Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asist. Univ. Dr. George Jîtcă: „Munca de cercetare o fac din pasiune, de aceea rezultatele obținute sunt în primul rând o bucurie personală”  

Din anul 2019, George Jîtcă ocupă poziția de Asistent universitar în cadrul disciplinei de Farmacologie și farmacie clinică din cadrul Universității din Târgu Mureș, fiind preocupat de farmacologia experimentală, după cum mărturisește în interviul acordat. Pentru studiile doctorale cu impact științific, Asist. Univ. Dr. George Jîtcă a fost laureat cu trofeul Mureșul Medical – Premiile Zi de Zi.

 

Pentru început, vă rugăm să ne faceți o prezentare a dumneavoastră și să ne precizați care sunt principalele domenii de interes.

Sunt absolvent al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, promoția 2018. Am ales să urmez cursurile Facultății de Farmacie din dorința de a deveni farmacist, însă în ultimul an de facultate am descoperit că mediul universitar oferă mult mai multe direcții de dezvoltare profesională, prin urmare am ales să mă înscriu la concursul de admitere la studii universitare de doctorat, respectiv de rezidențiat. Între timp, am reușit să finalizez ambele tipuri de studii având titlul de Doctor în științe medicale domeniul Farmacie, respectiv de Farmacist specialist în Farmacie clinică.

Din anul 2019 ocup poziția de Asistent universitar în cadrul disciplinei de Farmacologie și farmacie clinică, tocmai de aceea pot spune că principalul domeniu de interes este farmacologia experimentală, un domeniu foarte complex care include multe subdomenii printre care și toxicologia, analiza de laborator sau biochimia.

Când ați descoperit pasiunea pentru cercetare științifică și cine sunt mentorii care vă ghidează pașii?

Pasiunea pentru cercetarea științifică am descoperit-o în ultimul an de studenție când am ales pentru lucrarea de licență o temă cu caracter experimental. Acela a fost momentul în care am realizat că îmi place munca în laborator și că aceasta îmi aduce satisfacții. Mi-e greu să numesc un mentor, pentru că au fost mai mulți cei care m-au susținut în acești ani, de aceea am să îi numesc cronologic, și nu în funcție de cât de mult a cântărit ajutorul în formarea mea de până acum, pentru că nu pot face o astfel de clasificare. În primul rând trebuie să le amintesc pe doamna prof. univ. dr. Amelia Tero-Vescan și doamna conf. univ. dr. Bianca-Eugenia Ősz care au fost coordonatorii lucrării mele de licență și persoanele care mi-au deschis această cale a cercetării. Apoi pe doamna prof. univ. dr. Maria Dogaru, coordonatorul tezei mele de doctorat, pe domnul prof. univ. dr. Camil-Eugen Vari, șeful disciplinei de Farmacologie și farmacie clinică, persoana care, alături de domnul conf. univ. dr. Gáll Zsolt, de la aceeași disciplină, au avut întotdeauna disponibilitatea de a-mi răspunde la întrebări și de a mă consilia atunci când am avut nevoie.

 

Anul 2022 v-a adus rezultate remarcabile și recunoaștere a muncii depuse. Cât efort intelectual stă în spatele acestor performanțe și ce înseamnă pentru dvs. toate premiile obținute?

Munca de cercetare o fac din pasiune, de aceea rezultatele obținute sunt în primul rând o bucurie personală, nu m-am gândit niciodată la vizibilitatea pe care o vor avea. Nu există neapărat o unitate de măsură prin care să putem cuantifica obiectiv efortul depus, însă subiectiv vorbind, au fost multe ore de lucru. Cel mai greu a fost atunci când a trebuit să coordonez singur un experiment pentru că nu știam dacă sunt capabil să fac acest lucru, dar totul se poate învăța, important este să îți dorești cu adevărat. Trebuie să recunosc, chiar dacă eu am fost cel premiat, pentru că numele meu apare pe diplomă, vorbind despre cercetare, nu am făcut niciodată cercetare de unul singur, pentru că nu este posibil acest lucru, iar aceste premii reflectă rezultatele unei echipe.

 

Ce obiective v-ați propus pentru acest an?

În acest an doresc să încep un alt studiu experimental, însă de această dată îmi doresc să implic și studenți, care poate își vor descoperi pasiunea pentru cercetare, așa cum am făcut-o eu în urmă cu 5 ani. Îmi doresc totodată să învăț noi tehnici de lucru și să consolidez relațiile intra- și interdisciplinare pentru a-mi putea lărgi aria de cercetare.

 

Ce mesaj doriți să transmiteți studenților? De ce este important să se aplece asupra cercetării?

Studenților vreau să le transmit doar atât: cercetarea științifică implică efort și sacrificii. Trebuie să ai mereu câte o întrebare la care să trebuiască să găsești răspuns, însă această muncă îți aduce o satisfacție aparte, chiar dacă nu primești întotdeauna recunoașterea pe care ți-ai dori-o. Activăm în domeniul medical, nu cred că este nevoie să subliniez, încă o dată, cât de importantă este cercetarea în acest domeniu.

Iris GRAUR

Interviu publicat în ediția print a revistei Transilvania Business cu nr. 115 (februarie-martie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul a introdus sesizările online în Ghișeul Unic

Articolul următor

Prof. Univ. Dr. Adrian Man: „Oamenii trebuie să aibă încredere în sfaturile specialiștilor”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share