Vin banii pentru castelele Transilvaniei. Restaurări de 43 milioane €

La sediul Ministerului și Investițiilor și Proiectelor Europene au fost semnate 27 contracte de finanțare pentru modernizarea și reabilitarea unor situri turistice din programul „România Atractivă”.

Președintele CJ Maramureș a semnat finanțările pentru 22 de gospodării rurale | Foto: MIPE

Fonduri europene vor primi obiective de patrimoniu din Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Harghita, Alba sau Sibiu.

La Ministerul și Investițiilor și Proiectelor Europene au fost semnate 27 contracte pentru modernizarea și reabilitarea unor situri turistice din programul „România Atractivă”. Obiectivele sunt incluse în 9 din cele 12 rute finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Au participat ministrul Marcel Boloș, secretarul de stat Csilla Hegedus, reprezentanți ai autorităților locale și ai lăcașurilor de cult.

„Până anul trecut, nimeni nu se încumeta să investească în clădiri de patrimoniu, chiar dacă sunt esența identității noastre. Din 2022, am lansat primele apeluri de proiecte și am semnat primele contracte de finanțare care aduc România Atractivă la viață și va fi un punct de referință internațional.

Vorbim despre obiectivele cuprinse în 12 rute turistice și culturale din PNRR, prin care vom investi 137 milioane euro pentru restaurarea a 256 obiective de patrimoniu și 9,6 milioane pentru promovarea unor rute turistice unice în Europa.

Contractele pe care le-am semnat au, pe de o parte, o însemnătate economică pentru că vor aduce, fără îndoială, mai mulți turiști în România și vor stimula investițiile private în activitățile turistice din zonele respective. Vorbim despre investiții în repere care ne definesc ca popor, despre o cultură singulară clădită în secole pe care avem nevoie să o prețuim cu adevărat”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

„Mă bucur că atât de multe clădiri valoroase vor fi salvate datorită programului România Atractivă. Sunt încrezătoare că vor aduce beneficii comunităților locale după restaurare, deoarece scopul nostru este să atragem cât mai mulți turiști în aceste locuri, crescând, astfel, veniturile comunității și crearea de noi locuri de muncă”, a transmis secretarul de stat Csilla Hegedus.

Castelul Huniade, Cetatea Medievală Bistrița și mai multe biserici de lemn se numără printre obiectivele restaurate. Valoarea contractelor semnate este de 43,7 milioane euro, din care vor fi finanțate 69 de obiective turistice și culturale.

Ce proiecte sunt finanțate

Promovare de 9,6 milioane euro

Obiectivul din PNRR este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute tematice în zonele rurale defavorizate și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică. Acest obiectiv va fi atins prin restaurarea obiectivelor incluse în cele 12 rute; promovarea prin intermediul digitalizării rutelor, marcare, semnalistică, management, marketing, aplicații pentru telefon.

Pentru restaurarea a 187 obiective incluse în cele 12 rute au fost deja semnate 58 de contracte de finanțare, de 93 milioane euro, în cadrul apelurilor 1 și 2 de proiecte. Platforma digitală România Atractivă, finanțată prin PNRR, va include 750 de obiective turistice și culturale din România,

Pentru promovarea celor 12 rute, acțiunile întreprinse în cadrul contractului de servicii de promovare de 9,6 milioane de euro vizează digitalizarea valorilor aferente fiecărei rute; marcarea și semnalizarea rutei / obiectivelor incluse; crearea unei oferte culturale integrate prin activitățile de promovare; promovarea rutelor online și offline, la nivel național și internațional.

Apare platforma România Atractivă

Promovarea digitală a celor 12 rute turistice se va realiza prin implementarea unui instrument software funcțional, accesibil și atractiv (platforma România Atractivă).

Până în prezent au fost selectate în vederea promovării 277 situri/obiective, respectiv 22 castre romane, 31 cetăți, 15 biserici fortificate, 53 biserici de lemn, 19 mănăstiri din zona Moldovei, 21 castele, 14 curii din zona Transilvaniei, 11 cule, 30 trasee gastronomice tradiționale, 20 obiective de pe ruta Sf. Ladislau, 8 gospodării tradiționale din Delta Dunării, 33 sate cu arhitectură tradițională.

În total, vor fi promovate 306 obiective incluse în cele 12 rute turistice și culturale, iar pentru alte 450 vor fi identificate sursele online de promovare și la includerea unor link-uri către acestea pe platforma România Atractivă.

Muzee propuse pentru digitalizare

Un obiectiv din PNRR este de a contribui la dezvoltarea turismului cultural prin modernizarea și crearea muzeelor și memorialelor dedicate opresiunii și conflictelor. Prin aceste investiții se propune crearea unor centre muzeale diferite de cele existente în România, care vor deveni centrul comunității în care vor fi construite/revitalizate.

Toate aceste muzee vor fi concepute sau transformate în conformitate cu cele mai noi tendințe și standarde din domeniu, utilizându-se metode interactive și tehnologii digitale pentru a crea o experiență unică și pentru a asigura accesul tuturor la cultură, la educație, indiferent de locație și proveniență. În cadrul acestei investiții au fost semnate opt contracte, de 69 milioane euro. Componenta turism și cultură din PNRR dispune de o alocare de 449 milioane de euro.

Finanțare pentru 24 de gospodării din Maramureș

“Am semnat contractele de finanțare pentru proiectele privind restaurarea a câte 8 gospodării tradiționale din comunele Petrova, Lăpuș și Bogdan Vodă. Casa Bolchiș din Lăpuș, Casa Mihalca din Petrova, Casa Moșu Deac din Bogdan Vodă, monumente istorice aflate în patrimoniul județului, sunt doar trei exemple de gospodării propuse spre restaurare.

Valoarea totală a proiectelor este de 10 milioane lei, iar finanțarea este asigurată prin PNRR și fonduri proprii ale județului. Un alt proiect important este cel prin care vom restaura 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul Breb. Pentru acest proiect, de 5,1 milioane lei, am semnat contractul de finanțare prin PNRR în octombrie 2022 și urmează să semnăm contractul pentru proiectare și execuție.

Avem 36 de gospodării vechi pe care le vom restaura prin fonduri europene. Intervențiile propuse asupra obiectivelor însumează lucrările necesare aducerii imobilelor la imaginea inițială, specifică gospodăriilor tradiționale din județul nostru. Au fost demarate și activitățile ce țin de componenta de promovare a rutelor culturale/turistice, parte din Programul România Atractivă.
La inițiativa Consiliului Județean (CJ), facem parte din acest program atât cu Ruta Satelor cu Arhitectura Tradițională, cât și cu Traseul Gastronomiei Tradiționale Românești, unde avem două proiecte: “Maramureș, plai cu bucate din mălai” – Țara Chioarului și Țara Codrului, “Maramureș, plai cu bucate din mălai” – Țara Maramureșului și Țara Lăpușului”, a precizat președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan.
Exit mobile version