Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FMO a verificat investițiile pe granturi norvegiene în Zona Metropolitană Cluj

Echipa Financial Mechanism Office (FMO), structura care supervizează granturile SEE la nivelul întregii Uniuni Europene, a vizitat mai multe proiecte finanțate astfel în Zona Metropolitană Cluj (ZMC).

O delegație care supraveghează granturile Spațiului Economic European (SEE) a efectuat o vizită la Cluj-Napoca.

Echipa Financial Mechanism Office (FMO), structura care supervizează granturile SEE la nivelul întregii Uniuni Europene, a vizitat mai multe proiecte finanțate astfel în Zona Metropolitană Cluj (ZMC). Printre ele se numără proiectele Pata 2 și Radio Pata, ce vizează comunitatea marginalizată din zona Pata-Rât.

Vizita FMO a presupus o deplasare în comunitatea defavorizată. Oaspeții au vizitat studioul de radio și comunitatea Coastei. Ulterior, delegația a fost preluată de echipa de proiect a ZMC și transportată la The Youth Center (TYC), clădire de pe str. Locomotivei reabilitată cu finanțare norvegiană, în timpul proiectului Pata Cluj.

Delegația a dialogat cu beneficiari din primul proiect de relocare (Pata Cluj) și ai celui de-al doilea, care așteaptă să se mute odată ce va fi finalizat procesul de “matching” între familii și locuințe. Au luat parte facilitatori ai ZMC, psihologi, asistenți sociali din proiect. “A fost o întâlnire emoțională, poveștile de viață ale beneficiarilor fiind de natură să îi impresioneze pe oaspeții străini”, au relatat reprezentanții ZMC.

Delegație numeroasă la Cluj

„Vizita delegației din partea FMO a ieșit din registrul unei vizite de monitorizare clasică. A fost un moment sensibil de conexiune între toți participanții – beneficiari,  finanțatori sau operatori de program. Cu multă emoție s-a vorbit despre semnificația mutării înapoi în oraș pentru familiile deja beneficiare și despre speranțele și visurile viitorilor beneficiari.

În fapt, întâlnirea cu beneficiarii a surprins chiar importanța profundă a acestor proiecte și programe: aceea de a schimba vieți în bine”, a declarat Monica Gräff, managerul proiectului Pata 2. Delegația FMO a fost condusă de Hjortur Sverrisson, șef de unitate.

Din aceasta au mai făcut parte Anastasia Jonsdottir, Aurelien Dierckens, Sotiris Laganopoulos. Delegația a fost completată de Signe Brandtzæg Hjelde, din partea Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. La discuții au asistat Adriana Dumitrescu – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Dolores Neagoe – Ambasada Norvegiei în România.

Pandemia a schimbat planurile

“În urmă cu trei ani ne aflam în plin lockdown, iar managementul proiectului, al ZMC și colegii de la departamentul financiar lucrau cu motoarele turate, fiecare de acasă, pentru a ajusta rapid proiectul, astfel încât prin acesta să se poată livra familiilor din Pata-Rât pachete gratuite de alimente.

La trei ani de atunci și când ne apropiem de închiderea proiectului, este potrivit să trecem în revistă câteva dintre cele mai importante momente ale sale. La apogeul izolării provocate de pandemie, în aprilie 2020, am livrat 3.350 de pachete de alimente gratuite pentru toate comunitățile din Pata-Rât, după o rescriere rapidă a întregului proiect pentru a fi adaptat la această activitate neprevăzută.

Beneficiind de îndrumarea și mentoratul oferite în cadrul proiectului, doi elevi din Pat-Rât au devenit primii din aceste comunități care au fost admiși la licee de prestigiu din oraș, în septembrie 2020.

În cadrul proiectului actual au fost depuse de trei ori mai multe cereri pentru locuințe, comparativ cu proiectul anterior: 124 de dosare, față de 41. Este un rezultat al procesului de consolidare a încrederii reciproce, între echipa de proiect și comunitate, început în 2014”, potrivit conducerii ZMC.

Unul dintre proiecte, prezentat la Geneva

Proiectele realizate de ZMC la Pata-Rât cu finanțare norvegiană au fost menționate ca exemple de bune practici la nivel național de către reprezentanții Băncii Mondiale (BM) din România. Un specialist al BM în domeniul dezvoltării urbane a menționat, în 2021, că astfel de abordări sunt recomandate de instituția financiară pentru restul orașelor din țară.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia dezbaterii publice privind Strategia de Dezvoltare Urbană Integrată a Clujului. În iunie 2022, proiectul a fost prezentat la Summitul Mondial al Familiei din 2022, eveniment global organizat la Geneva de ONU. Proiectul a fost considerat de către ONU ca o poveste de succes, în contextul desegregării comunităților marginalizate, acesta fiind subiectul principal al prezentării.

Proiectul a fost vizitat în iunie 2022 de către ambasadorul Norvegiei în România Siri Barry. El s-a întâlnit și a discutat cu echipa de proiect a ZMC și a vizitat zona marginalizată, precum și o parte dintre locuințele sociale achiziționate în cadrul proiectului anterior.

SEE a fost creat pentru a extinde dispozițiile UE referitoare la piața sa internă către țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). Norvegia, Islanda și Liechtenstein fac parte din SEE. Elveția este membră a AELS, dar nu face parte din SEE.

UE și țările partenere care fac parte simultan din SEE și AELS (Norvegia și Islanda) interacționează și prin intermediul unei serii de politici nordice și forumuri axate pe zonele din periferia nordică a Europei, aflate în evoluție rapidă, precum și pe regiunea arctică în ansamblu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania aeriană țintește dublarea flotei sale, la 13 avioane, una dintre rutele viitoare fiind preconizată între Transilvania și Republica Moldova.   

HiSky pregătește zborul regulat Cluj – Chișinău. Antreprenoare de modă, premiată

Articolul următor
Municipiul Sighetu Marmației, Consiliul Județean Maramureș, Centrul Cultural Sighetu Marmației și Muzeul Maramureșan vor organiza, în 17 aprilie, la Muzeul Satului Maramureșean M. Dăncuș, evenimentul “Paști în Maramureș”.

Producătorii locali le prezintă turiștilor, la Sighet, bunătățile de sărbători

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share