Apel pentru finanțarea Centrului Integrat de Transplant Cluj

CITC e considerat proiect strategic de importanță națională, acum condițiile în care sunt efectuate operațiile de transplant fiind inadecvate. 

Proiectul inițiat de forul județean se ridică la valoarea de 466 de milioane de lei | Foto: CJ Cluj

Președintele Consiliului Județean (CJ) a cerut Ministerului Sănătății finanțarea urgentă a Centrului Integrat de Transplant de la Cluj (CITC).

Alin Tișe consideră CITC ca fiind un proiect strategic de importanță națională. “Condițiile în care sunt efectuate operațiile de transplant sunt inadecvate. Intervențiile chirurgicale și tratamentul pacienților la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) se realizează în spații neautorizate și în condiții neadaptate rigorilor actului medical.

Din acest motiv, la ICUTR au existat și există cazuri grave de infecții intraspitalicești greu de controlat și de pe urma cărora pacienții și aparținătorii au mult de suferit. Ministerul Sănătății însuși a constatat, în repetate rânduri, faptul că podul este total inadecvat derulării unui act medical modern, de calitate, în condiții de siguranță. Acest lucru trebuie să înceteze acum”, arată Tișe.

Două mari proiecte medicale, refuzate la PNRR

“Ministerul Sănătății, cel puțin teoretic, caută soluții pentru un nou sediu al ICUTR. Nu mai trebuie să o facă. CJ are deja soluția. Dacă Ministerul Sănătății ar asigura finanțarea, în doi ani Transplantul ar fi în casă nouă. Tocmai de aceea, ținând cont de câte vieți ar putea fi salvate suplimentar și câtă suferință ar putea fi, astfel, evitată, solicit finanțarea urgentă a CITC. Pacienții care au nevoie de transplant merită din partea Ministerului Sănătății șansa de a fi tratați în condiții de siguranță”, a spus oficialul CJ Cluj.

CITC și Spitalul Pediatric Monobloc, proiecte inițiate de CJ Cluj, nu vor primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, așa cum spera inițial autoritatea județeană. La CITC ar urma să fie efectuate patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal.

Proiectul prevede CITC 12 săli de operație și chirurgie, zone de imagistică și unitate de primire a urgențelor, laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare de sânge, zona anestezie-terapie intensivă, cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport. CITC urma să aibă 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.

Exit mobile version