogenul și energia sustenabilă”, avându-i ca autori pe Ioan Iordache, Lăcrămioara Diana Robescu, Diana Mariana Cocârță și Ana-Maria Velcea. Cartea a fost publicată la Editura Didactică și Pedagogică.

”Hidrogenul și energia sustenabilă” prezintă diverse aspecte referitoare la producerea, utilizarea și economia hidrogenului. Lucrarea este deosebit de cuprinzătoare,  detaliind atât aspecte tehnice de interes imediat, cât și contextul european în care apare și se dezvoltă acest subiect. Este absolut evident că fezabilitatea economiei hidrogenului cere trecerea de la scara de demonstrativă la una reală, iar acest lucru se poate face prin proiecte mari care să cuprindă un întreg ecosistem economic, concept cunoscut sub denumirea de ”Hydrogen Valley”. Diversele scenarii care vor fi concepute depind în bună măsură de calitatea resursei umane implicate, iar aceasta carte își propune să contribuie si la acest demers.

 

„Transmit cu acest prilej gândurile și speranța noastră, a Ministerului Energiei, că tot ceea ce facem și construim în acest moment pentru dezvoltarea producției de hidrogen, nu doar de hidrogen verde ci și de hidrogen din surse fără emisii de carbon, să conducă la dezvoltarea acestui sector și la o utilizare eficientă a hidrogenului. Lucrăm împreună cu colegii din diverse organizații și asociații profesionale la elaborarea strategiei naționale a hidrogenului și sperăm că în decursul acestei luni să putem veni cu ea în dezbatere publică și astfel să dăm o mai mare substanță acestei activități pe care dorim să o dezvoltăm în România. Avem resursele financiare puse la dispoziție, ceea ce este important. Am avut un apel de proiecte pentru producția de hidrogen, prin noi tehnologii, prin folosirea electrolizoarelor și sperăm ca interesul potențialilor aplicanți să fie cât mai mare, pentru a dezvolta noi linii de finanțare în această direcție. Nu este ceva nou, știm că hidrogenul se produce de mai bine de 100 de ani în România, dar avem noi provocări pe partea de utilizare și de transport al acestuia, mai ales prin sisteme de conducte”, a declarat domnul Dan Drăgan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, prezent la acest eveniment.

„Cartea prezintă diverse aspecte referitoare la producerea, utilizarea și economia hidrogenului, detaliindu-se anumite aspecte tehnice de interes imediat, iar unele părți fac referire la contextul european în care apare și se dezvoltă acest subiect. Este absolut evident că fezabilitatea economiei hidrogenului cere trecerea de la scară demonstrativă la una reală, iar aceasta se poate face prin proiecte mari care să cuprindă un întreg ecosistem economic, concept cunoscut sub denumirea de Hydrogen Valley. Diversele scenarii care pot fi concepute în viitor depind în bună măsură de calitatea resursei umane implicate, iar această carte se speră să contribuie la acest demers. O economie care să includă tehnologii ale hidrogenul reprezintă o soluție pentru o serie dintre problemele cum ar fi: secătuirea rezervelor, distrugerea mediului, accesul la energie curată, dezvoltarea locală, echitatea economică, dar mai ales aspecte legate de furnizarea și securitatea energetică. Hidrogenul trebuie privit pe termen lung ca vector de energie regenerabilă, ca element ce contribuie la îmbunătățirea rezilienței sectorului energetic, ca parte a unui sistem energetic care poate lucra fără emisii de noxe sau gaze cu efect de seră și care să funcționeze cu resurse disponibile în mod uzual. Cartea a apărut ca urmare a eforturilor depuse de colegii de la Facultatea de Energetică a Universității Politehnică din București și a colaboratorilor de la ICSI Râmnicu-Vâlcea prin participarea în proiectul Teaching Fuel Cell and Hydrogen Science and Engineering Across Europe within Horizon 2020 – TeacHy”, a declarat Ioan Iordache, Director Executiv, Asociația pentru Energia Hidrogenului din România, unul dintre autorii lucrării.

Livia Stan – LinkedIn

„Compania Delgaz Grid este alături de industria hidrogenului. Derulăm în acest moment teste în rețelele noastre pentru a identifica toate elementele necesare, astfel încât să putem vehicula hidrogen prin rețelele de distribuție. Ne uitam cu foarte mare atenție la toate evoluțiile de pe piața națională și europeană, atât legislative cât și de reglementare și bineînțeles la fondurile europene disponibile pentru acest tip de investiții. Cred că e foarte important să conștientizăm rolul gazelor naturale în tranziția energetică, modul în care ele se pot decarboniza în aport cu hidrogenul si cum pot ele să servească în continuare obiectivele strategice ale României până in 2050. Este important, de asemenea, să ne uităm la toate studiile de specialitate și să lucrăm cu toți experții din domeniu pentru a găsi cele mai bune soluții tehnice, sa discutăm cu toți factorii decizionali de la nivel central și local pentru a acomoda acest nou vector energetic în strategiile naționale, dar și să discutam cu cetățenii și cu presa, astfel încât să promovăm acest vector energetic în mixul energetic național pentru că hidrogenul face parte din economia sustenabilă, din ecosistemul energiei sustenabile si trebuie să îi înțelegem mai bine rolul în toate aceste componente ale fluxului energetic”, a declarat Livia Stan, Corporate Affairs and EU Funds Director în cadrul companiei.

Ionuț Ciubotaru – OMV Petrom (arhivă)

„Mă bucur că putem contribui la încă o acțiune care sprijină dezvoltarea economiei hidrogenului în România și să văd în audiență persoane de decizie, specialiști și companii care pot influența dezvoltarea acestui domeniu. Este foarte important ca bazele dezvoltării hidrogenului să se pună într-un mod solid care să asigure o dezvoltare sustenabilă. Specialiștii din cadrul Universității Politehnice București, din institutele de cercetare, dar și cei implicați în aceasta zonă a industriei contribuie foarte mult în ultima vreme la cel puțin două dintre aspectele majore – producție și distribuție, însă trebuie să încercăm să dezvoltăm și zona de consum și, la fel de important, să creștem gradul de conștientizare și de profesionalizare a pieței pentru acest foarte important element chimic care se transformă ușor, ușor în fluid energetic. Din punct de vedere al producerii hidrogenului și al surselor de hidrogen sustenabil, noi, în România, încercăm și varianta hidrogenului produs din gaz dar cu emisii reduse de carbon, discutăm aici despre hidrogen albastru, cel produs prin metoda de reformare catalitică a gazului metan dar și cu captarea dioxidului de carbon, dar mai ales de piroliza gazului natural care reprezintă un subiect foarte important pentru noi și pentru ceilalți jucători din piață”, a declarat Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte pentru Dezvoltarea Afacerii, OMV Petrom.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Asociației Energia Inteligentă și al companiilor OMV Petrom si Delgaz Grid și a fost găzduit de Universitatea Politehnică București.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Dintre acestea, 94 de misiuni ale USACN au constat în intervenții SMURD, personalul aeronavigant al unităţii acționând pentru acordarea asistenței medicale de urgență şi transferarea de urgență a pacienților critici.

Piloții Clujului au efectuat 134 de misiuni la început de an

Articolul următor

Românii își suplimentează veniturile cu joburi de weekend și part time

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share